reklam

30 Aralık 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İhale Yasası aynen çıkıyor

Tepkiler üzerine değişiklik ertelendi. Kamu İhale Yasası 1 Ocak'ta yürürlükte. Kamu ihalelerine şeffaflık getirerek yolsuzlukların kaynağını ciddi ölçüde daraltmayı hedefleyen Kamu İhle Yasası'nda atılmak istenen geri adım, AKP hükümetinin talep-tepki ikilemiyle karşılaşması sonucu şimdilik 'beklemeye' alındı. Yasa, 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girecek, değişiklik talepleri yeniden görüşülerek karara bağlanacak.

AKP hükümetinin, seçim taahhütleri arasında yer alan 15 bin kilometrelik duble yol yapımı ile toplu konut hamlesi gibi, yatırım programında yer almayan ve ödeneği bulunmadığı için ihale edilmesini imkânsız kılan yeni Kamu İhale Yasası'nın önce bir yıl ertelenmesi gündeme getirildi. Ancak, hem Avrupa Birliği'ne uyum yasası kapsamında olan hem de IMF ile Dünya Bankası'nın yapısal kriterleri içinde yer alan yasanın ertelenmesinden, bu kurumlarla olan ilişkileri zora sokacağı ortaya çıkınca vazgeçilmişti.
Hükümet, alelacele hazırlanan bir tasarı ile yasada bazı değişikliklere gitmeyi tercih etmişti.

Revizyon talebi çok
1 Ocak 2003'ten önce yapılması planlanan değişiklik, sivil toplum örgütlerinden gelen tepkiler ve yasa kapsamı dışında tutulmak isteyen kuruluş sayısının artması nedeniyle yeni yıla kaldı.

Hükümete yakın kaynaklar, yeni getirilen kamu ihale sisteminde çok sıkıntı olduğuna vurgu yaparken, değişiklik için çok fazla talep geldiğini, buna karşın değişiklik öngören tasarının tepki gördüğüne dikkat çektiler. Bu kapsamda hazırlanan değişiklik tasarısının, yılbaşından önce Meclis'te ele alınmasından da vazgeçildiğine dikkat çeken kaynaklar, değişikliklerin talep-tepki çerçevesinde yeniden ele alınarak daha sonra gündeme getirileceğini, yaşanan zorlukların da bu yolla aşılmaya çalışılacağını söyledi.

'Eksikler sonra düzeltilir'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kafe Siyaset programında soruları yanıtlarken, "Esas olan Kamu İhale Kurumu'nun 1 Ocak 2003'te devreye girmesidir" dedi.
Yeni Kamu İhale Yasası'nın şikâyete yol açtığını ancak, sistemde kötü olan birçok şeyi de ortadan kaldıracağını belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, karne ile müteahhit olunmasını önleyen, iş yaptığı halde kamu ihalelerine giremeyen yap-satçıların ihalelere girmesini sağlayan yasanın Türkiye'nin önünü açtığını söyledi.

TOBB Başkanı, yeniden ödeneksiz ihale yapılmasının öngörüldüğüne de işaret ederek, Türkiye'de 5 bin proje stoku bulunduğunu, yeni proje devreye girmese bile bunların ancak 20 senede bitirilebileceğini belirterek,
"Yazık günah değil mi, bunların faturasını hep beraber ödüyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu, yasanın 1 Ocak'ta yürürlüğe girmesi, gerektiğini eksikliklerin de zaman içinde giderilebileceğini söyledi.
Radikal

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Aziz & Derin Sarıyer 
01 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Aziz & Derin Sarıyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz