reklam

14 Nisan 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İzmir'in körfezi Moda'nın tramvayı

İzmir Körfezi'nin son, üç beş yılını bilir misiniz? Denizin rengi gri, kahverengi karışımı, leş gibi kokuyor, arabayla geçerken bile pencereyi kapatmanız yetmiyor, burnunuzu bile kapatıyorsunuz, insanlar denize küskün, kayık, yelkenli, sandal yok, elbette bu pisliğe atlayıp yüzecek değiller ya!
Peki, bu durumda bir şeyler yapan yok mu?

Var, 1982'de "Büyük Kanal" denilen bir proje yapılmış, 1992'de inşaata başlanmış, 530 milyon dolar harcanmış, pis suyu toplama ve arıtma projesi olan bu iş, 2020'de bitecek, toplam 865 milyon dolara daha ihtiyaç var.

Peki, şimdi ne oldu da körfez kokmuyor, suyun dibi görünüyor?
Bunu bilse bilse Hasan Fehmi Mani bilir...
İSKİ skandalından sonra, kısa bir süre İSKİ Genel Müdürü olmuş, arkadan Beşiktaş Belediyesi'ne danışmanlık, şimdi de İzmir'de İZSU Genel Müdürü...

Anlattı:
"İki temel ilkeyi benimseyerek işe başladık; birincisi yerindelik ilkesi... Bu şu demek; keyfilik ve israfa karşı, plancı zihniyetle, bilimsel ölçütlerle toplumsal ihtiyaçların tespiti...

İkinci ilke, Türk mühendisliğinin yaratıcı siması Fevzi Akkaya'nın bir sözü... Sayın Akkaya şöyle der:

- Yapılacak işe, önce at aklıyla bak, en sade ve en basit şekilde çözmeye çalış... Eğer çözemezsen o zaman mühendislik hünerine başvur!.."

Hasan Fehmi Mani ve ekibi de öyle yapmış, şeytanlıklara başvurmadan, işi sadeleştirmişler, süreyi 20 yıldan iki buçuk yıla çekmişler, bütçeyi 80 milyon dolara indirmişler, işi bitirmişler.

İyi, güzel de nasıl?
"Bütün sanayi atıklarını, lağımı arıtmaya bağladık, dereleri ıslah ettik, dere ağızlarını ve kıyıları yeniden düzenledik, Melas deltasının yaydığı koku giderildi, orası park oldu, körfezin doğal akıntıları engelleyen Çiğli / Tuzla'daki, Ragıp Paşa dalyanını yıktık."

Temizlenen İzmir Körfezi'nin kısa, özet hikayesi bu...
Diyeceksiniz "Gidip, gördün mü?"

Gideceğiz, göreceğiz, ama bu yazıyı yazmadan önce gözüne, burnuna güvendiğimiz en az, on İzmirli dostumuza sorduk, hatta hatırımız için gidip körfezi kokladılar ve suyu seyrettiler.
Raporları olumluydu...

Tam bu yazıyı bitirdik, Sayın Cahit Kayra telefon etti, Hasan Fehmi Mani ile görüşmemizi anlattık, sitem dolu bir karşılık aldık:

"İzmir'in körfezinden daha yakın bir yer var, Moda ile Kadıköy arasında tramvay işletecekler. Bahariye - Altıyol arası perişan olacak, ne gerek var buna? Kim bilir kaç milyon dolar gidecek? Siz İzmir'in körfeziyle uğraşacağınıza, çocukluğunuzun bir kısmının geçtiği buraya bakın!"

Zor zanaat bu zanaat!
Hasan Pulur - Milliyet

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 01 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz