reklam

07 Ocak 2003 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Yapı "kare"ye sığmadı

Yapı Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi  254/Ocak sayısıyla yeni boyutuyla okuyucularıyla buluşuyor. Yaklaşık otuz yıldan beri süregelen, neredeyse derginin görsel kimliğini, hattâ ayrıcalığını oluşturan "kare" artık derginin içeriğine dar gelmeye başlamıştı. Bir başka deyişle, içerik ve sunuş gereklilikleri boyutu zorladı; YAPI kabına sığmadı.

Ama değişen anlayış ya da içerik değil, yalnızca boyut.

Yapı Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi 254/Ocak sayısında yine zengin bir içerik sunuyor.

Antik dünyanın bilgi merkezi İskenderiye Kütüphanesi'nin tarihi ve "yeniden doğuşu" olarak nitelenen yeni kütüphane projesi YAPI'nın Ocak sayısında yer alıyor.

Canan Sarıdal ve Mehmet Emin Şalgamcıoğlu; Dolmabahçe Stadı'nın yapılış öyküsünü yapının mimarlarından Fazıl AYSU ile yaptıkları söyleşiyle okuyucuya aktarıyorlar.

Fuat Düzgüner ve A. Başak Akay, İstanbul'daki Bizans İmparatorluk sarayı kurtarma kazıları buluntularını "Prookthoi'de Yeni Buluntular" başlıklı yazılarında aktarıyorlar.

Ayrıca;
Doğan Hasol; "Olaylar-Yorumlar" başlıklı yazısında YAPI'nın yeni boyutu, Kamu İhale Yasasını Erteleme Çabaları ve Archiprix Yarışması üzerine yazıyor.

Mete Tapan; "Mimarlıkta Değerlendirme ve Estetik" başlıklı yazısında çevreyi etkin olarak düzenleyen önemli uğraş alanlarından biri olarak nitelediği mimarlıkla insanoğlunun karşılıklı etkileşimini irdeliyor.

Rıdvan Kutlutan; "Küresel Mimarlık"ta küreselleşmenin biçimsel ve kavramsal açıdan mimari karşılığı olarak nitelediği, büyük mekânları örten organik formlu yapıları ve bu süreçte başat rol oynayan bilgisayar teknolojilerini tartışıyor.

Şevki Vanlı; "Saldırgan Müze Yapıları ve Kuşkularım" diyerek, son yıllarda "dünyanın şanslı, başarılı ve gözde mimarları" arasında süren müze yapma yarışını irdeliyor. Wright'tan Gehry'ye, Z. Hadid'den Calatrava'ya mimarları ve müze yapılarını işlev, simge ve tasarım özellikleriyle değerlendiriyor.

Gürhan Tümer; "Çarpık Mekânlar" başlıklı yazısında Türkçe'de geniş bir ifade alanı olan "çarpık" sözcüğüne mekânlar ve kentler açısından göz atıyor.

Berlin'in 1989'dan bu yana süren kent yenileme çalışmalarının öyküsünü Bayar ÇİMEN; "Berlin'de Eleştirel Yenileme" başlıklı yazısında anlatıyor.

Meltem Aksoy ve Dilek Yıldız; "Kentiçi Kampus Sorgulaması" başlıklı yazılarında "2030'lara doğru Berlin Teknik Üniversitesi Kampusu" başlıklı yaz okulu çalışmasını aktarıyorlar.

Derya Nüket Özer; "Wright'ın Mobilyaları"nda Modern Mimarlığın önde gelen adlarından Frank Lloyd Wright'ın mimarlık anlayışının uzantısı olan ve günümüzde yeniden üretilen mobilya tasarımları üzerine yazıyor.

"Yurdun Ressamı Turan Erol"un sanatı Abdülkadir Günyaz'ın kaleminden aktarılıyor.

Mimari tasarımı Vedat Tokyay'a ait olan "Kemalpaşa Çokamaçlı Kültür Merkezi ve Kültür Sitesi" projesi de YAPI'nın Ocak sayısında...

YAPI'nın güncel sayfalarında New York'taki Dünya Ticaret Merkezi için önerilen yeni tasarımlar, ar+d Ödülleri ve öteki mimarlık yarışmaları sonuçları, duyuruları, gündemdeki tartışmalar, mimarlık ve sanat haberleri, yeni üretilen yapı malzemeleri ve yeni çıkan kitaplara yer veriliyor.
Arkitera

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kerem Erginoğlu &  Hasan Çalışlar 21 Ocak 2003  günü  Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

Kerem Erginoğlu & Hasan Çalışlar ile ilgili Forum'da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz