reklam

13 Ocak 2003 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Depremi unutmayın!

Depreme karşı önlem alınmadığını belirten Görür, çağrı yaptı: Duble yol yerine İstanbul'u depreme hazırlayalım

TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, olası İstanbul depremi öncesinde Marmara Denizi'ndeki tüm fayların yaratacakları 'yıkımla' birlikte tespit edildiğini belirterek, 'İstanbul'u kurtarmak' için harekete geçme çağrısında bulundu.

'Yapılar güçlendirilsin'
Yaşanacak ölümlerin sorumluluğuna dikkat çeken Görür, AKP hükümetine duble yol yerine İstanbul'u kurtaracak 'yapı güçlendirme' projesi önerdi. Görür, "Gelin aynı mantıkla İstanbul'u depreme hazırlama planı geliştirelim. İstanbul'u depreme hazırlamakla hem inşaat sektörünü ve ekonomiyi harekete geçireceksiniz, hem on binlerce insanın hayatına yatırım yapacaksınız" dedi.

Marmara çözüldü
17 Ağustos 1999 depremine kadar hakkında hiçbir şey bilinmeyen Marmara'nın bugün 'dünyanın en fazla bilinen denizi' haline geldiğini belirten Görür, faylar konusunda artık yanıtsız soru kalmadığını ve insan hayatını kurtaracak çalışmalar için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Deprem tehlikesinin yeri, boyu, muhtemel zaman periyodu ve yaratacağı yıkımın bilindiğini vurgulayan Görür, buna rağmen hiçbir şey yapılmamasına tepki gösterdi. Görür, şunları söyledi:

'Yapılanlar makyaj'
"Bugüne kadarki çalışmalar, yetkilileri harekete geçirmek için yeterli. Ama şimdiye kadar işin gösteriş tarafı yapılmış: Deprem parkları oluşturulmuş, afet yönetim merkezi binaları yapılmış, araştırma ekipleri kurulup onlara araçlar alınmış. Hayat kurtaracak asıl tedbirler yapı güvenliği. Şimdiye kadar yaptıklarımız, insanlar göçük altında kaldıktan sonra 'Biz ne kurtarırız'a yönelik işler.

İnsan hayatının riske edildiği ortamda, riski azaltmak için gerekeni yapmak, can güvenliğini sağlamak önce devletin, sonra ilgi derecelerine göre diğer organların görevi. Tüm bu araştırmaları yapmak üzere maaş alan, millete 'Biz bu işi yapacağız' diyen kurum ve kişiler var. Bunlar da bu tür çalışmaları yapıyor olmalı. Asıl yapılması gerekenler yapılmamış.

Hükümete öneri
Yeni hükümetin aksiyon planı içinde duble yol yapımı var. Anladığıma göre, bu duble yollar inşaat sektörünü harekete geçirerek ekonomiyi canlandıracak.
O zaman gelin aynı otoyollar gibi, İstanbul'u depreme hazırlama planı yapalım. Böylece hem bütün inşaat sektörünü ve ekonomiyi harekete geçireceksiniz, hem de on binlerce insanın hayatına yatırım yapacaksınız. Bir tarafta binlerce insanın hayatı, öte yandan bir insanlık mirasını koruma felsefesi, size ulusal ve uluslararası puan toplatacak, kaynak desteği gelecek. Sorunun para olduğunu sanmıyorum, yetkililerin bu konuda karar vermesi gerekiyor.

'Siyasiler aramıyor'
Ben Türkiye'de depremle ilgili planlı programlı, uluslararası nitelik ve standartta araştırmalar yapan, koordine eden bir insanım. Bugüne kadar beni hiçbir siyasi yetkili aramadı. TÜBİTAK, İstanbul'u tümüyle depreme hazırlayacak aktif koordinatör bir merkez olabilir. Bugüne kadarki araştırmalar da koordinasyonla oluştu. Biz bu işin altından kalkarız."

Baş: 10 milyar dolar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürü Mahmut Baş ise dört üniversiteyle hazırlanan, master planın ağustosta biteceğini söyledi. Baş, "Bu planla binaların nasıl güçlendirileceği ve hukuki boyutu ortaya konulacak. İstanbul, 10 milyar dolarla 10 yılda 7.5 şiddetinde bir depreme hazır hale gelebilir. İlgili projemizi kredi için Dünya Bankası'na gönderdik" dedi.

Deprem sonrası İstanbul perişan
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japon araştırma kuruluşu JICA'nın deprem senaryolarında, her bir fayın deprem sonrasında İstanbul'da yaratacağı etki, neredeyse mahalle mahalle belirlendi. Buna göre, en tehlikeli bölge Avrupa yakasının güney sahil kesimi. 110 kilometrelik fayın kırılarak 7.5 büyüklüğünde deprem üretmesi durumunda, İzmit depreminde 17 bin olan ölü sayısı İstanbul'da 73 bine ulaşırken, 120 bin kişi de yaralanacak. Resmi kayıtlardaki 899 bin 444 binadan 51 bini ağır hasar görecek.

216 bin hanenin hasar göreceği depremde, üç milyon kişi evsiz kalacak. 7 bin 568 kilometre uzunluğundaki şehir suyu şebekesinde 1400 ayrı noktada, 4 bin 670 kilometre olan doğalgaz boru hattının 11 ayrı noktasında, 33 bin kilometre uzunluğundaki elektrik hattında 820 km'lik bölüm hasar görecek. 480 köprü yıkılma riski taşırken, Haliç Köprüsü'nün de aralarında olduğu 18 köprüde yüksek oranda yıkılma ihtimali var.

Marmara Denizi'ndeki üç fay ve etkileri
"Düne kadar 1200 metre suyun altı, bizim için karanlık bir dünyaydı. Ama şimdi Marmara'daki bütün fayları çok ayrıntılı bir şekilde görüntüledik" diyen Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'ndeki üç önemli fay sistemi ve olası etkilerini şöyle anlattı: "110 kilometre uzunluğundaki doğrultu atılımlı ana fay, en tehlikelisi. Bu fay, önce batı-kuzeybatı, doğu-kuzeydoğu uzantısıyla Ganos fayıyla birleşip Marmara'nın içine doğru devam etmekte ve Orta Marmara çukurluğunu geçerek adalara yakın bir yere gelmekte. Bu fay bütün boyutuyla kırıldığı takdirde 7'nin üzerinde deprem üretecek. Ama 1912 Şarköy depreminde ilk 60 kilometresinin kırılmış olma ihtimalini ispat edersek, 7 civarında deprem üretecek. Bu da beklenen depreminin enerji seviyesini 20 misli azaltacak.

İkinci fay kırığı, bu 110 kilometrelik fayla adaların hemen batısında birleşen ama doğrultusu kuzeybatıgüneydoğu olan ve adaların güneyinden devam eden yaklaşık 65 kilometrelik bir doğrultu atılımlı faydır. Bu da kırıldığında en fazla 7 şiddetinde bir deprem üretecek. Bu, Körfez'in içinden gelen doğu-batı doğrultulu başka sekmanla birleşerek karaya çıkıp devam etmekte.

Tespit edilen üçüncü fay kırığı, Marmara Denizi'nin içinde, Çınarcık Çukurluğu'nun güneyinde daha küçük bir normal fay sistemi. Bu fayların Tusunami üretme olasılığı var, ama küçük, kısa faylar olduğundan 6'lar şiddetinde deprem üretecek. Bir başka sistem daha var, onu pek söylemiyoruz. Orta Marmara sırtında sıkışma fayları var, onlar da küçük depremler üretir."
Radikal

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kerem Erginoğlu &  Hasan Çalışlar 21 Ocak 2003  günü  Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

Kerem Erginoğlu & Hasan Çalışlar ile ilgili Forum'da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz