reklam

22 Mart 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Sakarya’da orta hasarlı binalar kontrole alınıyor

Sakarya Valisi Cahit Kıraç başkanlığında yapılan bir toplantıda bugüne kadar onarım ve güçlendirilmesi mümkün olmayan 10 bin civarındaki konutun yeniden tek tek tespit edilmesi kararı alındı. Kararın, orta hasarlı binalar konusunda atılan ilk ciddi adım olduğu vurgulandı.

Sakarya’da onarılan ve onarılmayan tüm orta hasarlı binalar, belediyeler tarafından tek tek incelenerek şimdiki durumlarına göre tespit formları doldurulacak.

Depremden bu yana büyük bir sorun olarak duran orta hasarlı binalar konusuna çözüm bulabilmek için ilk ciddi adım atıldı. Sakarya Valisi Cahit Kıraç başkanlığında gerçekleştirilen ve belediye başkanları, Sakarya Üniversitesi yetkilileri, sivil toplum örgütlerinin de katıldığı toplantıda, bugüne kadar onarım ve güçlendirilmesi mümkün olmayan 10 bin civarındaki konutun yeniden tek tek tespit edilmesi kararı alındı.

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Erdem, bu çalışmanın şimdiye kadar orta hasarlı konut sorununun çözülmesinde atılan ilk ciddi ve somut adım olduğunu söyledi. Erdem yaptığı açıklamada, aslında böyle bir çalışma için geç kalındığını belirterek “Ancak bugün bile orta hasarlılar konusunun tüm kurumlarla ciddi olarak ele alınması güzel bir gelişmedir.” dedi.

Erdem, 17 Ağustos depreminden sonra ayakta kalan özellikle 4, 5 ve 6 katlı binaların hiçbirinin sağlam olmadığını dile getirerek şunları söyledi: “Bırakın orta hasarlı çok katlı binaları, hiç hasar almayan binalar da çok büyük bir risk altında. Çünkü gerek hasarlı ve gerekse hasarsız çok katlı binalar iyice yoruldu ve düzensiz oturmalar sebebiyle binalar stres altında kaldı. Zeminin sıvılaşması da buna eklenirse Sakarya’da çok katlı hasarsız bina yok. Hasarlı ve hasarsız binalarda korozyon tehlikesi bulunduğu için bu yapılarda oturmak çok riskli. İstanbul’da muhtemel bir deprem bu yapıları yıkabilir. Can ve mal kaybına yol açabilir.”

Erdem, yapılan son toplantının bu konunun çözümüne katkı sağlayacağını düşündüğünü vurgulayarak, hasarlı binalar kadar hasarsız binaların da incelenmesinin ayrıca dikkate değer olumlu bir gelişme olduğunu anlattı.

Erdem, gerek zemin sebebiyle onarılamayacak orta hasarlı binalar, gerek hasarsız olmasına rağmen tehlike arz eden konutlar ve gerekse kat alımı suretiyle onarılması gereken binaların çözümünün mevcut olduğunu kaydetti.

“Onarılamayacak durumda olan binalar yıkılmalı. Hasarlı ve hasarsız çok katlı binaların güvenli hale gelmesi için kat alımı yapılmalı. Yıkılan ve kat alımı yapılan konut sahipleri hak sahibi yapılmalı. Bu konu ancak bu şekilde aşılabilir. Bu yönde güzel gelişmeler var. Zaten kanunlar iyi incelendiğinde yıkılan, katı alınan kişiler otomatikman hak sahibi oluyor. Bu konuda Ankara’nın belediyelere böyle durumlardaki konut sahipleri için kaynak aktarabileceği belirtiliyor. Bu kaynaklardan belediyelerin yararlanmasıyla sorunların aşılabililir:"
Zaman

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Toplum Diyaloğu ve Örgütler" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 03 Nisan'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Emre Arolat, Nilüfer Çınarlı, Korhan GümüşHaydar Karabey, Aslı Özbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz