reklam

14 Nisan 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Orman yağmacılara peşkeş çekilecek

Orman Bakanlığı'ndaki son kadrolaşma sürecinde görevden alınan bir üst düzey bürokratın hazırladığı rapor, AKP hükümetinin orman arazilerine ''üstü örtülü imar affı'' getirme niyetinde olduğunu ortaya koydu. Bütçe açığının kapatılması için ormanların kaynak olarak kullanılmasının hem yanlış olduğu hem de böyle bir kaynak bulunmadığı ifade edilen raporda, ''Yapılacak düzenlemelerle orman istilası hızlanacak, orman köylüleri fakirleşecek ve orman alanlarında usulsüz çalışanların işlemleri yasal hale getirilecek'' denildi.

Son kadrolaşmada görevden alınan bir üst düzey Orman Bakanlığı bürokratının hazırladığı rapor AKP hükümetinin orman talanını masaya yatırdı. Bakanlıkta işletme müdürlerine kadar inen kadrolaşmayı bu çarpık değişiklikleri yapmak istemeyenlerin tasfiyesi olarak değerlendiren raporda, orman sınırları dışına çıkarılan arazilerin AKP yandaşlarına ''peşkeş'' çekileceği belirtildi. Raporda, bu arazilerden 25 milyar dolar değil, ancak uzun vadede 2 milyar dolar gelir elde edilebileceği kaydediliyor.

Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

- Yeni anayasal ve onu izleyecek yasal düzenlemelerle halen usulsüz olarak çalışan ve orman idaresi ile mahkemelik olan bu alanlardaki kişi, şirket ve vakıfların işletmeleri yasal hale dönüştürülecek.

- Orman sınırları dışına çıkarılmış yerlerin devri, tahsisi, terki, kiraya verilmesi işlemi ilk defa uygulanmış olacak.

Araziler satılmadı gerekçesiyle Sultanbeyli, Ümraniye ve Çavuşbaşı'ndaki yandaş AKP'li belediyelere peşkeş çekilecek.

- Söz konusu 2-b alanlarının metrekaresinin 5 dolara satışından 25 milyar dolar bütçeye para kazandırılması hesabı tamamen ''hayaldir'' . Kaldı ki fakir orman köylüsünde ve vatandaşlarda birikim olarak 25 milyar dolar yoktur.

25 milyar dolar olarak tahsil edileceği hayal edilen gelirin ancak 2 milyar dolarda kalacağı tahmin edilmektedir.

- Ormanlarda oluşacak tahribatın kuraklık, çölleşme, iklim değişikliği, sel, taşkın, heyelan, erozyonla ülkeye ve insanlarımıza vereceği zararın telafisi, 2 milyar dolar harcansa bile bir daha tamir edilemeyecektir.

Ülkeye yazık olacak, durup dururken ormansızlaşma sorunu yaşanacaktır. Acilen Orman Şûrası toplanmalıdır.
Murat Kışlalı - Cumhuriyet

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 01 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz