reklam

14 Nisan 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yeni Cami Hünkar Mahfili’ne İTO sahip çıktı

Yeni Cami Hünkar Mahfili'nde 25 gün arayla ortaya çıkarılan çini hırsızlıklarından sonra, mahfilin aslına uygun restorasyonunu üstlenmek isteyen İstanbul Ticaret Odası ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.

İstanbul'un simge tarihi yapılarından Yeni Cami Hünkar Mahfili'nin restorasyonu için proje çalışmalarına başlandığını belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, ‘‘Projenin maliyeti 1 trilyon lirayı aşacak’’ dedi. Tekliflerinin Kültür Bakanlığı tarafından da onaylandığını söyleyen Yıldırım, şunları söyledi:

‘‘Mahfilin içler acısı halinden biz de haberdar olmuştuk. Bir keresinde mahfilin pencerelerinden bir parçanın yoldan geçen bir vatandaşın başına düştüğünü biliyorum. Mısır Çarşısı'na, Kapalıçarşı veya Yeni Cami'ye gelen turistler mahfilin önünden geçiyorlar. Biz yaklaşık bir yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle irtibata geçtik. Başvurumuz yeni sonuçlandı. Protokol imzalandı. Mahfile girmek için yasal prosedürlerin tamamlanmasını bekliyoruz.’’

Restorasyon ile ilgili proje çizimlerine başlandığını belirten Yıldırım, Öncelikle 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile mahfile gidilerek tespit yapılacağını söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:

‘‘Herhangi bir yanlış anlamaya meydan vermemek için mahfilin son durumu ortaya konacak. Daha sonra zaman kaybetmeden çalışmalara başlayacağız. İmkan varsa uzmanlar çalınan çinilerin arasından ele geçirilenleri yerlerine yerleştirdikten sonra bulunamayanların yerine İznik çinisi yapan kurumlara yenilerini yaptıracağız. Kabataslak yapılan hesaplara göre 1 trilyonun üzerinde bir masraf çıkacak. Tüm masrafları İTO karşılayacak. Çalışmaları bir sene içerisinde tamamlayıp, mahfili Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne teslim edeceğiz.’’

Geçtiğimiz perşembe günü ise polisi ve basın kuruluşlarını arayan bir kişi, 300 yıllık çinilerin koliler içinde Cibali'de bulunduğunu ihbar etti. Çlınan çinilerin bir kısmı 5 koli içinde ele geçirildi.
Hürriyet

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 01 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz