reklam

04 Aralık 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Bu ayıbı temizleyin

Sağlık Bakanlığı hükümetin sosyal tesislere ödeneği kesmesi üzerine adını 'Uluslararası Kongre Merkezi' yaptı. Ancak bakanlığın bu uyanıklığıda lüks tesisi biteremedi.Tesis doğa ve hırsızların taribatına uğradı. 

Yatırım mezarlığı Türkiye, kamu kurumlarına ait lojman ve dinlenme tesislerini satıp gelir elde etme planları yaparken, bürokrasinin keyfi için trilyonlar, "ölü projelere" akıtılmaya devam etti. Sağlık Bakanlığı'nca 12 yıl önce ihale edilen Ürkmez Kamp ve Dinlenme Tesisi, aradan geçen 10 bakana rağmen bitirilemedi. Bundan önceki hükümetin sosyal tesislere ödenek vermeyi kesmesi üzerine "Uluslararası Kongre Merkezi" adını aldı. Beş yıldızlı otelleri andıran tesislerin bu yıl bitirilmesi planlanırken yine hedefe ulaşılamadı. En son tavanı zarar gördüğü için 2 trilyon lira ödenek alan tesis, doğanın tahribatının yanısıra 3 kez hırsızların hedefi oldu. Ege'nin en güzel kumsallarından birinde, denize sıfır inşa edilen tesislerden, en son geçtiğimiz hafta musluklar ve bazı malzemeler çalındı. Şimdi hükümet bu binaları satmaya karar verdi. Kime yar olacağı ise henüz belli değil.

Adını değiştirdiler
Dünyanın en güzel kıyılarını, dünyanın en geniş kamu sosyal tesisleriyle donatan Türkiye, her türlü yatırımın durduğu bir dönemde bile hızından birşey kaybetmedi. 1991'de Ürkmez'de, bugünün parasıyla 3 trilyon liraya ihale edilen Dinlenme Tesisi aradan 12 yıl geçmesine karşın hala tüm unsurlarıyla tamamlanamadı. Yaklaşık 50 bin metrekarelik bir araziye sahip olan tesisler için, 18 Nisan 1999'da iktidara gelen koalisyon ödenek vermeyi kesti. Hükümetin bu türden sosyal tesis yatırımlarını askıya alması üzerine, Sağlık Bakanlığı yöneticileri "dahiyane" bir çözüme imza attı. Temel atıldığı dönemde adı "Dinlenme Tesisi" olarak geçen lüks kompleks, 2000'de "Uluslararası Kongre Tıp Merkezi" adını verdi. Böylelikle tesislerin inşaatı için gereken para akışının sağlanması amaçlandı.

Armatürler çalındı
Bu ilginç çözüm işe yaradı ve eski adıyla "dinlenme tesisi", yeni adıyla "Kongre merkezi" olan bu yapı için, ödenek verildi. 12 yıldır devam eden inşaat, son yıllırda ivme kazanırken, Osman Durmuş döneminde 1.5 trilyon liralık ödenek gönderildi. Bu para ile tesisin dışı yapıldı. Ancak bu kezde içi çürüdü. İç sıvalar rutubet nedeniyle dökülmeye başladı, pencere ve kapı tesisatları zarar gördü. Bir bloğun çatısında da çökme meydana geldi. iki hafta önce daha önce iki kez soyulan tesise giren hırsızlar yükte hafif pahada ağır tüm armatürleri çaldı.

Lüks otel gibi
Ürkmez sahilinde denize sıfır olarak inşa edilen tesislerin çevresi, aradan geçen yıllarda lüks turistik tesislerle doldu. Sadece yılın belli bir bölümünde açık kalacak olan tesisler için akıtılan trilyonlar sonunda ortaya çıkan yapı ise, kongre merkezinden çok 5 yıldızlı tatil köylerini hatırlatıyordu. Bahçesinde bir yüzme havuzu bulunan ve iki katlı 15 bloktan oluşan tesislerde 1 süit, 150'nin üstünde de normal oda bulunuyor. Güneş enerjili su ısıtma sistemine de sahip olan tesislerde, odalar parke taşla döşeli. Tenis kortu ve basketbol sahası da bulunan tesisler ayrıca merkezi ısıtma ve soğutma ünitesine sahip. TEDAŞ'ın elektrik bağlama noktasına geldiği tesisler bitecek derken, yeni hükümetin kararı herşeyi değiştirdi

Hükümet belirleyecek
Başından bu yana çeşitli engellerle karşılaşan tesisin simultane sisteminin ihalesi Başbakanlık genelgesiyle durduruldu. 12 yıldır devam eden, genel inşaatı biten Kongre Merkezi'nin 2003 Haziran ayında tamamlanması umuluyordu. Şimdi hükümetin kamu lojmanlarını ve bazı dinlenme tesislerini satma planından nasıl etkileneceği tesisin kaderine belirleyecek
Yeni Asır

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

'Mimarlık Eğitiminin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 17 Aralık'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Necati İnceoğlu
Konuşmacılar:
Aydan Balamir, Bilge Işık, Aykut Köksal, Hakkı Önel, Zülküf Güneli


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz