reklam

30 Kasım 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Betoncular: Duble yollar asfalt değil beton olsun

15 bin kilometrelik Duble Yol Projesi’nde asfalt yerine beton tercih edilirse, 4 milyar dolara yakın tasarruf sağlanacağı bildirildi.

Uzmanlar, Duble Yol Projesi’nin asfalt yerine Avrupa ve ABD’de olduğu gibi ‘beton yollar’ şeklinde yapılmasını önerdi. Proje için 15-20 milyar dolar kaynak gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, betonun tercih edilmesi halinde 4 milyar dolar civarında tasarruf sağlanacağını söylediler. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Mürsel Öztürk, “Türkiye’de hazır beton üreten 450 tesis 23 milyon metreküp üretim yapıyor. Bu kapasite 3 katına çıkabilir. Hadi dense yılda 1.500 kilometrenin üzerinde beton yol yapabiliriz.” dedi.

Asfalta göre yüzde 20-25 daha az maliyetli ve 3 kat uzun ömürlü olan beton yollar Avrupa ve ABD’de özellikle ağır taşıt trafiğinin yoğun olduğu yollarda tercih ediliyor. Çift yönlü 12’şer metre genişliğindeki bir yolun kilometre maliyeti asfalt için 1-1,5 milyon dolar olurken, beton yol yapılması halinde bu maliyetler 700-800 bin dolar arasında değişiyor. Türkiye’de asfalt yolların ömrü 5 yılla sınırlı kalırken, beton yolların ömrü en az 20-30 yıl arasında değişiyor.

Avrupa ve ABD’de şehiriçi ve şehirlerarası yolların yüzde 30’unun beton yollardan oluştuğunu belirten THBB Başkanı Öztürk, 15 bin kilometrelik yol projesinin en az üçte birine talip olduklarını, bu yolla Türkiye’nin asfalt yollara göre daha ucuz olan ve en az 30 yıl ömürlü yollara kavuşacağına dikkat çekti. Asfalt yollara ödenecek paraların yurtdışına gidecek para ve döviz kaybı anlamına geldiğinin altını çizen Öztürk, “Beton yollar tercih edildiğinde yerel kaynaklar kullanılmış, paralar yurtdışına gitmemiş olacak. Üstelik dayanıklı olması ve uzun süre yol bakım masrafı çıkarmaması nedeniyle Karayolları her yıl katrilyonlarla ifade edilen bakım, onarım masraflarından kurtulacaktır.” diye konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ulaştırma uzmanı Prof. Dr. Haluk Gerçek ise, bugün Türkiye’nin 1,3 katrilyon TL yol bakım ve onarım masrafı ödediğini belirterek, beton yol tercih edilmesi halinde yol ömrü ve bakım masraflarının ortadan kalkacağını vurguladı. THBB araştırmasına göre, asfalt yollar 5 kademeli bir çalışmayla inşa edilirken, beton yollar iki kademeli çalışmalarla üretilebiliyor. Beton yolların ilk yapı maliyetleri, 12 metre genişliğinde bir kilometrelik tek yönlü bir yol için 350 milyar liraya kadar düşebiliyor. Beton yollarda çökme ve kılcal çatlamalar meydana gelmezken, asfalta göre gece görüşüne daha uygun olduğu için aydınlatma masraflarından ciddi bir kâr sağlanabiliyor. Beton yollar, sürüş konforu yüksek, durma mesafesi daha kısa olduğu için araçlar açısından da önemli avantajlar getiriyor.

İTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nadir Yayla da, “Türkiye’de trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanmaların yüzde 90’ı hatalı sollama ve kafa kafaya çarpışma şeklinde kazalarda ortaya çıkıyor. Bölünmüş yollar (duble yol) hayata geçerse bu ölüm oranları ve maddi kayıplar yüzde 80 oranında ortadan kalkar.” şeklinde konuştu.
Zaman

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

'Mimarlık Eğitiminin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 17 Aralık'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Necati İnceoğlu
Konuşmacılar:
Aydan Balamir, Bilge Işık, Aykut Köksal, Hakkı Önel, Zülküf Güneli


Philips Armatür'ün katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz