reklam

14 Nisan 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Müze şehir canlanıyor

Amasya Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma ve Eğitim Vakfı 500 yıllık tarihi şehri tanıtmak amacıyla projeler düzenliyor

Tarihi şehirlerimizden Amasya’da hareketli günler yaşanıyor. Amasya Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma ve Eğitim Vakfı (AKTAV) şehrin tarihi ve doğal dokusunu korumak amacıyla kolları sıvadı, 7 bin 500 yıllık tarihe sahip şehri yurtiçi ve yurtdışında tanıtmak amacıyla bir seferlik başlattı.
AKTAV ile saat kulesinin yapımından Yeşilırmak üzerinde gezi alanı oluşturulmasına pek çok proje hayata geçirildi.Tanıtım amacıyla planlanan etkinlikler arasında Amasyalıları buluşturma gecesi, yurtiçi ve yurtdışı turizm operatörlerine bilgilendirici toplantılar, basın tanıtım gezileri, Avrupa ve Amerika’da kardeş şehir edinme ve tanıtım kitaplarının yayımlanması da yer alıyor."

1996 yılında kurulan AKTAV’ın amacı Amasya’nın kültür ve tabiat varlıklarını korumak ve bunu gelecek kuşaklara aktarmak. Amasya tarihinde önemli bir yeri olan Yalıboyu evlerinini 1980’li yıllarda rant uğruna yıkılarak yerlerine çok katlı bina yapılmasını engellemek amacıyla bir grup gönüllü tarafından başlatılan Yalıboyu Evleri Projesi’yle AKTAV’ın temelleri atıldı. Daha sonra Amasya Valiliği’ne atanan ve şu an Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri olan Kemal Nehrozoğlu ve dönemin Belediye Başkanı Ahmet Çekin’in yanı sıra 12 sivilin bir araya gelmesiyle kurulan AKTAV’ın başkanı Amasya Valisi Hüseyin Poroy.

Restorasyonlar yapıldı, kurslar düzenlendi
AKTAV bugüne kadar Amasya Şehri Kulübü Öğretmenevi’nin dokuyu bozan siluetinin ahşap giydirilerek dokuya uydurulmasından tarihi saat kulesinin yapımına, Yalıboyu’nda 10 evin restorasyonundan Yeşilırmak nehri üzerinde gezi alanı oluşturulmasına pek çok önemli işe imza attı bile. Vakfın hayata geçirdiği önemli işler arasında Amasya tarihinin dokümantasyonu, yaklaşık 18 bin sayfalık son 200 yıllık Şer-iye süallerinin Türkçeye çevrilmesi, Amasya Koruma İmar Planı’nın hazırlanması, geleneksel el sanatlarının yaşatılması için ev kadınlarına yönelik kursların açılması, AB’nin, özellikle de Fransa’nın desteklediği iki yıllık restorasyon ve konservasyon eğitim yüksek okulunun açılması proje çalışması da var.

Peki, Amasya’yı bu kadar önemli kılan özellikler neler? Bilgi tazelemek isteyenler için birkaç hatırlatma yaparak bitirelim. Antik çağdan Hitit’e, Hitit’ten Bizans’a kadar pek çok uygarlığın kalıntılarını içinde barındıran Amasya bu uygarlıkları günümüze taşıyan bir müze şehri. Anadolu’da Selçukluların önemli merkezlerinden biri olan

Amasya daha sonra Osmanlı Devleti’nin siyasi teşkilatlanmasına ve kültürel gelişmesine de önemli katkılar sağladı.
Milliyet

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 01 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz