reklam

09 Aralık 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

‘İdam’a isyan

Bodrum Yarımadası'nı betonlaşmaya teslim edeceği iddia edilen Bodrum Yarımadası Çevre Düzeni Planı Revizyonu'na tepkiler artıyor. Bodrumlular, önümüzdeki günlerde denizde protesto etkinliği düzenleyerek, plana tepkilerini ortaya koyacaklarını açıkladılar.

Muğla 1 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Oktay Ekinci ise planı kabul etmediklerini ve uygulatmayacaklarını söyledi. Muğla 1 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Oktay Ekinci, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın sözkonusu planı hazırlarken Koruma Kurulu'nun görüşünü almadığını, doğal ve arkolojik SİT kararlarını gözardı ettiğine dikkati çekti. Ekinci, ‘‘Bu konuda bize hiçbir şey sormadan, rant sağlamak amacıyla oldu-bittiye getirip planı açıkladılar. Bu planın uygulanabilirliği mümkün değil. Kaldı ki Çevre Bakanlığı'nın da bu plana itirazı var. Bu itiraz sonuçlanmadan plan yürürlüğe girmez’’ dedi. Ekinci, yeni revizyon planının özellikle SİT alanlarında getirdiği yeni kuralların Bodrum'un kentsel kimliğine uygun olmadığını belirterek, Yarımada'da iki kattan daha fazla yapılaşmanın mümkün olmadığını, 5 kat inşaat iznini kabul etmediklerini bildirdi. SIT alanlarında yapılaşma koşullarını ve kurallarını, koruma kurulları ile belediyelerin belirlediğini hatırlatan Ekinci, ‘‘Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın tek başına bu kararları alması yasalara aykırı’’ dedi. Ekinci, ‘‘Plan uygulanırsa Bodrum 2 yıl içinde Kuşadası gibi gökdelenler kenti olur’’ dedi. Bodrum'da plana tepkiler giderek yaygınlaşırken, çevre örgütü temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve derneklerin önümüzdeki hafta sonunda Bodrum'a iki mil uzaklıktaki Karaada'da protesto eylemi düzenleyecekleri açıklandı.

Bodrum Çevre Gönüllüleri Derneği Sözcüsü Saynur Gelendost ‘‘Kimsenin aklının alamadığı eylemleri yürürlüğe koyarız. Şimdiden acil eylem planları geliştiriyoruz. Bodrum'da toplumun her kesiminden destek alıyoruz. Bu planı hazırlayanların iptal kararını da bir an önce açıklamasını bekliyoruz’’ dedi.

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Vekili Arif Yılmaz ise Bodrum Yarımadası'nın ve Gökova koylarının betona yenik düşmemesi için planın olumsuz yönlerini Bakanlığa bildireceklerini söyledi. Yılmaz, ‘‘Bu plan sadece karada değil, denizde de turizme darbe vuracaktır. Mavi yolculuğa çıkan 100 binin üzerindeki yerli ve yabancı turist ile bölgede gezen beş bin yat, yeşil yerine betonu görecek. Planı hazırlayanların bu bölgede inceleme yaptıklarına inanmıyorum’’ dedi.
Hürriyet

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal 10 Aralık 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Aykut Köksal hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz