reklam

05 Kasım 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul ofis piyasası, canlılığını Eylül ayında da sürdürmeye devam etti

Geçtiğimiz yaz döneminde Avrupa yakasındaki kira ortalamalarının % 10 artışı ve boşluk oranının da % 22.9'a gerilemesiyle uzun süreden sonra bir ilki yaşayan İstanbul ofis piyasası, bu canlılığını Eylül ayıyla da sürdürmeye devam etti. Firmalardaki karar mercilerinin tatillerini tamamlayıp geri dönmeleri ve yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte ofis piyasası hareketlenmeye başladı. Kira rayiçlerinin yükselme eğiliminde olması ve tanınmış, çokuluslu firmaların piyasadaki taban yapan rayiçlerden yararlanarak yer değiştirdiğinin duyulması, diğer firmaların da bir an önce harekete geçmesini sağladı. Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte firmaların bütçelerini ayarlama çalışmaları ve taşınma işlemi için bayram tatilini bir fırsat olarak görmeleri piyasadaki trafiği hızlandıran diğer sebepleri oluşturdu. 

Anadolu ve Avrupa yakasındaki A sınıfı ofis piyasasında doluluk/boşluk oranları incelendiğinde, Anadolu yakasının yaz döneminden daha fazla hareketlendiği ve Altunizade, Kavacık, Kozyatağı Bölgeleri'nin doluluk oranlarının arttığı görülmektedir. Sürekli bir düşüş trendi gösteren Asya yakası kira rayiçlerinde, sonbahar döneminde başlayan hareketle birlikte düşüş büyük ölçüde yavaşlamıştır. Bu durum doluluk oranındaki yükselmeyle kendini göstermiştir. Yılın en hareketli dönemi olan ve bir çok firmanın taşınma kararını alıp bizzat uygulamaya geçtiği sonbahar dönemi, İstanbul ofis piyasasının hem doluluk/boşluk hem de kira rayiçlerinde en çok değişikliğin gözlemlendiği aylardır. Bu dönemle canlanan piyasanın özellikle seçimlerden sonra gelecek kış döneminde de artış trendinde olacağı ve arz/talep dengesini önemli ölçüde değiştireceği beklenmektedir.

Avrupa yakasında ise Eylül ayının yoğun trafiği kendini göstermekte ve bu durum hem doluluk/boşluk oranlarında hem de kira rayiçlerinde ortaya çıkmaktadır. En fazla sirkülasyon yine Levent, Etiler ve Maslak Bölgeleri'nde gerçekleşmekte, Şişli, Gayrettepe ve Havaalanı'nda ise çok az hareket dikkat çekmektedir. Avrupa yakası geneline bakıldığında sonbahar döneminde kira rayiçlerinin düştüğü yargısına kapılmak kaçınılmazdır. Ancak, Avrupa yakasındaki kaliteli arzın tükenmeye başlamasıyla beraber, prestijli ve kaliteli binalar dolmakta olup, rekabet gücü düşük bina alternatiflerinde ise kira rayiçlerinde halen düşüş yaşanmaktadır. Bu durumun ortalama kira rayiçlerine yansıması ise Avrupa yakası kira rayiçleri ortalamasında yanıltıcı bir düşüş olarak gözlenmektedir.

Linkler: www.colliersresco.com

Kaynak: Colliers Resco

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ahmet Vefik Alp 
12 Kasım 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Ahmet Vefik Alp hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz