reklam

28 Şubat 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

TÇMB: Çimento sektörü yüzde 8-10 büyüyebilir

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Adnan İğnebekçili, beton yol uygulaması ve inşaat sektörünü destekleyici diğer kararların alınmasıyla çimento sektörünün 2003 ve 2004 yıllarında yüzde 8-10 arasında mümkün olduğunu söyledi. İğnebekçili, olası Irak operasyonunun çimento sektörüne büyük zarar vereceğini ifade etti.

TÇMB Olağan Genel Kurulu'nda konuşan İğnebekçili, tek parti iktidarı ile oluşan olumlu havanın, Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs ve Irak krizi gibi sorunların öncelik kazanması nedeniyle kısa sürede sona erdiğini kaydederek, hükümetin ekonominin savaş nedeniyle belki de çok daha büyük bir bunalıma girmesini önleme çabası içinde olduğunu kaydetti. Sektörün henüz krizin etkilerini üzerinden atamadığını belirten TÇMB Başkanı, iç pazardaki daralmayı ihracatla aşmaya çalıştıklarını, ancak ihracatın sektör için geçici bir çözüm olduğunu söyledi.

Kapasite fazlası var
Beton yol için yapılacak pilot projelerin altyapı çalışmalarının ödeneksizlik nedeniyle durdurulduğunu hatırlatan İğnebekçili, önümüzdeki bahar aylarında Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapacakları temaslar neticesinde her iki yolun da bu yıl içinde betonlanmasının sağlanacağını kaydetti. Sektördeki kapasite fazlalığına da değinen Adnan İğnebekçili, bilhassa yeni tesis edilecek çimento fabrikaları için teşvik verilmemesini istedi.

Irak savaşı olumsuz etkileyecek
Gazetecilerin olası Irak operasyonunun sektöre etkisi konusundaki sorularını cevaplandıran İğnebekçili, olası bir savaşın sadece inşaatlarda durgunluğa neden olmakla kalmayacağını, sektör ihracatına da büyük bir darbe vuracağını belirtti.

Türkiye'nin geleneksel ihraç pazarlarında da benzer gerekçelerle durgunluk oluşacağını dile getiren İğnebekçili, "Olası savaş Türkiye'ye ve çimento sektörüne büyük zarar verir" diye konuştu.

15 Mart'ta yürürlüğe girecek İş Güvencesi Yasası'na da değinen İğnebekçili, bu yasanın sakıncalarının bertaraf edilmesini, aksi takdirde yasanın uygulamasının yeni iş kanunu çıkıncaya kadar ertelenmesini talep etti.

Irak'a ihracat imkanı
Olası bir savaşın ardından Irak'ın imarı için bölgedeki çimento fabrikalarının ihracat şansına ilişkin bir soruyu da İğnebekçili, bugünden böyle bir tahmin yapmanın güçlüğüne dikkat çekti.

Irak'ın büyük bir çimento tüketimi olmadığını, ancak savaşla kendi fabrikalarının zarar görmesi durumunda belki 1-2 milyon tonluk ihracat imkanı olabileceğini kaydeden İğnebekçili, bunun Türkiye'deki çimento sektörü için önemli bir rakam olmadığını, dolayısıyla Irak'la barışçı yollardan işbirliği yapmayı istediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin Irak'a sınır ticaret kapsamında cüzi bir ihracatı bulunduğunu, bugünkü ortamda bunun da kesildiğini anlatan İğnebekçili, "Olası operasyonun ilk etkisi çok menfi olacak" değerlendirmesinde bulundu.

10 milyon tonluk kayıp riski
"Henüz krizden çıkma arayışları içinde olan sektör bir de savaştan darbe yerse çok büyük zarar neden olur diye düşünüyorum" diyen İğnebekçili, olası operasyon nedeniyle kaybedilecek her ton için 15-20 dolarlık bir katma değer kaybı olacağını, örneğin 10 milyon tonluk bir üretim kaybının maliyetinin 200 milyon doları bulabileceğini sözlerine ekledi.
Dünya

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz