reklam

06 Ocak 2003 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İhale Yasası yeniden yazıldı

İhale Yasası'nda değişiklik yapılmasına yönelik yasa tasarısını TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda bekleten hükümet, yasayı mercek altına alarak neredeyse yeniden yazmaya başladı. Yasa da 'yürürlük tarihi' aynen kalacak. Ancak içerik, tüm kamu kurumlarının itirazlarını giderecek şekilde yeniden değiştiriliyor.

Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan'dan oluşan üçlü komisyonun çalışmaları sırasında yasayla ilgili önemli itirazlardan biri Milli Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Komisyon çalışmalarına katılan savunma uzmanları, 'Bizim, çok büyük güvenlik gerektiren bina ve inşaat ihalelerimiz oluyor. Bunları özel firmalara yaptırabiliriz, herkese açamayız. Yasa bu haliyle kalırsa güvenlik gerektiren ihalelerin bile herkese açık yapılması zorunluluğu bulunuyor. Bu durumda bu ihaleleri yapamayız' uyarısında bulundular. Bakanlık uzmanlarının uyarıları doğrultusunda yasaya bir ekleme yapılması benimsendi.

Diğer değişiklikler de şöyle:
- Yeni Yasa'da, 'ihalelerden men edilen' yasaklı müteahhitlerin durumlarına ilişkin açıklık olmadığı belirlendi. Geçmişte yasaklanmış müteahhitlerin ihalelere girebilmeleri halinde diğer firmaların itiraz ederek ihaleleri iptal ettirme hakkına sahip olacaklarına dikkat çekildi. Yasaya, buna ilişkin bir madde de konulacak.

- Acil alımlar için belirlenen

5 milyar liralık sınır da komisyonda değişikliğe uğrayan maddeler arasında yer aldı. 'Bir iş makinesinin kepçesi kırılsa, 5 milyar lira ile ne yapabiliriz' diyen kamu kuruluşları temsilcileri limitin yükseltilmesini istediler.

- Yasada yer alan, ihalesi yapılacak işlerle ilgili 'yaklaşık maliyet' hesabının gizli tutulacağı hükmü de değiştiriliyor. İhaleye katılacak firmaların, bu rakamı öğrenip aralarında anlaşabilecekleri tehlikesine dikkat çekilerek, 'yaklaşık maliyet'in kamuoyuna açıklanmasının daha doğru olacağı kaydedildi.

- Bayındırlık Bakanı Ergezen'in en çok bastırdığı 'emanet' usulü, yeni metinde de yer alıyor. Böylece, kamu kurumlarının iş makineleri ve makine parkları kullanılmak üzere, müteahhitlere 'hizmet' ihaleleri ile verebilecek.

Yönetmelikler değişecek
Bu arada, yılbaşında yürürlüğe giren yasayla ilgili çıkartılan yönetmeliklerin, yasada yer almayan hususlarda düzenlemeler içerdiği bu nedenle de yönetmeliklerin, yasaya aykırılık oluşturduğu belirlendi. Yapılan komisyon çalışmalarında, yönetmeliklerin de yeniden gözden geçirilmesi kararlaştırıldı. Yönetmelikler de, yasadaki değişikliklere göre yeniden hazırlanacak.
Akşam

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kerem Erginoğlu &  Hasan Çalışlar 21 Ocak 2003  günü  Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

Kerem Erginoğlu & Hasan Çalışlar ile ilgili Forum'da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz