reklam

10 Mart 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Kuruldu

Türkiye'de mesleğini uygulayan ve serbest çalışan, tasarımcı mimarların kurumu olan Türk Serbest Mimarlar Derneği; çağdaş Temsil, Yönetişim ve İletişim gereksinmeleri doğrultusunda yapısal düzeyde yenilenme kararı aldı. Bu karar sonucunda İstanbul Serbest Mimarlar Derneği kuruldu.

Birinci Genel Kurul toplantısını, 25.01.2003 tarihinde yapan İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, Başkanlığına, Umut İnan'ı, yönetim kurulu üyeliklerine de; Sinan Genim, Haydar Karabey, Emre Arolat ve Bünyamin Derman'ı getirdi.

Bu oluşum, ileride kurulacak diğer bölgesel Serbest Mimarlar Dernekleri ile bir Birlik çatısı altında buluşulması ve böylece ülke çapında etkin ve güçlü bir Sivil Toplum Kuruluşunun yaşama geçirilmesini öngörülüyor.

TMMOB Mimarlar Odası üyesi serbest mimarların, bu yerel kurumsal yapılanma ile, meslek uygulamasının daha çağdaş ve etkin bir biçimde:
- Küreselleşen Dünya ve Avrupa Birliği ile ilişkiler düzlemindeki "Temsilinde" daha etkin olabileceği,

- Merkezi ve yerel yönetimlerin karar verme süreçlerine taraf olarak "Katkıda bulunabileceği",

- Kamuoyu ve medya ile ilişkilerde daha düzeyli bir "İletişim kurabileceği",
öngörülüyor.

Dernek, kuruluşunu tanımlayan kavram ve ilkeleri şöyle açıklıyor:
Mimarlık:
İnsan ve toplumun gereksinmeleri için, ulusal ve evrensel kültür bağlamında, mekansal çözümler üretme amacına dönük olarak, düşünceyi tasarıma, tasarımı yapılı biçime ve yapılı çevreye dönüştürme sürecidir.

Serbest Mimarlık:
Mesleki etkinliğini kendi sorumluluğu altında ve Bağımsız olarak; Etik, Niteliklilik, Çağdaşlık, Sorumluluk ilkeleri ile sürdürmektir.

İstanbul:
Bugün İstanbul, nüfus yoğunluğu ve çeşitliliği, kültürel birikimi, ekonomisi, dinamizmi, karmaşıklığı, yapılaşması ile küresel bir metropoldür.

Ülkemizdeki kayıtlı mimarların, mimarlık okullarının, öğrencilerinin, öğretim üyelerinin ezici çoğunluğu da bu metropoldedir.

Aynı zamanda büyük bir yapılaşma talebi, buna koşut olarak sürekli, esnek, yaratıcı çözümler öneren planlama, çevre düzenleme, projelendirme gereksinmesi de vardır İstanbul'un.

İstanbul diğer yandan, küreselleşen ilişkiler sistemi içinde Türkiye'nin dış dünya ile kurduğu ve artarak kuracağı ilişkilerde de her anlamda ön cephede yer almaktadır.

Meslek Etik'i (Mesleki ahlak ve davranış ilkeleri):
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği'nin tüm üyeleri, mesleki ilişkileri ve faaliyetleri sürecinde; mesleğin tüzüklerinde belirlenmiş evrensel etik kurallar çerçevesinde davranmayı taahhüt ederler.

Çağdaş ve Yeni Bir Kurumsal Yapılanma Olarak İstanbul Serbest Mimarlar Derneği' nin Çalışma, Düşünce Üretme ve Katılım Alanları:

İSMD;
- Tasarım, projelendirme, planlama ve inşaatın tüm eleştirel alanlarında kendini bir tartışma platformu olarak görür.

- Sektörel süreçlerinin tümünün geliştirilmesini araştırır ve deneyciliği teşvik eder.

- Bu çalışmalardaki tarafların tüm süreçlerde ve her düzlemdeki ortak etkinliğinin arttırılmasını teşvik eder.

- Bu konulara ilişkin güncel görevlerde tavır alır ve bunları çalışmalarının ağırlık merkezi yapar.

İSMD, Sektörü ilgilendiren tüm konularda, Serbest Mimarların görüşlerinin Yasama, Yürütme, Yargı ve Medya erklerinde; Yurtiçinde ve Yurtdışında, mesleği uygulayanlarca doğrudan ve yeterli biçimde ve güçte temsil edilemediği düşüncesinden hareket ile;
- Sektörün oluşumu ve gelişimi süreçlerinde, Yurtiçinde ve Yurtdışında yukarıda tanımlanan alanlarda, çalışmalar yaparak düşünce ve görüş üretme,

- Sektörün reel alanlarında, iş alma, iş verme ilişkilerinin düzenlenmesinde, sözleşme, iş üretme standartlarında, mesleki yarışma veya ihale süreçlerinde, çalışmalar yaparak düşünce ve görüş üretme,

- Ödüller, panel ve kollokyumlar, konferanslar, eğitim ve uygulama için çağdaş arayışlar gibi akademik, sivil veya resmi toplantılar ve olaylar için, çalışmalar yaparak düşünce ve görüş üretme,

- İstanbul ve çevresi bağlamında kent ve kentli toplum adına; bir uzmanlık alanı üyesi olmanın yanısıra kentlilik ve çağdaşlık bilinci ve sorumluluğu ile yaklaşarak kentin yapılaşması, fiziksel dokusu, tekil kent yapıları ve genelde tüm kent sorunları için, çalışmalar yaparak düşünce ve görüş üretme,

- Mesleğin uygulamasının iç ve dış yasal ilişkilerini, telif ilişkilerini düzenleyebilecek uzmanlık mahkemelerinin bulunmaması ve meslek medyası dışında yazılı ve görsel basında uzman editörlerin olmamasından kaynaklanan eksiklik yanlışlık, haksızlık ve yanılgıları giderebilecek çalışmalar yaparak düşünce ve görüş üretme,

- Ülke mimarlığının ve mimarlarının ortak kültürel birikimine sahip çıkma,

- Tüm bu katılımcı süreçlerde, bireysel ilişkilerden ve çıkarlardan önce, üyesi bulunduğu meslek çevresi, meslek odası ve kurumunun; etik, saygınlık ve nitelik ilke ve değerlerini gözeterek; çevreye, kente ve topluma karşı sorumluluk duyarak davranma,

İlkeleri ile çalışacak, görüş üretecek ve bu görüşleri, mesleki ve genel kamuoyu ile her türlü çağdaş iletişim aracını kullanarak paylaşacak ve tartışmaya açacaktır.

Bu Konularda İletişim Kurmak İçin:
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Genel Sekreterliği
Miralay Şefik Bey sok. 13/2 Gümüşsuyu İstanbul
Tel: 0212 2924300
Web: www.ismd.org.tr   

İSMD Kurucuları ve Üyesi Olan Mimarlar: (Ocak 2003)
Umut İnan, Doğan Tekeli, Haydar Karabey, Cafer Bozkurt, Günay Çilingiroğlu, Levent Aksüt, Aytaç Manço, Ersen Gürsel, Sinan Genim, Yaşar Marulyalı, Ziya Canbazoğlu, Ayşe Hasol Erktin, Murat Tabanlıoğlu, Doğan Hasol, Yavuz Selim Sepin, Cengiz Bektaş, Yalçın İleri, Mehmet Konuralp, Bünyamin Derman, Emre Arolat, Neşet Arolat, Şaziment Arolat, Nevzat Sayın, Mutlu Çilingiroğlu, Ender Ergün, Kerem Erginoğlu, Hasan Çalışlar, Arif Suyabatmaz, Adnan Kazmaoğlu, Öner Özyar, Zeki Şerifoğlu, Ratip Kansu, Cem Erözü, Metin Erözü, Oral Vural, Can Çinici, Han Tümertekin, Bilge Kıray, Oktay Nayman.
Arkitera

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Şevki Vanlı 11 Mart 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Şevki Vanlı hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz