reklam

12 Nisan 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Gelenekler ve Modernizm Arasında Bir Mimar, Clemens Holzmeister

Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında yeni Başkent'in yönetim yapılarını projelendirmek üzere Türkiye'ye çağrılan mimar Prof. Clemens Holzmeister (1886 - 1983) Çağdaş Ankara'nın yapılandırılmasındaki tarihi rolüyle Cumhuriyet Mimarlığının kurucu isimleri arasında özel bir yere sahiptir ve oyılların İTÜ öğretim kadrosunun da seçkin üyelerindendir.

Clemens Holzmeister'in yalnız Avusturya ve Türkiye'de değil, dünyada da siyasi, toplumsal ve kültürel planda büyük dönüşümlerin yaşandığı bir döneme denk düşen uzun ve üretken kariyeri, hem Sempozyum hem de Sergi için bu tarihlendirme ile ilintilendirilmiş bir konsepte esin vermiştir.

Benimsenen konsept çerçevesinde ve "gelenekler ve modernizm arasında" üst başlığı altında mimarın yapıtları, bu Sempozyum'da uluslarası akademik bir kadro tarafından irdelenerek mimar ve eğitimci olarak mimarlık, sanat ve kültür tarihi içindeki yeri ve önemi belirlenmeye çalışılacaktır.

Mimarın proje ve gerçekleştirimleri, tarihin dönüm noktalarında ana başlığı altında dönemin siyasi ve kültürel dönüm noktalarını işaret eden alt temalar çerçevesinde gruplandırılarak sunulmaktadır. Sergide Avusturya'daki önemli uygulamaları ile uluslarası proje çalışmalarından seçilmiş örnekler ile 1927 - 1961 yılları arasındaki başlıca uygulamaları ve gerçekleştirilmemiş projeleri de yer almaktadır.

İstanbul Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi'nin genel koordinatörlüğünü yürüttüğü projenin sergi bölümü, araştırma ve konsept tasarımını ODTÜ ve İTÜ Mimarlık Fakültelerinden uzman bir ekibin ve Avusturya'lı küratörlerin değerli katkıları ile hazırlanmıştır.

Yeni Başkent'in çağdaş görünümüne kavuşmasında ve Türkiye'de yetişen mimarların eğitiminde önemli görevler üstlenmiş bir usta ve eğitimci olarak Holzmeister, Cumhuriyet'in inşa sürecinde sağladığı katkıların yanı sıra, ülkesi ile Türkiye arasında kültürel bağların kültürel bağların geliştirilmesinde etkin bir rol oynamıştır. Bu sergi ve sempozyumun da iki ülkenin günümüzdeki kültürel ilişkilerini pekiştireceği kuşkusuzdur.
Arkitera

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 01 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz