reklam

03 Nisan 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Ekomimarlık buluşmalarının üçüncüsü Ankara'da yapıldı 

28- 30 Mart 2003 tarihleri arasında yapılan ve konuyla ilgilenen kişi ve kurumlar mesleki bilimsel çalışma kurullarından meslek odalarından, üniversitelerin çevre, ekoloji, kentleşme merkez veya enstitüleri ve bu işlevi gören diğer birimlerden ilgililer ile, yerel yönetimler ve bakanlıklar çalışanların çağrıldığı Ekomimarlık çalışmalarının sonuç bildirisi yayınlandı.

"ODTÜ yerleşkesi güneş evi ile oditoryumunda ve Mimarlar Odasında yapılan üçüncü ekobuluşma üç günlük çalışmaları sırasında katılımcılılar aşağıdaki konuların not edilmesini ve altının çizilmesini kararlaştırmıştır;

Konuyla ilgilenen sanatçı ve teknik elemanlar, Harman Balaban ve Güneş Ekoköy gibi sivil toplum ve ekoköylerin tasarımcı ve örgütçü önderleri, mühendis, mimar, biyolog, ressam ve Akademisyenler, Gazi ve Çankaya Üniversitelerinin ilgili bölüm başkanları, ODTÜ Güneş topluluğu ve Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı gibi görevlilerle birlikte son derecede ilgili ve verimli gönüllüler ve akademisyenler, Özel Kesimin ve bu arada özellikle Ankara Ticaret Odası temsilcisinin, yerel yönetimler çalışanları ile Yenimahale Başkan Yardımcısının; Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın özellikle başta Bakanları olmak üzere ilgili tüm kilit personelinin, Çevre ve Bayındırlık Bakanlıkları personelinin sürekli ilgisi ile toplantılar sürmüştür; savaşın, uçak kaçırma ve protestoların dolu dizgin süre gitttiği ve medyanın kendi gündemi dışındaki herşeyi karartma alışkanlığının sürdüğü bir zamanda, üç gün süren toplantıya toplam 160'dan fazla kayıt yapılması tahmini aşan bir ilgi oluşturmuştur.

Ekoköy girişimleri ekokent planlama bina proje ve yapımlarının hızlandırılması ve somut uygulamaların başlaması için bilgi akışı ve dayanışmanın arttırılması en önemli görev olarak belirlenmiştir. Artık istemi ve uygun sunumu olan girişimler, tasarımlar yapılmalıdır. Yönetmelikler ve kurallar uygulamalarla atbaşı geliştirilmelidir. Bilgelerin ve yetkinlerin gücünü ve eylemliliğini arttırmalıyız. Bunları sağlayacak bir dizi somut öneri geliştirilmiştir;

İlgilenenlerin sürdürülebilir ekolojik planlama, tasarım bilgilerini aktarabilecekleri ve istedikleri bilgileri alabilecekleri bir "ekobilgi Bankası" ekoplatformumuz tarafından yaşama geçirilecektir. Bu önemli projeye platforma sunuşları ile önemli katkılar yapmış olan Çelik Erengezgin'nin üslenmesi katılımcılarımızın kendilerine belge, bilgi teknik yardım beslemesi önerilmektedir.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi bülteni Haziran sayısının "Ekolojik Mimarlık Dosyası" olarak düzenlenmesi kararı; ayrıca diğer dökümanların tam metin basılması önerileri, üçüncü ekobuluşma ürünlerinini değerlendirilmesi için önemli bir olanaktır.

Yerel yönetimlerin, Yenimahalle sunuşunda olduğu gibi, somut girişimlerinin desteklenmesi ve Yerel Yönetimler Reformunda çevreci planlama önlemlerine önem verilmesi önerileri her düzlemde ısrarla izlenecektir.

Çevre Bakanlığı ilgililerinin platforma katılımının sürekli hale gelmesi, planlama eylem ve yetkilerinin yasallaşmasi gereklidir. Bakanlık varlığının başka bir bakanlık içinde eritilmesi girişiminin yeniden gözden geçirilmesi için çalışma yapılacaktır. Çevre konusunun tasarruf bahanesiyle yönetim katında yokedilmesi yerine orman, tarım ve kentleşme alanlarını içine alacak biçimde gelişmesi zorunludur.

"Ekobuluşmaların dördüncüsü" yurtiçinden daha yaygın bir katılım yanında yurtdışından da öncü katılımcılarla birlikte 25-26 Mayıs 2003'te Bahçeşehir Üniversitesi yerleşkesinde bir yuvarlak masa toplantıları dizisi olarak yapılacaktır. Bu toplantının iletişim odağı olarak Bahçeşehir Üniversitesinden Prof. Dr Semih Eryıldız ile Araştırma Görevlisi Neslihan Aydın ve Mimar Can Elmas görev yapacaktır.

Kasım ayında yapılacak olan "Yıkım Sakımlı Ekolojik Yapı ve Yerleşim" uluslararası sempozyumunın etkin desteklenmesi ve katılımı sağlanacaktır. Bahçeşehir Ünüversitesinde hazırlanan "eko yerleşim araştırma projesi", "ekomerkez" ve "mezuniyet sonrası master doktora programı" hazırlıkları da topluma sunulmak üzere kayda alınmıştır.

2005 Temmuzunda İstanbul'da yapılacak "Dünya Mimarlar Birliği Genel Kurulu" sadece mimarlık ve yapı kesimi için değil ekolojinin tüm felsefi, düşşel ve düşünsel edimleri içim alan olacaktır. Kongre Başkanı Süha Özkan ve Teknik Komite Sekreteri Aydan Balamir'le ilişki içinde ekoloji nişinin sunuş ve sergi alanlarında gerçekleştirilmesine çalışılacaktır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının toplantımıza özel ilgi ve katılımı yanında önerileri de bildirgemize kayda geçirilmesi gereken önemdedir; Sayın Bakan "çağımızın temel gereksinimi olan verimli, temiz, sürdürülebilir enerji sağlanması ve ekolojik süreçlerin mimarlık ortamına taşınmasının önemini vurgulamış bu konulardaki projeler üretimini destekleyeceğini" ifade etmiştir.

Ulusal Enerji Kurumu- Enstitisü veya Merkezinin bir an önce sürdürülebilirlik ve ekolojik düşüncelerin ağırlığında kurulması düşüncesi tüm katılımcılarca yarım kalmaması içten dileğiyle desteklenmiştir; bu konuyu izlemek üzere Numan Cebeci'nin eşgüdümünde bir dizi ortak toplantı yapılacaktır. Ayrıca çalışmaların daha geniş ortamlara aktarılabilmesi için bütüncül bir eko-kurultay yapılması önerilmiştir.

Sivil toplumda ve akademik alanda çalışmaların hızını kesmemekle birlikte planlama ile ilgili yönetmelik ve ülke çapındaki çalışmalarla ilgili yasa çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Dünyada bu tür teşvik kısıtlandırma ve yönlendirmelerle çok yol alındığı apaçıktır.

Güneş topluluğu adına ODTÜ Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Çetin Göksu tarafından sunulan 11 proje taslağı da katılımcılar tarafından kaydedilmiştir;

1. Güneş Vadisi Projesi: Ankara ile Kırıkkale Kentleri arasında yer alan bir vadide, Ekolojik ve Temiz enerjiler için araştırma, geliştirme ve uygulama Vadi Projesi: Amaç: Vadinin korunması, genetik türlerin araştırılması ve korunması, vadide yer alan köylerin, eko üretim ve temiz enerji üretimi ile açıdan geliştirilmesi.

2. Ekoloji ve Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi Projesi: Ekolojik ve temiz enerjiler konularında eğitim, araştırma, geliştirme ve uygulama amaçlı, bir merkezinin kurulması. Merkezde yer alan tesisler: Merkez binası, lojmanlar, botanik bahçesi, meyve ve sebze kolleksiyon bahçeleri, alternatif enerji üretimi, güneş mimarisi, su kullanımı

3. Ekolojik Tarım Projesi ; Balaban vadisinde, köylülerle birlikte "organik tarım üretimi araştırma ve geliştirme projesi"

4. Anadolu Bitkileri Kolleksiyon Bahçeleri Projesi; Modern tarımın gelişmesi ile Anadolu'da yok olmaya başlayan türlerin korunması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için kolleksiyon bahçeleri geliştirme projesi

5. Yenilenebilir Temiz Enerjiler Projesi; İç Anadolu koşullarında, Güneş odaklı temiz enerji türlerinin, Güneş Vadisi içinde üretilmesi, uygulanması ve test edilmesine yönelik araştırma projeleri

6. Güneş Mimarisi Projesi (Model Güneşevi): Güneş Enerjisi araştırma merkezinin, yüzde yüz Güneş enerjili Mimari projesi

7. Biyokütle Enerjisi Projesi Enerji bitkilerinden biyodizel üretilmesi, taşıtlarda kullanılması ve test edilmesi Projesi

8. Sera Modeli Projesi, İç Anadolu iklim koşullarına uygun, ısıtma ve sogutma amaçlı Güneş Enerjili Tarımsal Sera Projesi

9. Ekolojik Yaşam ve Temiz Enerji Eğitim Projesi: Eko tarım, güneş yerleşimi, güneş mimarisi, temiz enerji üretimi ve eko yaşam konularında uygulamalalı eğitim projesi

10. Su Kullanım Döngüsü Atık Değerlendirme Projesi Bir yerleşim için kendine yeterli, ekolojik su döngüsü projesi Bir yerleşim içinde, yağmur, atık suların, ekolojik tarım ve ekolojik yaşam içinde tekrar kullanımına yönelik "su kullanım sisteminin geliştirilmesi projesi"

11. ODTÜ Güneşevi Yenilenmesi Projesi"

Arkitera

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Toplum Diyaloğu ve Örgütler" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 03 Nisan'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Emre Arolat, Nilüfer Çınarlı, Korhan GümüşHaydar Karabey, Aslı Özbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz