reklam

09 Aralık 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul Belediyesi ABD'ye kent mobilyası ihraç ediyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 20 şirketinden 3'ü globalleşti. İSTON, Sibirya'ya parke taşı, ABD'ye kent mobilyası ihraç ederken. Hamidiye, İran, İsrail, BAE ve Avrupa'ya su sattı. İSBAK ise, İran, İsrail ve BAE'ye 100 bin dolarlık teknoloji gönderdi.

Belediye İktisadi Teşekkülleri (BİT), 'kapatılacak, özelleştirilecek' derken global rekabete giriş yaptı. Hamidiye Kaynak Suları A.Ş.'nin 2000 yılında başladığı ihracat kervanına İstanbul Belediyesi Bakım Ulaşım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSBAK) ile hazır beton beton elemanları, kent mobilyaları üretimi yapan İston A.Ş. de katıldı.

Belediyenin ilk ihracatçı şirketi Hamidiye ihracat araştırmalarına 2000 yılında başladı ve önce uluslararası fuarlara katıldı. Kısa sürede ihracat bağlantıları gerçekleşti. 3 yılda İsrail, BAE, Almanya ve Hollanda'ya 16 bin 760 koli su ihracatı gerçekleştirildi. 2003 yılı Ocak ayından itibaren AB ülkelerine yüklü miktarda ihracat başlayacak. Ayrıca Hollanda Kraliyet Havayolları ve Pakistan Havayolları ile de görüşmeler sürüyor. İki kuruluşla anlaşma aşamasına gelindi. Hamidiye ihracatta hedeflenen standarta ulaşmak için 0.5 ve 1.5 litre het ambalaj yatırımını da tamamladı. Bu tür ambalajlı ürünün özellikle Ortadoğu'da büyük talep gördüğü bildiriliyor.

İstanbul Belediyesi Bakım ULaşım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSBAK) ise 2002 yılı içinde İran, İsrail, BAE'ye 100 bin dolarlık ihracat yaptı. Eylül ayında Amerikan Toplu Taşıma Kurumu'nun düzenlediği Las Vegas Expo-2002 Fuarı'na katılan şirket Ekim'de de Dubai'deki Körfez Trafik Fuarı'nda platin sponsor olarak yer aldı.

Bu fuarda ABD, İngiltere, Kanada ve Fransa gibi yüksek teknoloji ülkelerinin şirketleriyle aynı kategoride değerlendirildi. İSBAK'a ithalatın yanısıra ortaklık teklifleri de geldi.

1997'den beri ihracat yapan İSTON A.Ş. de 2001 yılına kadar İtalya ve ABD'ye 214 bin 350 dolarlık ürün ihraç etti. 2002'de 319 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren şirketin, ABD'ye ihraç edilen kent mobilyaları ve park oturma grupları; Birleşmiş Milletler'in çevre düzenlemesinde kullanıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Belediye şirketlerinin piyasa şartlarına tam uyumlu çalışan ve kurumsal yapıları güçlü şirketler haline gelmesi için uzun süredir çalıştıklarını belirtti. İhracat fikrinin de bu kapsamda geliştiğini söyleyen Gürtuna şöyle konuştu:

‘‘Şu anda İtalyan patenti ile kent mobilyaları üreten İston, İtalya'ya, ABD'ye, Yunanistan'a ürün satıyor. Hamidiye ihracatını bu yol patlatacak. İsfalt da yeni bir teknolojik açılıma yöneldi ve ABD'ye teknoloji ihraç edecek hale geldi. Amacımız, özelleştirme sürecine girmiş şirketlerimizin piyasa değerini artırmak.’’

İstanbul'un BİT'leri 2.5 milyar dolar
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, özelleştirme kapsamına alınan 17 belediye şirketinin 2.5 milyar dolar (yaklaşık 3.8 katrilyon lira) değerinde olduğunu söyledi. Gürtuna, özelleştirme kararı Belediye Meclisi'nden çıktıktan sonra uygulamaya geçeceklerini anlattı.

Belediye ile bire bir iş yapan şirketlerde ‘‘altın hisse’’ oluşturabileceklerini vurgulayan Gürtuna, şirketlerin bir kısmının borsaya kote edilebileceğini, bir kısmının da yerli ve yabancı ortaklara satılabileceğini söyledi.

Her şirkete ayrı bir statü geliştirileceğini belirten Gürtuna, şunları anlattı:

‘‘Menkul ve gayrimenkullere, krizlerin olduğu bir ortamda değer biçmek zor. Bundan 5 yıl önce bazı gayrimenkullere insanlar 1 milyon dolar isterken, kriz ortamında 100 bin dolara mallarını satmak zorunda kaldılar. Biz şirketlerin kendi değerlerini bulması için bir tanıtım ve reyting çalışması başlatacağız. Şirketler ne kadar iyi tanınırsa, müşterisi de o kadar fazla olur. Mesela İGDAŞ, bugün Avrupa'nın en modern ve en ileri şirketi. Sadece İstanbul açısından değil, Türkiye açısından da stratejik önemi var.Şirketin dünyada tanıtımının iyi yapılması lazım. İstanbul halkı buraya bir yatırım yapmış, emek vermiş, bir değer üretmiş. Bize düşen bu değeri en iyi şekilde değerlendirebilmek’’ dedi.

Gürtuna, özelleştirmeden elde edilecek gelirin ulaşım ve çevre başta olmak üzere kentin altyapısına harcanacağını söyledi.
Hürriyet

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

'Mimarlık Eğitiminin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 17 Aralık'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Necati İnceoğlu
Konuşmacılar:
Aydan Balamir, Bilge Işık, Aykut Köksal, Hakkı Önel, Zülküf Güneli


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz