reklam

09 Aralık 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Kültüre ışık tutuyorlar

Karanlıkta gemilere ışığıyla yol gösteren deniz fenerleri bu kez ışıklarını kültür, tarih ve mimariye tutuyor. Hırvatistan 9 deniz fenerini otel haline getirdi. Fenere İngiltere ve Kuzey Avrupalı turistler büyük ilgi gösteriyor.
Türkiye'de ise 374 deniz feneri bulunuyor. Bunlardan 40'ı orijinallerine uygun bir restorasyon sürecinden sonra müze haline dönüştürülmeye uygun. Fenerler gezi ve belgesel film sektörü için de önemli bir kaynak.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte etkin işlevlerini yavaş yavaş yitiren deniz fenerleri, dünyanın birçok ülkesinde kültürel, tarihi ve mimari miras olarak kabul edilip koruma altına alınıyor, müze haline getiriliyor.

''Deniz Fenerleri: Nesli Tehlike Altındaki Bir Kıyı Yapısı'' konulu bir araştırma yapan Dünya Doğayı Koruma Vakfı Akdeniz Program Ofisi'nden Atilla Uras ve yüksek mimar Ertuğ Uçar , en son Hırvatistan'ın otel haline dönüştürdüğü 9 deniz fenerine özellikle İngiltere ve Kuzey Avrupalı turistlerin büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Türkiye'de 374 deniz fenerinin bulunduğunu belirten Uras ve Uçar, bunlardan 40'ının orijinallerine uygun bir restorasyon sürecinden sonra müze haline dönüştürülmeye uygun olduğunu kaydetti.

Özel deniz feneri gezileri
Uçar, deniz fenerlerinin kendilerine has estetik karakterleriyle insanları kendisine çektiğini belirterek şunları anlattı: ''Seçilecek bir fenerin 'deniz feneri müzesi' haline getirilmesi mümkün. Sonuçta, deniz fenerleri ortalarına kuruldukları etkileyici coğrafyalarda unutulmaya terk edilmek için fazlasıyla özel yapılar. Kendilerine has bir estetik karakterleri var. Deniz fenerleri özgün mimarileri, sevimli halleri, kolay akılda kalan formları, insancıl işlevleriyle herkese kendilerini bir çırpıda sevdiriyor. Yurtdışında özellikle, ABD, İngiltere, İskoçya, Kanada ve İskandinavya'da deniz fenerleriyle ilgili periyodik dergiler yayımlanmakta, fan kulüpleri özel geziler düzenliyor. Fener gezileri, belgesel filmleri ve hediyelik eşyası da giderek önemli bir pazar.''

Özel deniz feneri gezileri
Deniz fenerlerine olan gereksinimin yok olmadığını, ancak teknolojik gelişmelerle birlikte giderek azaldığını vurgulayan Uçar, günümüzde ülkemizdeki fenerlerin işletme ve modernleştirilme çalışmalarının Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nce yapıldığını, birkaç istisna dışında tümünün otomatik hale getirildiğini ve kent içindekilerle kurtarma istasyonları dışında bekçi bulunmadığını, yani atıl durumda olduklarını söyledi. Uçar, pilot proje olarak da Antalya'nın batısındaki Adrasan ve Karaöz koyları arasındaki Taşlıkburnu Feneri'ni örnek olarak gösterdi. Uçar, ''Dört bir tarafında yerleşimler, karayolları, oteller ve tatil köyleri olan Taşlıkburnu Feneri coğrafi konumu, turistik noktalara yakınlığı ve mimarisiyle böyle bir proje için çok uygun."
Cumhuriyet

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

'Mimarlık Eğitiminin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 17 Aralık'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Necati İnceoğlu
Konuşmacılar:
Aydan Balamir, Bilge Işık, Aykut Köksal, Hakkı Önel, Zülküf Güneli


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz