reklam

13 Aralık 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

O da çürüyor

1998 yılında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın hizmete soktuğu havaalanı açık kaldığı 43 ayda, 20 ay kullanıldı. Ocak ayında 6 bekçiye emanet edilen havaalanı hayalet bir şehire döndü.

Uşak Havaalanı'nın şalteri 31 Ocak 2002'de tamamen indirildi. Görevli 22 personel başka illere gönderildi. Havaalanı 6 güvenlik görevlisine kaldı
Uşaklılar 43 ay hizmette kaldıktan sonra kapatılan Uşak Havaalanı'nın yeniden açılması için Ege Partisi'nden yardım istedi. Yapımı için o dönemde 15 trilyon lira harcanan içinde 4 trilyon liralık elektronik malzeme bulunan havaalanının çürümeye terkedildiğini söyleyen Uşaklılar, yeniden hayat bulmasını bekliyor.

70 milyar zarar
Açık olduğu dönemde 20 ay kullanılan, 31 Ocak 2002 tarihinde ise tamamen kapatılan havaalanında elektronik uçuş cihazları, bilgisayarlar, çürümeye başlarken, 2.5 kilometre uzunluğundaki pistte otlarla kaplandı. Devletin trilyonlarının göz göre göre çöpe gittiğini söyleyen işadamları ve sanayiciler Uşak milletvekillerini göreve çağırdı. Uşak Ticaret Odası Meclis Başkanı İsmail Karaman Uşak Havaalanının 70 milyar lira zarar ettiği için kapandığı ancak aynı dönemde Isparta Havaalanı'nın 1,3 trilyon lira zararda olmasına rağmen kapatılmamasının çifte standart olduğunu söyledi. İlk somut adım CHP'li Osman Çabukoğlu'dan geldi. Milletvekili Çabukoğlu, konuyu diğer arkadaşları ile birlikte meclise taşıyacaklarını belirtti.

Havaalanı içinde 4 trilyon değerindeki elektronik malzeme kaderine terk edildi.
54 yılda sürdü
Uşak Havaalanı'nın yapımına 2. Dünya Savaşı'nın devam ettiği 1944 yılında . Almanlarla savaşan müttefik ülkeler tarafından başlanıldı. Ancak savaşın bitmesi ile havaalanı da yarım kaldı. Uşaklılar havaalanının tamamlanıp ulaşıma açılması için 1950'li yıllardan itibaren çaba göstermeye başladı. Havaalanı 54 yıl sonra içindeki 4 trilyon liralık elektronik cihazlar ile birlikte toplam 19 trilyon lira harcanarak 1998 yılında tamamlandı.

6 bekçiye emanet
Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından 20 Haziran 1998 tarihinde hizmete açılan havaalanına 15 Nisan 1999 tarihinde THY seferleri başlatıldı.Yaklaşık 20 ay sonra 31 Aralık 2000 tarihinde THY yolcu azlığı sebebiyle seferlerini durdurdu. Seferlerin iptal edilmesinin ardından 31 Ocak 2002 tarihinde de Devlet Hava Meydanları İşletmesi zarar ettiği gerekçesiyle havaalanı'nı kapattı. Havaalanı'nda görevli 22 personel değişik illere atandı.
Havaalanı içindeki tüm elektronik uçuş cihazları ile birlikte 6 güvenlik görevlisine emanet edildi.

Kentin gelişmesi
Uşaklı işadamları ve sanayiciler havaalanını kapatıldığı günden beri yeniden açılması için çabalarını sürdürürken Uşak Valisi Ayhan Çevik'te tesisin kapanmasına üzüldüklerini ve yeniden açılmasını dilediğini belirtti. Vali Çevik, "Havaalanı Ocak ayında kapandı. O zamandan sonra açılması için yapılan çabalar boşta kaldı. Umarım yeni milletvekillerimiz ve hükümet bu konuda olumlu bir adım atar. Havaalanı kentin gelişmesi için çok önemli. Hem devletin parası boşa gitmemiş olur. İnşallan önümüzdeki günlerde açılır" dedi.

Havaalanı açılırsa ekonomi canlanır
Uşak CHP Milletvekili Osman Çoşkunoğlu da havaalanının açılması için önümüzdeki günlerde Uşak milletvekilleri olarak çalışma yapacaklarını ifade etti. Çobanoğlu, "Şu anda konu ile ilgili bilgileri topluyoruz. Bir kaç hafta içinde Ankara'da gerekli girişimleri yapacağız. Havaalanı ile Uşak sanayisinin tavuk-yumurta ilişkisi gibi bir bağlantısı var. Havaalanı açılırsa ekonomi canlanır, ekonomi canlanırsa havaalanı açılır. İkiside doğru. Bu sorunu çözmek istiyoruz. Ayrıca o dönemde zararda bulunan bazı havaalanları kapatılmamış. Bunu da gözönünde bulundurmak gerekiyor" dedi

Seferler Denizli aktarmalı olsun
Uşak Ticaret Odası Meclis Başkanı İsmail Karaman, Ocak ayında Uşak Havaalanı'nın 70 milyar lira zarar ettiği için kapandığı ancak aynı dönemde Isparta Havaalanı'nın 1,3 trilyon lira zararda olmasına rağmen kapanmadığını bunda da çifte standart uygulandığını ifade etti. Karaman, şunları söyledi "Bir defa Uşak'a büyük haksızlık yapıldı. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak seferlerin iptal edilmemesi için THY'ye 20 bilet garantisi verdik. Yinede kapattılar. İstanbul uçuşları Denizli aktarmalı olabilir. Bilet sorunuda ortadan kalkar. THY'de kazanır, uşaklılarda rahatlamış olur"

Uşak Havaalanı'nın yapım aşamaları
1994-İlk çalışmalar başladı
1986-Eski Adalet Bakanı Mehmet Topaç havaalanı'nın açılması için ilk ciddi adımı attı. Olumlu sonuç alınamadı
1993-Zamanın Valisi İrfan Kurucu valilik imkanlarıyla pist yapımına başladı.
1993-Hükümetin programına alındı. 300 milyar ödenek geldi.
1994-Ödenek kesildi, çalışmalar durduruldu.
1997-Zamanın Ulaştırma Bakanı Necdet Menzin havaalanı'nın açılma sözünü verdi.
1998-Uşak Havaalanı dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından hizmete açıldı.
1999-THY'nin tarifeli seferleri başladı.
2000-THY'nin seferleri iptal edildi.
2002-Uşak Havaalanı'nın şalteri indirildi.

Uşak Havalanı'nın teknik özellikleri
Uşak Havaalanı toplam 3 bin dekar arazi üzerine kurulu. Prefabrik Terminal Binası ve kulesi, tüm elektronik sistemi mevcut. Acil inişlere uygun planlanan havaalanının 30 metre eninde 2 bin 560 metre uzunluğunda pisti var. İlk açıldığında İstanbul - Uşak - Denizli Çardak Havalanı bağlantılı uçuşlar, pazartesi ve çarşamba günleri yapılırken daha sonra haftada üç gün uçuş kondu. Cuma günleri yapılan uçuşlar ise, İstanbul - Uşak - Isparta Süleyman Demirel Havaalanı bağlantılı oldu. Yaklaşık 20 ay süren THY'nin tarifeli seferleri yolcu yokluğu nedeniyle 31 Aralık 2000 tarihinde iptal edildi.
Yeni Asır

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

'Mimarlık Eğitiminin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 17 Aralık'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Necati İnceoğlu
Konuşmacılar:
Aydan Balamir, Bilge Işık, Aykut Köksal, Hakkı Önel, Zülküf Güneli


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz