reklam

14 Nisan 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Parmakla gösterilecek

Fevzipaşa girişinden Merkez Bankası'na kadar olan bölümün büyük ölçüde bittiğini belirten Başkan Piriştina, İlk Kurşun Anıtı'nın 15 Mayıs'a yetişeceğini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Konak Meydanı'nda yürütülen meydan düzenleme çalışmalarında Fevzipaşa girişinden Merkez Bankası binasına kadar olan bölüm büyük ölçüde tamamlandı. Alanda incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, düzenleme çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini belirterek, "En geç Mayıs sonu ya da Haziran başında ilk iki etabı tamamlayacağız. Düzenlenen alanda yürütülen çalışmalar tamamlandıkça meydan yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Herşey bittiğinde Konak Meydanı İzmir'in ve Türkiye'nin parmakla gösterilen sayılı meydanlarından birisi olacak" diye konuştu.

Bakımı yapıldı
Proje kapsamında yeri değiştirilerek denize doğru kaydırılan ve yoldan geçen araçlardan da rahatlıkla görülebilecek bir konuma taşınan İlk Kurşun Hasan Tahsin Anıtı'ndaki çalışmalar hakkında bilgi alan Piriştina, heykelin kaidesiyle birlikte 15 Mayıs'a yetiştirileceğini söyledi. Heykelin 29 yıl önce yerleştirildiği kaideden söküldükten sonra 1 ay süreyle İZBETON Genel Müdürlüğü'nde bakım ve onarımdan geçirildiğini hatırlatan Piriştina, "Bir aylık aradan sonra heykeli yeni kaidesine tekrar yerleştirdik. Heykelin üzerinde durduğu kaide ve etrafındaki kaplama çalışmaları devam ediyor. Hasan Tahsin'in ölüm yıldönümü olan 15 Mayıs'a heykeli ve çevre düzenlemesini yetiştireceğiz" diye konuştu.

Taşlar oturuyor
Tarihi saat kulesinin etrafına döşenen kayrak taşlarının meydana ayrı bir hava kattığını belirten Piriştina, daha sonra Konak Meydanı'nın Fevzipaşa Bulvarı'nın girişiyle Merkez Bankası arasında kalan bölümünde yürütülen çalışmaları inceledi. Bu bölümdeki düzenlemenin tamamlanma aşamasına geldiğini belirten Piriştina, "Taşlar yavaş yavaş yerine oturmaya başladıkça güzellikler de beraberinde ortaya çıkmaya başladı. Aydınlatma direkleri dikilip yeşillendirme çalışmaları tamamlandığında herşey daha da güzel olacak" dedi.

Nerede ne olacak
- Cumhuriyet Bulvarı, iki parçadan oluşan 'lineer' (uzunlamasına) bir meydan olarak ele alınacak.
- Yaya akışı bir yaya geçişi ile rıhtıma, Gümrük İskele Meydanına aktarılacak.
- Kemeraltı girişinde iskeleden gelen ana yaya akışının da bağlandığı küçük bir meydan daha düzenlenecek.
- Geçmiş yıllarda yıkılan Sarıkışla alanı kent tarihi parkı olarak düzenlenecek. Bu alan eski kitapçılar ve Egeli sanatçıların buluşma parkı olacak.
- Metro istasyonunun devamı olan ve yeraltında kalan kapalı mekanda duvar ve döşemede yansıtılacak görüntüler ışık ve ses oyunları ile Ege uygarlıkları ve kültürünün tanıtıldığı sürekli bir gösteri alanı (Zaman Tüneli Müzesi) oluşturulacak.
- Tepenin denize bakan yamacına konser ve gösterilerin yeralacağı anfi tiyatro ve cafe inşaa edilecek.
- Tepenin önünde denize doğru uzanan korunaklı bir tekne barınağı yapılacak. 
- Eski gümrük binasının önünde küçük bir meydan oluşturulacak. Konak Pier'in önü düzenlenecek.
Yeni Asır

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 01 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz