reklam

28 Kasım 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Tarihi değerler hayat buluyor

Kentin 5000 yıllık tarihi ve kültürel geçmişinden gelen değerlere sahip çıkarak gelecek kuşaklara taşıma anlayışı ile hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir bir tarihi köşk ve mimari özellikleri bulunan yapılara el atarak restore edip çağdaş kullanıma sunuyor.

 

Daha önceTrieste Köşkü ve Giraud Köşklerini restore edip, Peterson Köşkü bahçesini düzenleyen belediye, şimdi de Murat Köşkü’ndeki çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Murat Evi kurtarılacak 
Bornova’da bulunan ve halk arasında (Perili Köşk) olarak bilinen tarihi Murat Köşkü İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, üniversite öğrencilerinin kullanımına yönelik hizmet binası haline getiriliyor.
Köşkün restorasyon çalışmaları 505 milyar liraya ihale edildi.

Bölgenin mimari stil özelliğini yansıtan eski bir levanten yapısı olan, Sit kurulunca da tescil edilen tarihi bina, gerçekleştirilecek çalışmalar sayesinde yıkılmaktan kurtulacak.

Hazırlanan restorasyon projesi Yüksek Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı ve çalışmalar başladı. Restorasyonun 2003 yılında bitirilerek köşkün hizmete açılarak, üniversite öğrencilerinin kullanımına sunulması planlanıyor.

Restorasyon ve onarım projesi kapsamında;
Murat Köşk’ün zemin katında ana giriş holü, toplantı salonu ve çay salonu bulunacak. Üst katında ise okuma ve çalışma salonları ile bilgisayar odası yer alacak.

Binanın bodrum katında ise servis mekanı oluşturulacak. Çevresindeki büyük bahçede düzenleme çalışması yapılarak açık oturma alanlarına kavuşturulacak. Bahçede aynı zamanda bir otopark alanı oluşturulacak.

Murat Evi (Perili Köşk)
Halk arasında “Perili Köşk” olarak bilinen Murat Evi, Fevzi Çakmak Caddesi ile Gençlik Caddesi’nin kesiştiği yerdedir.

Tarihi değerler hayat buluyor

Bina 1880’de İngiliz ailesi olan Edwards tarafından yaptırılmıştır. Büyük bahçesinin arka kısmında yıkılmaya yüz tutan bir hamam bulunur.
Rivayete göre uzun yıllar köşke geceleri bakire bir kız uğrayıp bir şeyler taşımıştır. Dilden dile dolaşan bu rivayet nedeniyle köşkün adı halk arasında “Perili Köşk” olarak anılır.

Giraud Köşkü
Geçtiğimiz günlerde onarımı ve çevre düzenleme çalışmalarını tamamlayıp Bornova Anadolu Lisesi’nin 2002 – 2003 öğretim yılına yeni bir çehre ile başlamasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi okul alanında bulunan tarihi Giraud Köşkü’nü de aslına uygun olarak yeniledi.
Tarihi 1700’lü yılların sonuna dayanan, uzun süredir kullanılmayan ve “Bauhaus” ekolünün İzmir’deki tek örneği olan Giraud Köşkü, bundan böyle içinde kütüphanenin de yer alacağı sosyal ve kültürel merkez olarak değerlendirilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzbeton A.Ş tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında köşkün mevcut ahşap çatısı sökülerek çelik konstrüksiyonlu yeni bir çatı yapıldı. Köşkün iç ve dış sıvaları sökülerek tamamen yenilendi.
Ahşap kapı ve pencere doğramaları ile dolaplar aslına uygun olarak restore edildi. Alçıpan asma tavan yapılırken duvarlara ve tavanlara komple saten alçı çekildi.
Köşkün iç ve dış boyası yapıldı. Köşkte bulunan tüm demir aksam restore edilerek yağlı boya ile boyandı. Köşkün çevre tanzimi yapılırken, köşke çıkan giriş yolu yenilendi, taş duvarlar onarıldı ve iki kademeli betonarme istinat duvarı yapıldı.
Mutfaktaki duvarlara fayans, tuvalet ve banyolara seramik ve fayans döşendi. Tüm odalara pvc yer döşemesi serildi. 

Bauhaus Ekolü
1919’da ünlü mumar Walter Gropius’un, iki ayrı eğitim kuruluşu Weimar Güzel Sanatlar Akademesi ile Weimar’daki uygulamalı Güzel Sanatlar Okulu’nu birleştirerek kurduğu tasarım enstitüsü.
Bauhaus, modern anlayışı geliştiren bir uygulamalı güzel sanatlar okulu, bir sanat kültür merkezi idi. Bauhaus’un yönü, açılış bildirgesinde “Mimari, heykel ve resmin uyumlu bir biçimde birleştirilmesi” şeklinde ortaya konuluyor ve “Henüz çok uzaktaki amacımız anıtsal sanat ve dekoratif sanat arasında hiçbir farklılığın kalmayacağı bütünlük içindeki sanat yapıtı Büyük Yapıt’tır” sözleri deniyordu. Bauhaus anlayışı, günümüz endüstri tasarım uygulamalarının temelidir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Mustafa Kemal Abadan 
26 Kasım 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Mustafa Kemal Abadan hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz