reklam

03 Şubat 2003 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Adapazarı’nda hasarlı 7 bin bina tehlike saçıyor

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Erdem, Adapazarı’nda 7,4 büyüklüğünde deprem geçiren 7 bin orta hasarlı binanın büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Erdem, binaların bulunduğu zeminin çok kötü olduğu için onarımının ve güçlendirilmesinin çok pahalıya mal olduğunu kaydetti.

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Erdem, Pülümür depremi sonuçlarına bakarak, Sakarya’daki orta hasarlı özellikle de çok katlı hasarsız yapıların büyük bir tehdit oluşturduğunun görüldüğünü söyledi.

Erdem, Pülümür’de çok katlı yapıların 6,5 şiddetindeki depremde hasar gördüğünü belirterek, Adapazarı’nda 7,4 büyüklüğünde deprem geçiren çok katlı hasarlı ve hasarsız binaların kentte büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Erdem, yaptığı açıklamada, büyük deprem sonrası ayakta kalmayı başaran ve hasarsız gibi görünen binaların gerek artçı deprem ve gerekse altyapı çalışmaları sırasında ağır iş makinelerinin verdiği titreşimlerle hasarlı hale geldiğini ve muhtemel bir depremde bu yapıların büyük bir felakete yol açabileceğini vurguladı. Altyapı çalışmaları sırasında dev iş makinelerinin meydana getirdiği titreşimlerin yeraltı sularının derine inmesine sebep olduğunu, bunun da bina altında zemin boşlukları meydana getirdiğini belirten Erdem şöyle konuştu: “Bütün bu çalışmalar binalarda düzensiz oturmalar ve deplasmanlara neden olmuş sağlam binalarda birçok çatlaklar oluşturmuştur. Adapazarı’nda hasarsız bina kalmamıştır. Adapazarı’nda yaşayan insanlar gerek binalarda depremde meydana gelen taşıma gücü azalması, binaların demir aksamları ve çatlak yerlerin korozyona uğraması ile zemindeki düzensiz oturmalardan doğan ve şimdi belki önemsiz sayılabilecek stres dolayısıyla büyük bir tehlike altındadır. Adapazarlılar şu anda potansiyel tehlikeli sayılabilecek binalarda yaşamaya mahkum edilmektedirler.”

Depremi az hasarlı olarak atlattığı varsayılan 4,5 ve 6 katlı binaların da muhtemel bir depremde can ve mal kaybına yol açacağını kaydeden Erdem bu yapıların çok büyük bir potansiyel tehdit oluşturduğunu vurguladı. Kentte bu tür yapılara hiçbir müdahalede bulunulmadığına dikkat çeken Erdem şöyle devam etti: “Pülümür’de meydana gelen depremde çok katlı yapıların büyük bir kısmı hasar görmüştür. Ayrıca hatırlanacağı gibi Düzce’de 17 Ağustos depreminde hasarsız çıkan birçok yapı 12 Kasım Düzce depreminde enkaz haline gelmiştir. Beton ve çelik mukavemetini büyük ölçüde yitirmiş olan hasarsız yapılar için de önlem alıp kat adetlerini azaltarak gelecek olan depremi güvenli olarak karşılamalarını sağlamak gerekir.”

Birçok binanın onarımı güç
Orta hasarlı binaların ise ortada kaldığını yineleyen ve birçoğunun daha onarılmadığını belirten Erdem, güçlendirme ruhsatı almamış 7 bin orta hasarlı binanın kentte büyük korkuya sebep olduğunu söyledi. Zeminin çok kötü olması sebebiyle söz konusu bu binaların onarılmasının çok pahalıya mal olduğunu ve çoğunun da onarılmasının imkansız olduğunu kaydeden Erdem, “Birçok geoteknikçi bilim adamlarının rakamlarla ortaya koyduğu ayrıca MTATÜBİTAK ve ODTÜ tarafından hazırlanan rapor ve ayrıca Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün Deprem Değerlendirme Raporu’nda belirtildiği gibi Adapazarı zemininde deprem ivme değerinin sağlam zeminlere nazaran 3,4 kat yüksek olduğu son depremde ortaya çıkmıştır. Zeminin bu yükseltici etkisi dikkate alındığında orta hasarlı 4,5 ve 6 katlı binaların mevcut kat yüksekliği ile onarımı ve güçlendirilmesi imkansız olmaktadır.” şeklinde konuştu.

Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran da 3 katın üzerindeki gerek hasarlı ve gerekse hasarsız binaların sağlıklı olmadığını vurguladı. Sivil toplum örgütleri ile önceki gün kentin sorunlarını anlatan ve projelerini dile getiren Duran, çok katlı hasarlı ve hasarsız binalarda oturanlara mutlaka başka bir yerden konut sağlanması gerektiğini dile getirerek, hükümetin bu konuda Sakarya’ya hassas davranmasını istedi. Duran, zeminin oldukça kötü olması sebebiyle depremden sonra Adapazarı kent merkezinde 2 katlı yapıdan yüksek yapılara müsaade edilmediğini de hatırlattı.
Zaman

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Abdurrahman Hancı  
04 Şubat 2003 
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

Abdurrahman Hancı ile ilgili Forum'da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz