reklam

09 Aralık 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Tarihi kilise taşındı

Konya’nın Ereğli İlçesi’nde bir çiftçinin, Bizans döneminden kalma bir kiliseyi, köyünden ilçeye taşıdığı ve içinde oturmak için yeniden inşa ettiği ortaya çıktı.

Oymalı Köyü’ndeki yeraltı şehirlerinde ve yakınlarındaki kiliselerde başlatılan arkeolojik çalışmalar sırasında, 25 yıl önce var olduğu bilinen kilisenin yerinde olmadığını gören müze görevlileri, bunun nedenini araştırınca ilginç gerçeği öğrendiler.

Ereğli’de yakın zaman önce ortaya çıkan olay, tarihi zenginlikleriyle bir açık hava müzesini andıran Anadolu’da, tarih tahribatının geçmişte ulaştığı boyutları gözler önüne serdi.

Şaşkına döndüle
Ereğli Müze Müdürlüğü’nün Oymalı Köyü’ndeki yeraltı şehirlerinde ve yakınlarındaki kiliselerde başlatılan arkeolojik çalışmalar sırasında, 25 yıl önce var olduğu bilinen kilisenin yerinde olmadığını gören müze görevlileri, bunun nedenini araştırınca şaşkına döndüler.
İlçeye bağlı, çok sayıda yeraltı şehri ve kilisenin bulunduğu Oymalı Köyü’nde oturan Sadık Altınöz, yaklaşık 30 yıl önce köyden kente göç sırasında ortaya çıkan konut sorununu, köydeki kiliseyi ‘taşıma ev’ haline getirerek çözmüştü.

30 Milyona kiraladı
Edinilen bilgiye göre, kilisenin hikayesi şöyle: Ereğli’de Mithat Paşa Mahallesi’ne yerleşmek isteyen Sadık Altınöz, köyündeki tarihi bir kilisenin taşlarını sökerek, birer birer numaralandırdı. Numaralandırılmış taşları, traktörle 35 kilometre uzaktaki Ereğli’de Mithat Paşa Mahallesi’nde satın aldığı arsaya getiren Altınöz, bu taşları sırasıyla dizerek, mahallelinin şaşkın bakışları arasında, kiliseyi aslına uygun olarak yeniden inşa etti. Kilisenin içini ev şeklinde düzenleyen Altınöz, böylece hiç para harcamadan ev sahibi oldu. Daha sonra vefat eden Sadık Altınöz’ün ailesi ‘kilise evden’ taşınarak, başka bir semte yerleşmiş. Fakat yıllara meydan okuyacak kadar sağlam olan ‘kilise ev’ boş kalmamış. Sadık Altınöz’ün eşi Türkan Altınöz, evi 30 milyon liradan kiraya vermiş. Dışarıdan görünümü bir kiliseden farksız olan evde oturan Mahir Mıh ise ucuz olduğu için tercih ettiği evi bir tarihi yapı olarak hiç düşünmediklerini söyledi.

Müze Müdürü: "İlgisizlik ve bilinçsizlik"
Müze Müdürü Mehmet Arif Bilici, ilgisizlik ve bilinçsizlik nedeniyle bir tarih hazinesi olan Anadolu’da korunmasız çok sayıda tarihi eserin yıllar önce bu şekilde yok edildiğini söyledi. Ereğli’ye bağlı Akören köylerinde çok sayıda kilise ve yeraltı şehri olduğunu bildiren Bilici, burada kayıtlara geçmemiş birçok kilise kalıntısının, benzer akıbetlere uğramış olabileceğini kaydetti.
NTVMSNBC

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal 10 Aralık 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Aykut Köksal hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz