reklam

24 Mart 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bu ödenekle zor biter

Yüzde 20'si tamamlanan Beydağ ve Yortanlı Barajı için 300 trilyon gerekirken 1 trilyon gelecek. 35 trilyon bekleyen İzmir Adliye Sarayı'na ise 6.5 trilyon verilecek. Hastane ödeneği ise belirsiz...

İzmir'in acil kaynak bekleyen onlarca yatırımı bulunurken, Ankara'dan ilk gelen haberler umut vermedi. Ege'nin verimli topraklarını suya doyurup, 5 bin çiftçi ailesinin geçimini sağlamak için kurulan ve Ege ekonomisine büyük katkı sağlaması beklenen Beydağ ve Yortanlı Barajı'nın bitirilmesi için 300 trilyon lira gerekirken, önümüzdeki günlerde kesinleşmesi beklenen DSİ bütçesinden bu iki yatırıma 1 trilyon lira ayrıldı.

Böylece 9 yıldır devam eden baraj projelerinin bu hızla 300 yılda tamamlanması mümkün olurken, İzmir'de acil ödenek bekleyen 9 hastane projesinin akıbeti de henüz belli değil. 20 yıla yaklaşan İzmir Çevre Yolu için 250 milyon dolar gerekirken bu yıl 40 milyon dolar gelecek. 35 trilyon liranın gerektiği Adliye Sarayı için ise 6.5 trilyon liralık bir rakamın İzmir'in cebine gireceği öğrenildi. Sadece 2 İzmirli üyenin bulunduğu Plan Bütçe Komisyonu, diğer yatırımlarla ilgili ödeneği önümüzdeki hafta netleştirecek.

Yatırımlar kısıldı
Uzun yıllardır Ankara'ya gönderdiği vergi miktarının karşılığını alamayan İzmir'in kaderi 2003 bütçesinde de değişeceğe benzemiyor. Komisyonda muhalefet partili 2 üyeyle temsil edilen İzmir'in acil para bekleyen yatırımları çürümeye terk edilirken, umutlar yine bir başka bahara kaldı. TBMM'de son şekli verilen 2003 bütçesinin yatırım kalemlerine göre dağılımı yavaş yavaş netleşmeye başladı. Sağlık Bakanlığı bütçesinin binde 7, Kültür Bakanlığı bütçesinin binde 2.5 olduğu varolan tüm yatırımların üzerinde faiz ve savaş yükünün bulunduğu 2003 bütçesi Maliye Bakanlığı tarafından TBMM'ye getirildi. Bütçenin Nisan başında Meclis'ten çıkması bekleniyor.

Ege çiftçisi Ankara'dan müjdeli haber beklerken, gelen haberler yine karamsarlık yarattı. IMF'ye verilen faiz dışı fazla hedefi, Körfez Savaşı ve süregelen ekonomik kriz, Beydağ ve Yortanlı Barajları'nın tamamlanmasını yine geri plana itti. 1993 yılında 730 milyar lira keşif bedelle ihale edilen, 18 bin 200 hektar alanı sulaması planlanan Beydağ Barajı'nın bitirilmesi için şimdi 263 trilyon lira gerekiyor. Küçükmenderes Beydağ Projesi'nin bir diğer ayağı olan ve aynı yıl 240 milyar liraya ihale edilen Yortanlı Barajı için gereken para ise 30 trilyon lira.

CHP'lilerin önergesi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan her iki proje hakkında gelen haberler bu yıl için ayrılan paranın 1 trilyon lira olduğu yönünde birleşiyor. Ancak 1 trilyon lira her iki barajın yapımında şu an gelinen noktanın korunması için bile güçlükle yetecek durumda. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İzmir'i temsil eden iki CHP'li Milletvekili Hakkı Akalın ve Kemal Anadol, bu iki barajın yapımı için ayrılan paranın 83 trilyon liraya çıkarılması için komisyona önerge verirken, ödenek miktarına AKP'li üyeler karar verecek.

Yaklaşık 20 yıl önce projesi hazırlanan İzmir-Aydın Çevre Yolu ve Kent İçi Geçişleri Projesi'nin en geç 1999 yılında tamamlanması planlanıyordu. Ard arda gelen hükümetler bu projeyle ilgili birçok söz vermesine karşın, iş paraya gelince cimri davranma yolunu seçti. Öyle ki, ödeneksizlik yüzünden proje bir ara Balçova'da donduruldu. Genellikle müteahhit firmanın bulduğu dış kaynaklı kredilere Hazine'nin garanti vermesiyle gereken para sağlandı. Ancak, "Taşıma suyla dönen değirmen" gün geldi durdu. Geçtiğimiz hükümet döneminde bizzat Ulaştırma Bakanı'nın "Geldi geliyor" haberleri verdiği para bir türlü İzmir'e ulaşamadı. AKP Hükümeti'nin Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, Karşıyaka Tünelleri'nin bitmesi için gereken 40 milyon doların 2003 yılı içinde kullanılacağını belirtirken, bu yolun Bornova'ya bağlanması için gereken 200 milyon doların akıbeti belli değil.

Ölü hastaneler
Temelleri yıllar önce büyük umutlarla, davullu zurnalı törenlerle atılan Buca, Dikili ve Aliağa Devlet Hastaneleri ile Bergama, Bayındır, Tire, Menemen ve Kiraz Devlet Hastaneleri ek binaları da ödenek kurbanı oldu. Temelleri 1991-1996 tarihleri arasında atılan ve o günkü keşif bedelleri proje yılındaki kurla 365 milyon doları bulan hastane binalarının hiç biri tamamlanamadı. Bazılarının inşaatı temel çukuruyla kaldı, bazılarının inşaatı su basmanı seviyesine kadar yapılabildi, yapımı ödenek bulundukça ite kaka yürütülenler ise "Bitti, bitiyor" umudu yaşattı ama hizmete açmak mümkün olmadı. Temellerinin atıldığı yılda bitirilmesi halinde en fazla 5.5 trilyon liraya malolacak hastaneler bugüne kadar bunun fazlası parayı yuttu, ama biri bile bitirilip hizmete açılamadı. "Ha bugün ha yarın" diyerek hastane bekleyen özellikle ilçelerinde devlet hastanesi bulunmayan Bucalı, Dikilili ve Aliağalı vatandaşlar yıllardır aynı hayalkırıklığını yaşarken tepkiler de büyük oldu. CHP İzmir Milletvekili Hakkı Akalın bu konuyla ilgili Bakan Recep Akdağ'a yanıtlanmak üzere bir soru önergesi verdi. Hastanelere 2003 bütçesinden ayrılan pay merak ediliyor.

Çiçek de söz verdi
Temeli atıldığı günden bu yana 13 yıl geçen İzmir Adliye Sarayı’nın bitirilmesi için bugünün rakamlarıyla 35 trilyonluk bir paraya gereksinim bulunuyor. 59. AKP hükümeti tarafından, 9. Adalet Bakanı olarak atanan Cemil Çiçek, kendinden önceki bakanlar gibi, adliyenin bu yıl sonunda bitirileceğine dair söz verirken, 2003 yılında Adliye Sarayı inşaatı için ayrılan paranın 6.5 trilyon lira civarında olduğu belirtiliyor.
Yeni Asır

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Doğan Kuban 25 Mart 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Doğan Kuban hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz