reklam

07 Ocak 2003 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Müzeye de onay vermedi

AKP'li Hüseyin Çelik, üniversitenin "çürük" diye rapor verdiği Resim Heykel Müzesi'nin onarımını durdurdu.

Yeni Kültür Bakanı Hüseyin Çelik, yine İzmir'in aleyhine bir karar aldı. İzmir'in ören yeri gelirlerinden 3 trilyon lira pay almasını engelleyen Kültür Bakanı Hüseyin Çelik, Konak'taki Resim Heykel Müzesi'nin onarımını ve Ege Üniversitesi'ne tahsisini de durdurdu.

Depreme dayanıksız olduğu için yıkılması düşünülen müze binası, Ege Üniversitesi tarafından 1 trilyon lira harcanarak restore edilecekti. Eski Kültür Bakanı Çağlayan'ın imzaladığı bu potokole de onay vermeyen Bakan Çelik, İzmir'i bir sanat merkezinden daha etti.

İzmir Partisi: Konunun takipçisi olacağız
Kültür Bakanı Hüseyin Çelik'in ören yeri gelirlerinin yüzde 40'ını İzmir'e bırakan protokolü iptal etmesi üzerine Yeni Asır'da yayınlanan "Bakandan Ceza gibi kesinti" haberinin ardından İzmir'in hakkını savunmak için İzmir Partisi devreye girdi.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, İzmir Partisi adına bugün (Salı) TBMM'ye bir soru önergesi verererek Kültür Bakanı Çelik'ten bu kararın gerekçesini Meclis'te sözlü olarak açıklamasını ve İzmir'in hakkının geri verilmesini isteyecek.
Arıtman, "İzmir zaten ödediği katma değeri gereği gibi alamayan bir kent. Eski Bakan Sayın Suat Çağlayan da haklı bir uygulama yapıp İzmir'e bir girdi sağlamış. Ancak her nedense bu hakkı şimdi elinden alınıyor. Diğer illerde yapılabiliyor da İzmir'de neden iptal ediliyor, bunu anlamak mümkün değil. Bu konunun açıklığa kavuşturulması ve İzmir'e hakkının iade edilmesi gerekir. Bakan'dan bu konuyu Meclis'te sözlü olarak cevaplamasını istiyoruz" dedi.

Yeni Asır'a teşekkür
Uygulamanın iptal edilmesi sonucu İzmir'in 3 trilyondan edildiğine dikkat çeken Arıtman, "Bu uygulama eski Bakan Suat Çağlayan döneminde uygulanıyordu. Muhakkak ki, hukuksal incelemeler yapıldıktan sonra bir uygulamaya başlanır. Bu nedenle daha önceki bakan dönemindeki uygulamanın hukuka aykırı olduğunu söylemek mümkün değil. İzmir kanun dışı, hukuk dışı, vicdan dışı bir uygulamayla karşı karşıya kalmıştır" dedi.

TBMM Başkanlığı'na vereceği soru önergesinde Yeni Asır'da çıkan haberi de referans göstereceğini belirten Arıtman "Yeni Asır bizim görevlerimizi yapmamızı sağlıyor. Bizlerin açığını kapatıyor. Bu nedenle bir İzmir milletvekili olmaktan dolayı çok mutluyum. Çünkü Yeni Asır gibi bir gazetemiz var ve bizim göremediklerimizi ortaya çıkarıp, görmemizi sağlıyor" dedi.

AKP'liler temkinli
İzmir'in ören yerleri gelirlerinden mahrum bırakılması konusunda AKP İzmir Milletvekilleri ise, temkinli davranarak, konuyu öncelikli olarak Kültür Bakanı Hüseyin Çelik'ten öğrenip ona göre hareket edeceklerini açıkladılar. Canan Arıtman'ın vereceği soru önergesi üzerine Çelik'in bir açıklama yapacağını ve bu açıklamaya göre hareket edilmesi gerektiğini belirten AKP İzmir milletvekili Nükhet Hotar, "Konuyu yetkili ağızdan dinleyeceğiz. Neden böyle bir kararın alındığını Bakan açıklayacaktır" dedi.

Hukukta kodifikasyon eksikliği denilen bir husus olduğuna dikkat çeken AKP İzmir milletvekili Zekerriyya Akçam ise "Hukuksal işlemler çok farklı olabiliyor. Protokollerle verilen haklar var, bazı keyfi uygulamalar olabiliyor. Burada da bir mevzuat eksikliği olabilir. Öncelikle uygulamanın neden iptal edildiğini öğrenmek lazım. Sayın Bakan bu konuda mutlaka açıklama yapacaktır. İzmir adına yapılması gereken ne varsa elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.
Yeni Asır

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kerem Erginoğlu &  Hasan Çalışlar 21 Ocak 2003  günü  Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

Kerem Erginoğlu & Hasan Çalışlar ile ilgili Forum'da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz