reklam

06 Ocak 2003 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

"Benim için kalite ve başarı önce gelir"

Ünlü dekoratör Zeynep Fadıllıoğlu "Disiplinli, yaratıcı olmam ve takım çalışması beni farklı kılıyor" diyor. Başarının formülünü ise şöyle özetliyor: Hırs, disiplin, yeni şeylere özlem ve çalışma.

İngiltere’de Andrew Martin firmasının geleneksel içmimarlık ve tasarım ödülünü 2002 Aralık’ta kazanan Zeynep Fadıllıoğlu, dekorasyon dergisi "House and Garden"ın düzenlediği fuarda yer alan üç tasarımcıdan biri oldu. Fadıllıoğlu son olarak, Londra’da eşi Metin Fadıllıoğlu’nun işlettiği Chintamani adlı restoranın dekorasyonunu yaptı.

Türkiye’yi tasarım açısından dünyanın neresinde görüyorsunuz?
Tasarım dünyasında Türkiye diye bir şey yok. Sadece kendilerini temsil edip çok başarılı olmuş isimler var. Türkiye bunların arkasında durmuyor. Giyim sektörü dünya piyasası için hamle yapsa da ülkemiz henüz tasarım dünyasında yerini almadı. Ayşe Birsel, Hüseyin Çağlayan gibi isimler geçiyor ama Türkiye diye bir imaj çıkmıyor.

Türkiye’de işletme sektörüne yön verenlerden biri olarak bu sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şu an Ulus 29, Çubuklu 29 ve Londra’da Chintamani adlı restoranı işletiyoruz. Eşim Metin bu işe 30 yıl önce başladı. Eşim ve Ahmet Çapa İstanbul’daki gece hayatını dünya standartlarına taşıdı. Etraftaki insanların çoğu bu ikilinin mekanlarında çalıştıktan sonra kendi yerlerini açtı. Türkiye’deki gece hayatı ve eğlence sektörü dünya ile çok rahat başa çıkabilecek bir noktada.

Rahatlama yöntemi yoga
Başarılı olmanıza kim veya ne yardım etti?
Okuduğum İngiliz Kız Lisesi’nde disiplini öğrendim. Büyüdüğüm yerin ve çevremin kültürüme büyük etkisi oldu. Dedem Türkiye’nin ilk antika koleksiyoncularından biriydi. Sanata ve inceliğe değer veren bir ortamda büyüdüm. İngiltere’de okuduğum sanat tarihi ve dizayn bölümünün işime katkıları oldu. Metin’le beraber girdiğim gece hayatının getirdiği çok farklı kültürden insanlarla birlikte oldum. İş hayatıma yeni şeyler katacak sanatçılarla vakit geçirdim ve onlarla açıklarımı kapadım.

Kendinizi en çok ne zaman tam anlamıyla başarılı hissettiniz?
Hiçbir zaman kendimi tam başarılı hissedip kutlama yapamıyorum. Bu da beni yıpratıyor. Andrew Martin’in kitabına çıktığımda ve en iyi tasarımcı ödülünü aldığımda çok heyecanlandım. Ulaşılan yerde kalmak zor olduğu için şimdi ne yapacağım diye kendime sordum. Metin ve ben, her şeyimizi dünya çapında yapacağız diye yola çıktık. Bizim için kalite ve başarı önce geliyor. Para bunun ardından gelir.

Sizi başarılı ve diğerlerinden farklı kılan nedir?
Kendi sahalarında en değerli insanlarla çalışıyorum. İngilizlerin de tabiri olan "Ne yaparsan yap, doğru dürüst yap" benim sloganımdır. Disiplinli, yaratıcı olmam ve takım çalışması beni farklı kılıyor.

Başarısız olduğunuz anların nasıl üstesinden geldiniz?
Fazla mükemmeliyetçi olduğum için başarısızlığın etkisi altında kalıyorum. Yoga yaparak bunun üstesinden gelmeye çalışıyorum.

Başarı yolunda sizi cesaretlendiren şey nedir?
Eşim Metin beni cesaretlendirir. Zaman zaman yorulduğumuz ve bu işleri neden yapıyoruz dediğimiz anlar olsa da eşimin heyecanı beni teşvik ediyor. İşimde sürekli daha iyisini ve daha farklısını yapmak istiyorum.

"Markalaşmaya çalışıyorum"
Sizce başarıya ulaşmanın kriterleri neler?
Bir miktar hırs, disiplin ve çalışma gerekiyor. Yeni şeyler yapmanın özlemi olmalı. Fazla doygun olursam hevesim kalmaz.

Bundan sonraki hedefleriniz neler?
Şu anda karar eşiğindeyim. Ödül aldığım yarışmada daha önce birinci olanlar isimlerinin devamını sağladılar. Bu yöndeki çeşitli teklifleri değerlendiriyorum. Dünya çapında bir sahada, dekorasyonun dışında imalata da girip markalaşmak için çalışmalar yapıyorum.
Milliyet

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Yayıncılığı" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 09 Ocak'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar: Kadri Atabaş,
Cânâ Bilsel, Aykut Köksal, Haluk Pamir, Bülent Tanju

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz