reklam

07 Şubat 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Arkeolojik tahribatın boyutları korkunç

Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi kapsamında İç Anadolu Bölgesi'ndeki arkeolojik yerleşim yerlerinin ele alındığı keşif gezisi sonucunda hazırlanan ''Türkiye Arkeolojik Tahribat Raporu 2002'' açıklandı. Rapor aralarında UNESCO'nun da bulunduğu 515 kurum ve kuruluşa gönderildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Lokali'nde düzenlenen basın toplantısında TAY Proje Koordinatörü Oğuz Tanındı, yaptığı konuşmada, çeşitli üniversitelerden ve üniversite dışı insanların biraraya geldiği bağımsız bir ekip olarak Türkiye'nin arkeolojik yerleşmelerinin envanterini çıkarttıkları çalışmanın 10. yılına girdiğini belirterek, bu çalışmalarını 2 yıldan bu yana da kurdukları ''Tarih Arkeoloji Sanat ve Kültür Mirasını Koruma Vakfı'' (TASK) çatısı altında sürdürdüklerini söyledi.

3 Yıllık Keşif Çalışması
Yaklaşık 3 yıldan bu yana sürdürdükleri TAY araştırma gezilerinde şimdiye kadar Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ardındangeçen yıl da İç Anadolu Bölgesi'nin ele alındığını anlatan Tanındı, bu çalışmalarda şimdiye kadar bin 459 yerleşmenin incelendiğini ve bunların bin 317'sinde tahribatın saptandığını bildirdi.

Tanındı, 58 bin 298 kilometre yol katederek gerçekleştirdikleri çalışmada gözlemledikleri tahribatı 7 bin 664 dia, 12 bin 467 dijital fotoğraf ve 153 saatlik filmle belgelediklerini söyledi.

Gelecek yıl ise Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinin taranacağını dile getiren Tanındı, elde ettikleri verileri ''www.tayproject.org'' web sitesinde yayınladıklarını anlattı.

Tanındı, sitede 6 bin 500 yerleşim yerinin fotoğrafının ve bunlarla ilgili tahribat raporunun yer aldığını belirterek, amaçlarının arkeolojik yerleşmelerle ilgili eksiksiz bir veri tabanı oluşturup, bu bilgileri kamuoyuna açmak olduğunu söyledi.

''Türkiye'nin gelişmesinin engellenmemesi ancak kültür ve tabiat varlıklarının da korunması'' düşüncesine sahip olduklarını ifade eden Tanındı, ''Bunun için neyin nerede olduğu bilinmeli, tahribatı belirlenmeli ve koruma altına alınmalı'' diye konuştu.

Tanındı, İlk Tunç Çağı'na kadar olan döneme ait yerleşimlerin taranmasının tamamlanmasının ardından sonraki dönemlere ait yerleşim ve eserlerin de başka ekiplerce araştırılacağını, bu çalışmaları yürütmek için parasal desteğe ihtiyaçlarının bulunduğunu söyledi.

Tahribatın Boyutu
Türkiye'deki tahribatı ''çok korkunç'' diye değerlendiren Tanındı,''Türkiye'deki arkeolojik tahribat yoğun, yaygın ve sürekli. Bölgesel ya da belirli yerleşmelere yönelik değil. Biz burada konuşurken bile en azından 10-15 höyük bir greyderin, bir definecinin kepçesi, kazmasıaltında yok oluyor'' dedi.

Daha sonra dia gösterisi eşliğinde Oğuz Tanındı tarafından özetlenen raporda, Haziran-Ekim 2002 döneminde gerçekleştirilen çalışmada TAY ekibinin İç Anadolu Bölgesi'nde 20 bin 27 kilometre yol yaptığı ve 515 yerleşim yerinin tarandığı belirtildi.

Rapora göre, bu yerlerden 439'undaki tahribat belgelendi. Bu tahribatların 149'u tarım, 83'ü yapılaşma, 83'ü definecilik ve kaçak kazı, 55'i define ve tarım, 22'si tarım ve yapılaşma, 17'si define ve yapılaşma, 15'i yol, 12'si doğal, 2'si maden ve ocak, 1'i de baraj yapımından kaynaklandı
Hürriyet

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ayşe Orbay 18 Şubat 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Ayşe Orbay hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz