reklam

15 Mart 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Süleymaniye'de matkap sesleri

Süleymaniye Camii'ndeki mezar taşları matkapla delinerek üzerine plastik levhalar çakıldı. İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü'ne göre bu işi bir gece yarısı camiye giren bir 'hayırsever' yapmış...

Diyelim sanat eserlerine, özellikle de mezar taşlarına düşkün bir 'hayırsever'siniz ve bir gece içinizden Süleymaniye Camii'ndeki mezar taşlarını matkapla delerek üstüne plastik levhalar çakmak geldi. Amacınız, Osmanlıca olduğu için ziyaret edenlerin üzerinde ne yazdığını anlamadığı bu taşları meraklılarına tanıtmak. Üstelik bunu yapmak için kimseden izin almanıza; Vakıflar'a ya da Türbeler Müzesi Müdürlüğü'ne başvurmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken Osmanlıca bilen birini bulmak ve elinize matkabı alıp hepsi klasik Osmanlı süsleme sanatının önemli örneklerinden olan mezar taşlarını matkapla delmek...

Size birisi, mesela İstanbul Türbeler Müzesi Müdürü böyle bir şey anlatsa inanır mısınız? İnansanız bile aklınıza bu hayırseverin gecenin bir vakti Süleymaniye Külliyesi'ne nasıl girdiği, matkabı çalıştırmak için gerekli olan elektriği nereden bulduğu, o Osmanlıca kitabeleri nasıl çözdüğü, pastik levhaları ne zaman yaptırdığı gibi sorular gelmez mi? İstanbul Türbeler Müzesi Müdürü Erman Güven'e göre: 'Hayır gelmez'. En azından onun gelmemiş ki bu 'hikaye'ye inanıyor.

Mevzu ise şu: 16'ncı yüzyılda dönemin ünlü mimarı Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı mimarisinin başyapıtlarından sayılan Süleymaniye Camii bugünlerde İstanbul Türbeler Müzesi Müdürü'nün yukarıdaki hikayeyle anlatmaya çalıştığı bir tahribat altında. Camiye ait olan ve sanat tarihi terminolojisinde 'hazire' olarak adlandırılan mezarlıkta bulunan taşların hepsi matkapla delinmiş ve üzerine mezarların kime ait olduğunu gösteren Latin alfabesiyle yazılmış plakalar çakılmış durumda. Her biri ince işlemeleri, dönemin sanatını yansıtan üslup özellikleriyle bir sanat eseri olan mezartaşlarına bu işgüzarlığı kimin reva gördüğü ise bilinmiyor.

'Hayırsever' hikayesini bir yana bırakırsanız durumdan Vakıflar ya da Türbeler Müdürlüğü sorumlu. Ama Eminönü Vakıflar İlçe Müdürlüğü'nün de, İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü'nün de bu işten haberi yok. Daha doğrusu ikisi de haberlerinin olmadığını ve bu mezarların kendilerine bağlı olmadığını söylüyor. Mezarlık Vakıflar'a göre Türbeler Müzesi Müdürlüğü'ne, onlara göre de Vakıflar'a bağlı. Ortadaki durum ise suçlusunun kim olduğunu bilmesek de Osmanlı kültürünün bu çok önemli vesikalarının matkapla delik deşik edilmiş olması. Suçlunun hangi hayırsever olduğunu biz tespit edemedik ama belki birileri biliyordur.
Akşam

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak, 
Coop-Himmelb(l)au ortaklığından Wolf D.Prix 
18 Mart'ta Saat: 19:00'da Harbiye Askeri Müze Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz