reklam

17 Aralık 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Tarihi kahve yaza hazırlanıyor


Fotoğraf: Yasin Tülüce

Pierre Loti, 2003 yılının yaz sezonu başlamadan hizmete sokulacak. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kendisine bağlı köşkler ve dinlenme tesislerinde uyguladığı içki yasağı Pierre Loti'deki tesislerde de sürecek. Pek çok Türk filminin vazgeçilmez mekânı olarak kullanılan unutulmaz Pierre Loti Kahvesi ve çevresinde gerçekleştirilen düzenleme kapsamında teleferik yapılması da planlanıyor.

Eyüp sırtlarında Fransız yazar Pierre Loti 'nin adını taşıyan tarihi kahve ve çevresinin 5 yıl önce başlayan restorasyon macerası önümüzdeki yıl ortalarında bitecek. Pierre Loti, 2003 yılının yaz sezonu başlamadan hizmete sokulacak. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kendisine bağlı köşkler ve dinlenme tesislerinde uyguladığı içki yasağı Pierre Loti'deki tesislerde de sürecek. Tesisin işletilmesi için Ağustos ayında açılan ihaleyi Atalar İnşaat almıştı.

İçki yasağı sürüyor
Tarihi Pierre Loti Kahvesi ile çevresindeki 7 konaklama tesisi, pansiyon, 2 kafetarya, lokanta, 11 dükkândan oluşan alışveriş merkezi, kültür merkezine dönüştürülen bir sübyan okulu ve 17 metruk binanın restorasyonu 22 Ekim 1997 yılında başladı. Eski binaların aslına uygun şekilde restore edilmesi kamulaştırma davalarının uzaması nedeniyle 2000 yılının Ağustos ayına dek sürdü. Rena inşaat tarafından gerçekleştirilen çevre düzenlemesi yaklaşık 2 milyon dolara maloldu. Büyükşehir Belediyesi, yerel seçim dönemi yaklaşırken köşkler ve dinlenme tesislerinde uyguladığı içki yasağını kaldıracağını açıklamasına karşın bu uygulama sürüyor. 

Büyükşehir Belediyesi, bu yasağı kaldırmadığı gibi içki yasağı uygulamalarına Pierre Loti'yi de ekledi. Pierre Loti'de içki satılmaması nedeniyle turizmcilerin fazla tercih etmediği bir mekân haline gelmesine karşın Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna yasaktan vazgeçmiyor. Gürtuna, ''Eyüp Sultan'ın üst tarafı olması nedeniyle dini bir merkezdir. Bu yüzden bu tesisi istisna olarak tutmayı uygun bulduk ve içki satışı yapılmamasını istedik'' diyor. Gürtuna'nın bu tesisi ''bir istisna'' olarak değerlendirmesine karşın Büyükşehir'e bağlı köşklerde, dinlenme tesislerinde içki yasağının uygulandığı biliniyor.

Sözleşme gereği yasak
Pierre Loti kahvesi ve çevresinin işletilmesi için açılan ihaleyi alan Atalar İnşaat'ın sahibi Şenol Ata da, yaklaşık 10 dönümlük arazi üzerinde tadilat, bakım, onarım çalışmaları yaptıklarını, kafe ve restorandaki çalışmaların da bitmek üzere olduğunu söyledi. Ata, çalışmaları önümüzdeki yaz sezonu başlamadan tamamlamayı planladıklarını anlattı. Tesislerde Büyükşehir ile imzaladıkları sözleşme gereği içki satışı yapmayacaklarını belirten Ata, ''Burası tarihi bir mekân ve aynı zamanda kutsal bir alanda bulunuyor. Bu yüzden içki satışını düş ünmüyoruz'' diye konuştu.

Teleferik yapılıyor
Pek çok Türk filminin vazgeçilmez mekânı olarak kullanılan unutulmaz Pierre Loti Kahvesi ve çevresinde gerçekleştirilen düzenleme kapsamında teleferik yapılması da planlanıyor.

Pierre Loti ve Çevresini, Eyüp Sultan Camii ve çevresine bağlayacak olan teleferik projesinin ihalesi Eylül ayında yapıldı. Yapımına başlanan teleferiğin 5 trilyon liraya malolması ve 250 gün içinde bitirilmesi amaçlanıyor.
Cumhuriyet

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

'Mimarlık Eğitiminin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 17 Aralık'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Necati İnceoğlu
Konuşmacılar:
Aydan Balamir, Bilge Işık, Aykut Köksal, Hakkı Önel, Zülküf Güneli


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz