reklam

05 Kasım 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmir'den Türkiye'ye örnek proje

İzmir’in Aliağa – Menderes arasındaki 80 kilometrelik demiryolu hattının metro standartlarına çıkarılmasına yönelik projenin ana işletme protokolü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ve T.C. Devlet Demiryolları Genel Müdürü Vedat Bilgin tarafından imzalandı. İmza törenine Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Aliağa – Menderes demiryolu hattının metro standardına kavuşturulması ile günde 500 binin üzerinde yolcu taşınabileceğini söyledi.
İzmir’e daha modern ve konforlu bir taşımacılığın geleceğini kaydeden Piriştina, 130 milyon dolarlık inşai faaliyetlerin tamamlanmasıyla Türkiye’nin örnek bir proje kazanacağını ifade etti.

Piriştina, İzmir’in ulaşım sorununa kesin çözüm getirecek projeyi 57’inci Hükümet’in programına aldırdıklarını kaydederek, şunları söyledi;
“Hükümet ve Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü anlayışlı bir yaklaşım göstererek projeye destek verdi. Dış finansmana ihtiyaç vardı; bunun için Avrupa Yatırım Bankası’na 130 milyon dolarlık inşaat kredisi için müracat ettik.
11 Kasım’da Avrupa Yatırım Bankası heyeti gelecek. Şubat ayına kadar bu kredinin kullanılabilir hale geleceğini düşünüyoruz.

İşin yapım ihalesini Aralık ayında gerçekleştireceğiz. Ocak ayında Avrupa Yatırım Bankası kararı da tamamlanınca Mart ayında temeli atabileceğiz.
Destekleri ve çalışmalarından ötürü İzmirli bakanlarımız Şükrü Sina Gürel ve Ahmet Kenan Tanrıkulu’na teşekkür ederim.”

TCDD'den tam destek
T.C. Devlet Demiryolları Genel Müdürü Vedat Bilgin de, TCDD’nin son iki yıldır modernizasyon çalışmaları gerçekleştirdiğini söyledi.
Kurumlarının iki büyük projesi bulunduğunu belirten Bilgin, şunları söyledi;

“Ankara – İstanbul hızlı tren projesinin kredisi kullanılabilir hale geldi. İkinci büyük proje Eskişehir üretim hattında 3 yılda 71 lokomotif üretir hale geldik.
Kent içi taşımacılıkta da banliyo işletmeciliğini çözme arayışı içindeydik. İzmir’de gerçekleştirilen bu proje İstanbul, Bursa, Adana gibi illere örnek teşkil edecek.
Demiryollarının altyapı imkanları ile belediye imkanları birleştirilince kent ihtiyaçlarına cevap verilebilir hale geliyor. Yeni demiryolu yasa taslağını meclise gönderdik.

İzmir’deki proje bu konudaki ilk uygulamamızı teşkil ediyor. Bu İzmir için önemli bir başarı kentin çevre, trafik sorununa çözüm olacaktır. İzmir dünyanın modern kentleri gibi ulaşım sistemine kavuşacaktır.
Bu işin mali protokolünü de önümüzdeki ay tamamlayıp, sonuçlarını Yüksek Planlama Kurulu’na sunacağız. Bu tarihi bir andır.”

Bakanlar da tebrik etti
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, 3,5 yıllık milletvekili ve bakanlığı sürecinde bu projenin elinden tutmaya gayret ettiğini belirterek, “İzmir’e metro biraz geç gelmişti. Ancak son yıllarda yapılan bu çalışmalarla İzmir gelişme kaydetti” dedi.

Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel'de , Piriştina’nın şehircilik anlayışını hep birlikte takdir ettiklerini kaydederek, “Kurumlararası işbirliğini ilke edinmiş bir başkan, İzmir’e özgün projeler buluyor, yaratıcı çözümler sunuyor.
Körfez projesinde olduğu gibi ulaşım alanında da böyle bir adım atıyor. Bu kimsenin değil, Piriştina’nın bulduğu bir çözüm takdir edilmesi gereken bir adım.
T.C. Devlet Demiryolları da dar bir kurumsal bakış açısıyla değil, sadece kurum çıkar ve yararlarını üstte tutmadan böyle bir projeye destek verdiği için kutluyorum” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

İşverenlerin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 19 Kasım'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Emre Arolat
Konuşmacılar:
Can Elgiz, Haydar Karabey, Reşit Soley, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz