reklam

14 Nisan 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Moda'nın hafızası var

'St. Joseph Tabiat Tarihi Müzesi'nde Akdeniz fokundan kızıl tilkiye, timsahtan flamingoya kadar bir zamanlar Moda'da yaşamış canlıların örnekleri yer alıyor.

Moda burnu, İstanbul'a neden 'su şehri' dendiğini anlatan bir yer. Moda'dan puslu ya da çok ışıklı havalarda bakıldığında, Fındıklı, Karaköy, Galata Kulesi, Sultanahmet, Ayasofya Camii ve Topkapı Sarayı'yla eski kent, Boğaz'la Marmara'nın birbirine karıştığı suların üzerinde, mavi bir tepsinin üzerinde yüzüyormuş gibi görünür.

Ne var ki bu nefes kesici manzaranın karşısında uzanan parklar, çay bahçeleri otobanın altında kalacak. Moda Semt Girişimi'nin protestolarına rağmen süren Fenerbahçe-Kalamış kesintisiz ulaşım projesine göre Moda sahili, bundan sonraki hayatını 'asfalt' olarak sürdürecek.

Türkiye'nin köklü eğitim kurumlarından İstanbul Özel Fransız St. Joseph Lisesi bünyesindeki 'doğa tarihi müzesi' ise Moda'yı seven ve bu toprakların daha da eski günlerdeki doğasını sakinlerini merak eden herkesin uğraması gereken bir adres.

Pembe turna tarih oldu
Tam adı 'St. Joseph Tabiat Müzesi' olan müzede, 1900'lü yılların başında Moda sahillerinde yaşadığı belirlenen hayvanların doldurulmuş örnekleri var: Akdeniz foku, kızıl tilki, kurt, sırtlan... İki büyük odadan oluşan müzede nesli tükenen 'Moda'lılara da rastlamak mümkün: İznik'ten gelen pembe telli turna ve Kurbağalıdere'de avlanan pelikan gibi.

Bu ilginç müze ve müzecilik konusundaki her tür eğitimin sorumluluğunu, kurumda öğretmenlik de yapan müzeolog Mine Küçük üstleniyor. Mine Küçük, okuldaki 'müze gönüllüleri'yle birlikte doğa tarihi müzesi ve diğer müze örnekleri üzerine ayrıntılı dersler yapıyor; geleceğin müze ziyaretçileri ve belki de yöneticilerine bu dersler aracılığıyla 'müze kültürü'nün tohumlarını aşılıyor.
Dokümanter zenginliğiyle dikkat çeken müze, okulun kurulduğu 1870' li yıllardan günümüze kadar okulun 'Frere'leri (uzmanlar) tarafından çevredeki bitki ve hayvan örneklerinin toplanmasıyla oluşturulmuş.

100'e yakın örnekle Trakya, Marmara ve Batı Karadeniz'den toplanan kuş türlerinin ağırlıkta olduğu St. Joseph Tabiat Müzesi'nde flamingo ve şah kartalı gibi kuşların yanı sıra çeşitli balık ve böcek türlerini görmek de mümkün. İsteyenler okulun 'internet kolu' tarafından oluşturulan sanal müzede bu canlıları görebilir.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.sj.k12.tr/html/muze/menu/menu-tr.html veya (0216) 414 52 60

Radikal

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz