reklam

25 Mart 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Yapılardaki bilinçsiz onarımın depreme etkisi

Binaların iç mekanlarında bilinçsizce yapılan onarım ve düzenlemenin, depremlerde yıkım ve can kaybını artırdığı bildirildi.

Yrd. Doç. Dr. Deniz Demirarslan, “kullanıcıların bina iç mekanlarını herhangi birtasarımcıdan yardım almadan bilinçsizce yapmaları, depremde yıkım ve can kaybını artırıyor. Evlerde balkonları mekana katma, işyerlerinde ise zemin kat bölme duvarlarının kaldırılması, bilinçsizce yapılan düzenlemeler olarak göze çarpıyor” dedi.

Türk insanının yapısı, yaşam tarzı, gelenek ve göreneklerine uygun yeterli iç mekan konforuna sahip mekanların azlığı nedeniyle konut ve işyerlerinde tadilata gidildiğini belirten Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Demirarslan, bunun da bir deprem sırasında can ve mal kaybı riskini artırdığını söyledi.

Başta konut olmak üzere, insanın yaşamsal faaliyetlerini sürdürdüğü tüm binaların iç mekanlarında uyumsuzluğun görülmeye başlandığını ifade eden Demirarslan, şunları kaydetti: “Bu tür binaların iç mekanları, yaşam tarzı, gelenek ve göreneklere uygun hale getirilmek için değiştiriliyor. Bu değişim de, genellikle inşaat ustaları veya kalfalarınca yapılıyor. Bu yüzden, kullanıcıların bina iç mekanlarını herhangi bir tasarımcıdan yardım almadan bilinçsizce yapmaları, depremde yıkım ve can kaybını artırıyor.”

Mekan onarım ve düzenlenmeleri
Deniz Demirarslan, Marmara Depremi’nin yaşandığı illerde yaptıkları araştırmalarda, mekan tadilatlarının depremde yıkım ve can kayıplarına önemli etken olduğunun görüldüğünü de bildirdi.

Mekan tasarımının, eğitim ve sağlık gibi toplum yapısını belirleyen olgulardan biri olduğunu, bu açıdan tasarımların bilimsel çalışma olarak ele alınması gerektiğini anlatan Demirarslan, şöyle devam etti: “Evlerde balkonları mekana katma, işyerlerinde ise zemin kat bölme duvarlarının kaldırılması, bilinçsizce yapılan düzenlemeler olarak göze çarpıyor. Yine konutlarda mutfak ve banyo düzenlemeleri, pencere yeri değiştirme, pencere açma, oda duvarlarını kırarak genişletme, kat çıkma en sık yapılanlar oluyor. İş yerlerinde de taşıyıcı elemanların kaldırılması, asma kat yapılması onarımların içinde yer alıyor. Hacimlere sığmayan mobilya ve donatı elemanları kullanımı da mekanların tadilatında önemli rol oynuyor. Bu tadilatların azaltılması için modüler mobilya üretilmeli ve kullanıcılar bu konuda bilinçlendirilmelidir.”

Deniz Demirarslan, tadilatın, mimar ya da iç mimarlarca projelendirip denetlenmesi ve bina yapımı gibi ruhsata bağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
NTVMSNBC

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Doğan Kuban 25 Mart 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Doğan Kuban hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz