reklam

03 Ocak 2003 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Cennet Bodrum’un 10 yıllık ömrü kaldı

Yerleşim birimleri ve otellerin çoğunun atık sularının arıtılmadan denize akıtıldığını söyleyen Belediye Başkanı alarm verdi: Bodrum can çekişiyor!

Türkiye’nin en uzun sahiline sahip Muğla’da, yerleşim birimlerinin büyük bölümünde atıksu arıtma tesisi bulunmaması, çevre ve sağlık açısından alarm vermeye başladı.

Bodrum yarımadasındaki belediyelerden sadece Bodrum ve Bitez’in kanalizasyon ve arıtma tesisi var. Turgutreis, Gümüşlük, Gündoğan, Göltürkbükü, Ortakent, Yalıkavak ve Yalıçiftlik beldelerindeyse atıksular, borularla denizin derin bir noktasında suya deşarj ediliyor.

‘En az 100 trilyon lazım’
Bu atıksular Datça kıyılarını kirletirken, Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Mazlum Ağan, ‘Yarımadanın kanalizasyon ve arıtma sorunlarını çözmek için en az 100 trilyon liraya ihtiyaç var’ diyor. Bu sorunun Bodrum’un yerel imkânlarıyla çözülemeyeceğini belirten Ağan,birçok 5 yıldızlı tesisin de, atıksularını arıtmadan denize döktüğünü vurguluyor ve gelecek 10 yılda yarımadada altyapı konusunda önlem alınmazsa, Bodrum’un yaşanmaz hale geleceğini ve turizmin biteceğini söylüyor.

Fethiye krediyi buldu
Fethiye ise, Belediye Başkanı MHP’li Behçet Saatçı’nın girişimiyle Alman Kalkınma Bankası’ndan Kanalizasyon ve Arıtma Tesisi projesi için 26.3 milyon marklık kredi imkânı buldu. Ancak Alman kredi kuruluşu, kredinin onaylanması için 2 trilyon liranın bloke edilmesi şartı koydu. Belediye de, içinde 120 dükkan bulunan eski iş merkezini satarak parayı sağladı.

En rahatı Marmaris
Marmaris’teki sorun İçmeler, Armutalan ve Beldibi belediyeleri ile kurulan birlikle çözüldü.
Mariç - Belbir Projesi ihalesini, 29 Nisan 1998’de, 77 milyon 720 bin dolarlık teklifle Vinsan - Veziroğlu AŞ ve Fransız bir firmanın oluşturduğu konsorsiyum kazandı. Projenin baraj hariç atıksu ve katı atık depolama bölümleri tamamlandı. Marmaris barajından içme suyu temini, kanalizasyon ve arıtma, katı atık depolama sistemini kapsayan projenin kanalizasyon ve arıtma sistemi devreye girdi.

‘Ölüdeniz cidden ölüyor’
Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Mazlum Ağan, ‘Bodrum’un 10 yılı kaldı’ uyarıları yaparken, dünyaca ünlü Ölüdeniz’in ise bu kadar bile zamanı olmamasından korkuluyor. Ölüdeniz’de evsel atıklar hâlâ foseptik çukurlarında biriktirilirken, Belceğiz’deki 8 kilometrelik kanalizasyon ihalesinin Özel Çevre Koruma Kurumu’nca onaylanması umut verdi. Ancak bu ihaleyi 380 milyara kazanan Aydın İnşaat, bir kazma darbesi bile vurmadı. Ayrıca şebeke bitse bile, arıtma tesisi olmadığı için sorun yine çözülemeyecek. Dalyan’da ise, Alman Teknik İşbirliği ve Yardım Örgütü’nce 1997’de hibe edilen 35 milyon markla kanalizasyon, atıksu arıtma ve katı atık depolama projesi hazırlandı. Ekolojik dengeleri çok hassas Dalyan kanalı, bu projenin 6 Nisan 2002’de yaşama geçirilmesiyle kirlenmekten kurtuldu.
Milliyet

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Yayıncılığı" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 09 Ocak'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar: Kadri Atabaş, Cana Bilsel,
Aykut Köksal, Haluk Pamir, Bülent Tanju

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz