reklam

11 Nisan 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

"Mimarlıkta Düşünce ve Teorinin Gelişimi"- Süha Özkan

Süha Özkan, 30 senelik meslek hayatında mimari teori ve düşünce ile ilgili geliştirdiği fikirlerini aktardığı; 21 Ekim 2001'de Divan-Al Mimar'da gerçekleşen sunumu "Mimarlıkta Düşünce ve Teorinin Gelişimi" ni yayınladı.

Bu çalışmanın yayınlanmasında "Prince Class Fund for Culture and Development"in büyük bir katkısı olmuş. Yayını destekleyen diğer kurum ise Darat al-Funun-The Khalid Shoman Foundation.

Özkan, mimarlık teorisine, "Bir binaya ait olmayan, literatüre dışarıdan dahil olan herşey teorinin alanına dahil olabilir" dayanak noktası ile başlıyor. Bunu bir mimar, filozof ve teorisyen olarak anlatıyor. Bundan sonra Özkan, Vitruvius'tan dekonstruktivizme kadar mümkün olan tüm örnekleri derlemeye başlıyor.

Özkan, 1969 yılında Londra Architectural Association'da tasarım teorisi okuduktan sonra 20. yy'ın en başarılı bilim filozoflarından sayılan Karl Popper' la çalışma imkanı buluyor ve felsefesinde şöyle bir noktaya varıyor. "Evrendeki herşeyin bir strüktürü vardır, herşeyin temelinde mantık vardır ve en karmaşık sonuçlara bile en basit mantıktan ulaşılır. Diğer tarafta bilginin bazı alanlarında gerçek noktalara mantıkla varılmaz. Din gibi. Sanat da böyledir. Bilimin tahmine dayalı bir formudur. Bir bina hem ayakta durmalı hem de estetik değerlere cevap vermelidir. Bu yüzden de sosyal haklardan yoksun bir objektif teoridir. Tam olarak mantığın şu ya da bu türüne ait olmamıştır. Resim ve plastik sanatlar genel olarak mantığın daha spekülatif tarafına aittir ve mimarlık ayrıca bazı değerleri ile onlara da dahildir. Özkan araştırmasına Vitruvius'un 10 kitabı ile başlıyor. Bizi mimarlığın Greco-Romen uygulaması ile ilgili bilgilendiriyor ve bir binanın ayakta kalması için üç şeye gerek var diyor;

1. fayda, sosyo-psikolojik alan
2. dayanaklılık, mühendislik alanı
3. lezzet, deneysel alan

Vitruvius'un yazıları 15. yy'da Rönesans'la aynı dönemde günışığına çıkmıştı. Bu dönemde mimarlık meslek olarak kabul edilmeye başlanmış. Daha öncesinde ise mimarlar yerine, müteahhitler vardı.

Özkan, araştırmasında yazılardaki ortak değerleri bulmaya çalıştığını, sadece yapıya bağlanmadığını, binanın ardındaki fikirlerin nasıl belirtildiği ve nesilden nesile aktarıldığına dikkat ettiğini belirtiyor.

Süha Özkan teorisini anlatmak için birtakım sementik kategoriler kurarak; "Teorinin en basit formu görüntüdür. Görüntü mimarlığın ikonudur." savını ortaya atıyor.

Bir diğer teorik katkı pragmatik olabilir. Bu aşamanın bir gelişmiş basamağı kanonik aşama, dördüncü kategori analojik kategori, beşinci ise ütopik ve altıncı ise tanımlayıcı kategori.

Bu fikirler ilk olarak 1969 yılında ODTÜ mimarlık bölümünde "Redevelopment of Uskudar" baslıklı Kentsel Tasarım uzerine master programını tamamlayıp eğitmen olarak başvurduğu dönemde gelişmeye başlamıştır. Eğitmenliğe başladıktan sonra Özkan kendisine bir eğitmen ve araştırmacı olarak yardım edecek mimari teoriyi geliştirmek için güçlü bir gereksinim duydu. Bu dönemde "Architectural Association" için çalıştı ve "Tasarım Metodolojisinde Genel Konsept" adında bir tez hazırladı. ODTÜ'deki doktorasını 1980 yılında "Tasarım Teorisinde Kategorik Yapı" adlı çalışması ile bitirdi.

Süha Özkan'ın "Development of Thinking and Theory in Architecture" adlı yazısının tamamını okumak için tıklayın.
Arkitera

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 01 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz