reklam

19 Mart 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Coop Himmelb(l)au'dan Wolf Prix'i İstanbul'da ağırladık

Dünyanın dört bir yanından uluslararası düzeyde ünlü mimarları İstanbul'da buluşturacak toplantı serisi ARKIMEET'in ilk konferansı 18 Mart Salı günü Askeri Müze Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Viyanalı Coop Himmelb(l)au Grubu'nun kurucu ortağı Wolf Prix'in sunduğu konferans büyük bir ilgi ile izlendi.

Arkitera, Philips Armatür ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nin işbirliği ile organize edilen bu toplantı son günlerde dünya mimarlık gündeminin üst sıralarına yerleşen Coop Himmelb(l)au'nun çalışmaları ve mimarlık anlayışını dile getirdiği sunumu ile oldukça zengin geçti.

Konferansını üç ana parçaya ayıran Prix, ilk olarak mimaride son yıllarda özellikle Avrupa'da ihmal edildiğini düşündüğü teoriye değindi, ikinci olarak Coop Himmelb(l)au'nun mimarlık anlayışı, üçüncü bölümde ise son yıllarda yaptıkları projelerini anlattı.

Coop Himmelb(l)au ortaklığının kuruluşunu anlatırken, Himmelblau'nun gökyüzü mavisi anlamına geldiğini ve ortağı ile bu ismi bulurken aslında Viyana Sanat Tarihi Müzesi'nde asılı olan Babil Kulesi resminden etkilendiklerini belirtti. Her mimarın hayalinin Babil kulesini tamamlamak olduğunu düşünen Prix "biz hep bunu amaçladık" dedi.

Prix, tamamen bilgisayar teknolojisi ile hazırlanan proje sunumuna başlarken, "bilgisayar mimarlığının" kaçınılmaz olduğunu, bu teknolojinin ancak gelişmiş temel mimari kavramların zemini üzerinde kullanılmasının mümkün olacağını da belirtti. Mimari eserlerini anlatmaya 35 yıl önce yaptıkları ilk proje ile başlayan Prix, onları üne kavuşturan, otoritelerce ilk "dekonstruktivist" bina olarak nitelendirilen 86-87 yıllarında ancak uzun planlama ve ruhsat alma aşamalarından sonra inşa edilebilen projesi ile devam etti.

Birbirinden ilginç, mimarın kendiyle hesaplaşması ve doğadaki dinamizmi binalara taşıyan projelerinin sunumunu, birinciliğini geçtiğimiz hafta aldıkları açıklanan Aalborg Müzik Evi Mimari Projesi ile bitirdi. Müziğin kendisinin ve ortağı Helmut Swiczinsky'nin hayatında çok önemli bir rolü olduğunu, bu projedeki başarılarını da buna borçlu olduklarını belirterek, projenin 3 boyutlu animasyonunu müzik eşliğinde sundu. Aalborg Müzik Evi projesini dünyada ilk olarak ARKIMEET katılımcıları ile paylaşan Wolf Prix, toplantının ardından düzenlenen kokteylde, Türkiye'deki meslekdaşları ve akademisyenler ile sohbet etme imkanı bulurken, Arkimeet toplantılarının organizasyonundaki başarısından, katılım başvurularının internet üzerinden yapılmasından ve katılımın yoğunluğundan da etkilendiğini belirtti.

Son günlerde çalışmalarıyla dünya mimarlık gündeminin baş sıralarına oturan Coop Himmelb(l)au ekibinin Arkimeet'e katılımı ile bu gündem İstanbul'a taşındı. Bu sayede ARKIMEET buluşmalarının yurt dışında da ses getirmesi için önemli bir adım atılmış oldu.

İlki 2002 Mayıs-Eylül ayları arasında Los Angeles MAK Merkezi'nde açılan ve ikincisi 21 nisan'a kadar Viyana Mak galerisinde açık kalacak olan daha önce Carlo Scarpa, Frank Lloyd Wright, Rudolph M. Schindler ve Louis I. Kahn' ın eserlerini de fotoğraflayan ünlü Fotoğrafçı Gerald Zugmann'ın fotoğraflarından oluşan Coop Himmelb(l)au'nun sergisi ile eş zamanlı düzenlenen ARKIMEET Toplantısı uluslararası düzeyde dikkatleri Coop himmelb(l)au sayesinde kendi üzerine çekmiş oldu.

Yine Arkitera'nın organizasyonu ve Philips Armatür'ün desteği ile düzenlenecek ikinci toplantının duyurusu ise önümüzdeki günlerde yapılacak. Arkimeet toplantıları hakkında kapsamlı bilgiye ve 2003 yılı boyunca yapılacak diğer toplantıların programına www.arkimeet.com  adresinden ulaşmak mümkün.
Arkitera

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Doğan Kuban 25 Mart 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Doğan Kuban hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz