reklam

03 Aralık 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

‘PVC atıklar çevre için ciddi sorun oluşturuyor’

Polivinilklorür (PVC) atıklarının çevre için ciddi sorun oluşturduğu belirtildi. Dünyada 150 milyon ton PVC bulunduğu tahmin ediliyor.

 Artan çevresel endişeler ve ekonomik gerekliliğin, endüstriyel atıkların geri dönüşümüne uygun tekniklerin geliştirmesini zorunlu kıldığı belirtilerek, sorunlu plastik türü PVC atıklarının, çevre için son derece riskli olduğu ifade edildi.

PVC türü plastiklerden yapılan, “kapı, pencere, masa, sandalye ve boru” gibi ürünlerin pratik kullanım olanağına karşın, tehlikeli atıklar yarattığına işaret eden Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, Amerika Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) göre, dünyanın en tehlikeli 20 kimyasalı arasındaki 5 çeşit plastiğin bu endüstride yaygın olarak kullanıldığını kaydetti.

Kaya, mevcut teknolojilerle geri dönüşümü çok pahalı olan, çevreye son zararlı PVC türü plastiklerin, özellikle inşaat sektöründe aşırı kullanılması sonucu Türkiye’de yakın gelecekte önemli çevresel sorunlar yaşanabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Gelişmiş ülkelerin çoğunun kullanımını azalttığı PVC ürünlerine karşı, Türkiye’de gerekli önlemler alınmalıdır. Bünyesindeki ağır metaller, PVC’nin toprağa gömülerek veya dolgu yapılarak yok edilmesini engellemektedir. PVC içindeki toksik maddeler, hem yeraltı suyunu kirletebilir hem de çöp yangınlarına neden olup daha büyük çevresel sorunlar yaratabilir.”

Prof. Dr. Kısa ömürlü PVC’lerin birkaç yılda, uzun ömürlülerin ise 34 yılda çöp alanlarına atıldığını belirterek, dünyada üretilen plastiğin yarıdan fazlasının inşaat sektöründe kullanıldığını kaydetti.

PVC kullanımı ne zaman başladı?
Dünyada 1960’lı yıllarda başlayan plastik akımıyla PVC kullanımı yaygınlaştı. Gelişmiş ülkelerde yaklaşık 40 yıldır kullanılan PVC’lerin ömürleri dolduğundan çöp alanlarına atılmaya başlandı. PVC atık sorunu sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde hissediliyor. Türkiye’de 1980’lerden sonra yaygın kullanılan uzun ömürlü PVC’ler, kısa süre sonra kullanım ömürlerini tamamlayıp çöplüklere geri dönecek ve tehlikeli sorunlar yaratacak.

Son yıllarda özellikle gelişmekte olan Türkiye gibi ülkelerde PVC’nin inşaat sektöründe çok yaygın kullanılması, ileride geri dönüşümü çok zor olan ve çevreye oldukça zararlı PVC atıklarının büyümesine neden olması bekleniyor.
Dünyada 150 milyon ton PVC bulunduğu tahmin ediliyor.
NTVMSNBC

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

'Mimarlık Eğitiminin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 17 Aralık'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Necati İnceoğlu
Konuşmacılar:
Aydan Balamir, Bilge Işık, Aykut Köksal, Hakkı Önel, Zülküf Güneli


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz