reklam

13 Aralık 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Şeffaf ihale bunalım yarattı

Hükümet savunmada: Mevzuat hazır değil.
Kamu İhale Kurumu: Mevzuat tamam, uygulamayı bekliyoruz.

AKP hükümetinin, ''şeffaf ihale'' dönemini açacak olan Kamu İhale Yasası'nın uygulamasını 1 yıl erteleme girişimine, sektör temsilcileri ve muhalefet sert tepki gösterdi. Bayındırlık Bakanlığı'nın, yasanın uygulamasının ertelenmesi için yasa taslağı hazırladığının ortaya çıkması üzerine hükümet ''Kamu, uygulamaya hazır değil'' gerekçesine sığındı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan , yeni sistemin yaşama geçirilmesi için gerekli hazırlıkların tamamlanmadığını savundu. Unakıtan, ''Biz icra hükümetiyiz. İşlerin kilitlenmemesi için gerekli her türlü önlemi almak zorundayız. Sisteme ilişkin hazırlıklar tamamlanmadı. Bu eksikliklerin tamamlanması lazım'' diye konuştu.

Ancak Kamu İhale Kurumu yetkilileri bakan Unakıtan'ı, ''Bizim mevzuat çalışmalarımız hazır. Yasayı 1 Ocak'ta uygulamak için bekliyoruz. Bir sıkıntı yok'' diyerek yalanladılar.

Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki Ergezen , ihale yasasıyla ilgili gerekli incelemeleri yapacaklarını ve ona göre karar vereceklerini söylemekle yetindi.

'Yandaşlara ayrıcalık mı'
Erteleme girişimine muhalefet ve sektör temsilcileri sert tepki gösterdi. Bayındırlık Bakanlığı'nın ''duble yol'' projesi öncesinde, ''şeffaf ihale'' uygulamasının ertelenmesine dönük hazırlığı, bazı ''yandaş'' şirketlere ayrıcalık tanınacağı kuşkusuna yol açtı. CHP lideri Deniz Baykal, Türkiye'nin ihale sisteminin uzun zamandır tartışıldığını belirterek ''Çıkarılan yasanın bir an önce uygulanmasını bekliyoruz. Erteleme düşüncesi eski çarpık ihale düzeninin devamını isteyenlerin etkili olabileceği izlenimini uyandırdı. Hayal kırıklığı yarattı'' dedi. Baykal, erteleme girişiminin altında yatan nedenlere ilişkin soru üzerine de, ''Eğer bu yasa, iyiyse niye erteleyeceksiniz, kötüyse hiç uygulamayın. Neden 1 yıl erteliyorsunuz? Türkiye'nin yararına olan yasayı bir yıl erteleyip, başkalarının yararlarını mı gözeteceksin? Bu sorular ister istemez akla gelir'' diye konuştu.

Eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Abdülkadir Akcan ise Kamu İhale Yasası'nın ertelemesinin çok olumsuz sonuçları da beraberinde getireceğini savundu. AKP'li milletvekillerinin Kamu İhale Yasası'nın görüşmeleri sırasında, ''Bu yasa niye yürürlüğe hemen girmiyor? Siz aradaki zamanda ihaleleri yakınlarınıza mı vereceksiniz'' sorularını sorduğunu vurgulayan Akcan, ''Biz o zaman, mevzuat çalışmaları için bu sürenin gerekli olduğunu söylemiş, ama arkadaşları ikna edememiştik. Aynı AKP'lilerin, iktidara gelince tavır değiştirmeleri manidar'' diye konuştu. İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Genel Başkanı Şükrü Koçoğlu ise yasanın hemen yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi. Koçoğlu, ''Yasayla birlikte rahat iş yapamayacak kesimler, belediyeler erteleme için girişimde bulunmuş olabilir'' dedi.
Cumhuriyet

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Metin Hepgüler 
24 Aralık 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Metin Hepgüler ile ilgili Forum' da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın.


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz