reklam

31 Mart 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İstanbullular İstanbul'u gelecekte de güzel görmek istiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi APK Daire Başkanlığı Araştırma Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği "Sosyal Doku Projesi İstanbullu Olma Bilinci Araştırması"na göre, İstanbullular şehri gelecekte de güzel ve düzenli görmek istiyor.

Araştırma kapsamında yapılan ankete katılan denekler, "Sizce İstanbul gelecekte nasıl bir şehir olmalı?" sorusuna; yüzde 29.6 oranında güzel-iyi bir şehir olmalı, yüzde 10 oranında düzenli olmalı, yüzde 8.6 oranında çok temiz olmalı, yüzde 7.7 oranında yaşanabilir rahat bir şehir olmalı, yüzde 7.3 oranında nüfusu az olmalı, yüzde 6.3 oranında metropol bir şehir olmalı, yüzde 5 oranında modern olmalı, yüzde 4.9 oranında hayat şartları kolay bir şehir olmalı ve yüzde 4.4 oranında eski İstanbul gibi olmalı cevaplarını verdiler. Deneklerin İstanbul'dan beklentisi, "Avrupa'ya ve Asya'ya hitap etmeli, ulaşım sorunu çözülmüş olmalı, yeşil alanları çok olmalı, güvenli olmalı" gibi değişik konularda da birleşti.

Araştırmaya yapan bilim adamları anket sonuçlarını, "Şehrin karma karışık bir yapıdan kurtulması İstanbul sakinleri için temel amaçtır. Problemlerin çokluğu genel ifadeler kullanılmasına yol açmıştır. En tipik örnek "güzel - iyi bir şehir olmalı" biçimindeki soyut ifadedir. Soyutlamalar çoğunlukla muhatabın somut ilgiden yoksunluğu anlamına gelir. "İyi- güzel" ama nasıl iyi ve güzel olacak, deneklerin yaklaşık üçte biri bu hususta hiçbir şey söyleyememektedir" şeklinde değerlendirdi.

Verilerin istatistik olarak anlamsız olmasına rağmen, kent sosyolojisi açısından önemli ve anlamlı olduğunu belirten araştırmacılar, anket sonuçları ile ilgili şu ifadelere yer verdi; "Eğer kentin üçte biri kent hakkında somut beklentilere, deyim yerindeyse somut hayallere sahip değilse kent için düşünmüyor, kent için kaygılanmıyor, kentin geleceğini tasarlamıyor, kente aidiyet hissetmiyor, kenti sahiplenme duygusu ve çabası içinde olmuyor, kentin değerleriyle örtüşme kaygısı içinde olmuyor demektir. Bu grubun kente katılımını, kent varlıkları ve değerleriyle bütünleşmesini sağlamak için özel çalışmalar yapmak Büyükşehir Belediyesi'nin öncelikli işleri arasına girmelidir. Düzenli, temiz, yaşanılabilir, rahat ve nüfusu az bir şehir olmalı, metropol olmalı, modern olmalı, hayat şartları kolay olmalı, ulaşım problemini çözmüş olmalı, yeşil alanları bol olmalı ve güvenli olmalı gibi veriler "iyi ve güzel"e göre daha somut ifadelerdir. Ulaşım- trafik problemi bütün İstanbul araştırmalarında kentin en öncelikli problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak kentin geleceğine dair sorulduğunda ulaşım %3.3 güvenlik %2.8 oranıyla tabloda yer almaktadır."

İstanbulluların güvenlik endişesinin de azımsanmayacak derecede yüksek olduğun dikkat çeken bilim adamları, "Eğer "İstanbul sizce güvenli bir şehir midir? diye bir soru sorulsaydı güvenli bulmama oranı güvenli bulma oranından daha yüksek çıkardı. Yaşanılan ekonomik krizin -hayatın her alanını derinden etkilediği ve bazı sektörleri bozduğu ülkemizde- kente göç sürecini hızlandıracağını öngörmekteyiz. Özellikle tarım sektöründeki yeni düzenlemeler kırsal kökenlileri kente taşıyacak ve kentte şiddeti artıracaktır. Dolayısıyla, İstanbul can ve mal güvenliği açısından daha az güvenli bir şehir haline gelecektir" yorumunda bulundu.

Öte yandan, anketin en ilgin sonucu olarak karşımıza çıkan "Eski İstanbul gibi olmalı" ifadesi, araştırmacalar tarafından "Eski İstanbul değerlerinin yeniden hayata geçirilmesi, belki de eski İstanbul'un tabii güzelliklerinin de geri getirilmesi gibi arzuların ifadesidir. Eski İstanbul geri gelir mi? Kaybolan tabii güzellikler yeniden canlandırılabilir mi? Kanaatimizce değerler olarak tamamını, tabii güzellikler olarak ise bir kısmını geri kazanmak mümkündür. Yeter ki bunu isteyen bir kent halkı ve bunu projelendirecek bir yönetim olsun. Doğrusu bu araştırmayı yaptırmakla yöneticilerin buna dünden hazır oldukları söylenebilir. İstanbul'un geçmişine ait konsensusun, İstanbul'un geleceğine dair de olması gerekmektedir" şeklinde değerlendirildi.

Sizce İstanbul gelecekte nasıl bir şehir olmalı?

Frekans Yüzde

Güzel/İyi bir şehir olmalı

666

29.6

Düzenli olmalı

226

10.0

Çok temiz olmalı

193

8.6

Yaşanabilir rahat bir şehir

173

7.7

Nüfusu az olmalı

165

7.3

Metropol bir şehir olmalı

141

6.3

Modern olmalı

112

5.0

Hayat şartları kolay bir şehir olmalı

110

4.9

Eski İstanbul gibi olmalı

99

4.4

Avrupa ve Asya'ya hitap etmeli

92

4.1

Ulaşım konusunu çözmüş olmalı

75

3.3

Yeşil alanları çok olmalı

73

3.2

Güvenli olmalı

63

2.8

Daha farklı olmalı

7

.3

Daha iyi yönetilen bir şehir olmalı

5

.2

Türkiye'nin başkenti olmalı

2

.1

Dayanışmanın olduğu bir şehir olmalı

1

.0

Diğer

43

1.9

2253

100.00

İBB

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Toplum Diyaloğu ve Örgütler" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 03 Nisan'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Emre Arolat, Nilüfer Çınarlı, Korhan GümüşHaydar Karabey, Aslı Özbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz