reklam

30 Ekim 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Emlakçının gözü Irak'ta

Kriz nedeniyle büyük bir durgunluk yaşayan emlak sektörü, seçim ve olası Irak müdahalesine kilitlendi. Yaşanan belirsizlik sektörde alım-satımı durdururken, konut kredisi kullanımını azalttı.

Son bir buçuk yıldır yaşanan ekonomik kriz ve siyasi belirsizliğin vurduğu emlak sektörü, şimdi de erken seçime ve Irak operasyonuna endekslendi. Irak' ta yaşanacak olası bir gelişmenin emlak sektörünü etkileyeceğini belirten Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Hakan Kodal, "Eğer siyasi arenadaki belirsizlik ortadan kalkar ve Irak olayı da tıpkı Afganistan operasyonunda olduğu gibi Türkiye'nin lehine bir an evvel sonuçlanırsa sektörde bir hareketlenme başlar. Ancak hiçbir zaman 2000 yılı gibi olmaz" dedi.

1999 yılının son çeyreğiyle 2001 yılının ilk üç çeğreğinde 1 milyar dolara yakın konut kredisi kullanıldığını söyleyen Kodal, bu dönemde hacim olarak hemen hemen tüm projelerde ciddi bir satış rakamı yakalandığını anlattı.

"2000 yılı satış rakamlarını 5 yıl içerisinde yakalarsak şanslı olarak görüyorum. 2000 yılı hem fiyat hem de hacim olarak yüksek bir yıldı. 2000 yılını hacim olarak yakalarız ama fiyat olarak yakalamak çok zordur. Toparlanma sürecine girilecek" diyen Hakan Kodal, Irak savaşı olmazsa panik satışların yaşanmayacağını vurguladı. Belirsizlik ortadan kalkınca fonların çok hızlı bir şekilde Türkiye'ye gireceğini söyleyen Kodal, pazarın fiyat açısından çok uygun durumda olduğunu anlattı.

Derviş hareketlendirmişti
Gayrimenkulde yaşanan krizin üç ayağı olduğunu söyleyen Hakan Kodal, bunları arz, talep ve finansman olarak açıkladı. Krizle birlikte arz talebinde bir yavaşlama olduğunu ifade eden Kodal, bunun nedeninin finansman sorunu olduğunu vurguladı. Talepte ise büyük bir daralma görüldüğünü dile getiren Kodal, "İnsanlar bu dönemde gayrimenkul almaktan vazgeçti. Finansman tarafında da bütün konut kredileri durdu" dedi.

Bu arada fiyatı yüksek olan ancak çok fazla niteliği olmayan konut projelerinin fiyatında yüzde 50'lere varan oranlarda bir düşüş yaşandığını vurgulayan Kodal, 2001'de devalüasyonun etkisiyle gayrimenkul satışlarında durma yaşandığını, ancak daha sonra Derviş'in programını açıklamasıyla birlikte piyasada bir hareketlenme başladığını anlattı.

Seçim de vurdu
Hakan Kodal'a göre bu yılın mart, nisan ve mayıs aylarında bir toparlanma sürecine girildi. Nisan ve mayıs aylarının gayrimenkul sektörünün en hareketli dönemi olduğunu sözlerine ekleyen Kodal, bu dönemde insanların taşındığını, okulların kapandığı anlattı. Ancak mayıs sonunda başlayan siyasi kriz ve erken seçim tartışmalarının hareketlenmeyi tersine çevirdiğini söyleyen Kodal, "Şu anda alım-satım işleri azaldı. Sadece orta sınıfa hitap eden gayrimenkuller satılıyor. Çünkü insanlar ihtiyaçları olduğu için alıyor. Adı site olan içerisinde havuzu olan ancak çok fazla da bir niteliği olmayan gayrimenkuller satılmıyor. Fiyatlar gevşedi. Ancak biz bundan sonra fiyatlarda daha fazla bir düşüş beklemiyoruz" açıklamasını yaptı.

Şehre dönüş var
Son dönemde şehir içine bir dönüş başladığını Beyoğlu, Balat, Eminönü, Karaköy ve Nişantaşı'nın önem kazandığını söyleyen Kodal, "Biz bunu
5 yıl önceden görerek çalışmalara başladık. Şişli'de Elit Residence'ı inşaat ettik. Beyoğlu'nda da Narmanlı Han projesine başladık" dedi. Narmanlı Yurdu'nun kültür, eğlence ve ticari alanlara sahip bir kompleks olarak hizmet vereceğini ifade eden Kodal, "İçerisinde atölyeler, stüdyolar, restoranlar, kitap ve müzik salonları bulunacak. Buraya şu anda kadar 750 bin dolarlık yatırım yapıldı. Buradaki çalışmaların 18 ay içerisinde bitirileceğini düşünüyorum" diye konuştu
Radikal

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

İşverenlerin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 19 Kasım'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Emre Arolat
Konuşmacılar:
Can Elgiz, Haydar Karabey, Reşit Soley, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz