reklam

16 Kasım 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

18 bin orta hasarlı binadan sadece 4 bini onarıldı

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Ahmet Erdem, Marmara ve Düzce depremleri sonrasında orta hasar raporu verilen 18 bin konuttan 4 bininin onarılabildiğini belirterek, bu binalar için yeni düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Ahmet Erdem, yaptığı açıklamada, orta hasarlı binaların onarımı için verilen sürenin yılbaşında sona ereceğini hatırlatarak, sürenin bitimine 1,5 ay kala hasarlı binaların tamamını incelediklerini söyledi.

18 bin 843 konut için orta hasar raporu düzenlendiğini, bunlardan 8 bin 255’inin hak sahibi olduğunu anlatan Erdem, şunları kaydetti: “Hak sahiplerinden 7 bin 78’i onarım kredisinden yararlandı. Bugüne kadar 4 bin 20 konutun onarımı yapılabildi. Onarım bekleyen binaların büyük bölümündeki hasarın, korozyon sebebiyle ilerlediğini ve ağır hasara dönüştüğünü belirledik. Artık, bu binaların onarımı ve güçlendirmesi çözüm değil. Kentin zemini göz önünde bulundurularak, çok katlı binalardan 1 veya 2 kat alınmalıdır. Katları alınan vatandaşlar hak sahibi yapılmalıdır. Eğer hükümet, yeni düzenleme yapmayıp, sadece süreyi uzatacaksa muhtemel depremde büyük felaket yaşarız.”

Hasar tespitlerini güvenli bulmadıklarını da dile getiren Erdem, şunları söyledi: “Onarılmayan orta hasarlı binaların korozyon sebebiyle ağır hasarlı hale gelişi büyük tehlike. Ancak, az hasarlı ya da hasarsız denilen binaların durumu da bizi ürkütüyor. Bu binaların hasar raporları yeterli inceleme yapılmadan ve zeminin kötülüğü dikkate alınmadan düzenlendi. Muhtemel depremde bu binaların büyük bölümü yıkılacaktır. Sorumlusu da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile olaya uzaktan bakıp masa başında karar verenler olacaktır.”

Orta hasarlı 5 katlı binanın yanında bulunan arsaya, yeni imar planına göre en çok zemin üstü 2 katlı bina yapılmasına izin verildiğini, tehlike oluşturan 5 katlı bina için ise “onarın ve içine girip oturun” denildiğini ifade eden Erdem, “Bu büyük çelişkidir.” dedi.

Adapazarı Belediyesi’nin Korucuk Mahallesi’nde arsa ürettiğini, ayrıca Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın rezerv arsaları bulunduğunu vurgulayan Erdem, “Düşük faizli kredi imkanı tanınarak, buradaki insanların ev sahibi olmaları sağlanabilir.” diye konuştu.
Zaman

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

İşverenlerin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 19 Kasım'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Emre Arolat
Konuşmacılar:
Can Elgiz, Haydar Karabey, Reşit Soley, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz