reklam

15 Nisan 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Yeniden, Yeni XXI

Yayımlandığı süre boyunca kendine özgü kimliğiyle Türkiye'nin önemli mimarlık dergilerinden biri olan XXI, bir yıllık aradan sonra okurlarının karşısına kenti merkeze alan bir gündemle çıkıyor.

2000 yılında başladığı yayın yaşamına bir süre ara veren XXI Dergisi, ilk çıkmaya başladığında öngörülen hedefleri ve nitelikli yayın anlayışını koruyarak yeniden yayımlanmaya başlıyor. İmtiyaz hakları Işıklar Holding tarafından alınarak yayın yaşamına geri dönmesi sağlanan ve Depo Yayıncılık tarafından ayda bir yayımlanacak olan XXI, Nisan 2003'te 11. sayısıyla bayilerde.

XXI, yeni yayın hayatında mimarlık ve tasarımı "kent" bağlamında gündeme taşıyor. Kenti oluşturan farklı ölçeklerdeki nesne ve yapıları kendi farklılıkları içinden ele almaya çalışıyor. Kentlerin dinamiği ve gündelik akışı içinde çoğu zaman kendini gizleyen öğeleri seçip ayraç içine alıyor. Bunu yaparken, kenti tasarlayanları, kent üzerinden düşünenleri, ondan esin alanları, kısacası onu yaşayanları aynı düzlemde biraraya getirmeyi hedefliyor.

XXI, mimarlık ürünlerinin ve tasarım nesnelerinin gündeliğimize ve kent yaşamına dahil oluşlarını, kullanıcısı ve çevresi ile kurduğu ilişkiler ve bu ilişkilerden doğan etkileşimler, dönüşümler çerçevesinde konu edinir. Bu nedenle XXI'in görselliği kent yaşamında deneyimi, kullanımı ve insanı ön plana çıkarır. Çünkü gerçekte kentin içinden alınacak hiçbir kesit ona müdahale edilmediği sürece yaşantıyı dışarıda bırakmaz.

Nisan sayısında XXI; kentte yeni olana sadece henüz tamamlanmış olması üzerinden değil yeni tartışmaları gündeme getirebilmesi çerçevesinde yer veriyor. Örneklerden Hong Kong Emporio Armani mağazası, kentin son on yıl içindeki yapılaşmasını belirleyen küresel pazar anlayışı içinde ele alınırken; Libeskind'in Savaş Müzesi, gündemimizi sürekli meşgul eden bir olgu olarak değerlendirilir.

Kent söz konusu olunca her sayısında bir kentsel imgeyi dosyalaştırmayı amaçlayan XXI'in ilk dosya konusu "Kaldırım"; mimar, sanatçı, edebiyatçı ve sosyologların katılımıyla hazırlandı.

Öte yandan artık kentin yaşayan parçaları haline gelmiş olan İstanbul'un modern çarşılarından İMÇ Blokları ile Rotterdam yakınlarında, kullanıcılarıyla bütünleşmiş 119 konutluk bir banliyö yerleşmesi, Melbourne kentinin ortasındaki "Çan Tarlası" bulundukları kentin yaşamına kattıkları değerleri ile yer alıyor.

Okuyucular XXI'de kenti yaratıcılıklarının bağlamı olarak seçmiş sanatçıları da bulacak. Nisan sayısında, Murathan Mungan'ın yapıtlarındaki kent imgeleri, yazarın kendisiyle yapılan bir söyleşiyle gündeme geliyor. Ayrıca, kentsel nesnelere giydirdiği örtülerle dünya çapında ün kazanan sanatçı Christo ve çağdaş Alman fotoğrafının büyük yeteneği Andreas Gursky bu sayının öne çıkan kişileri.
Arkitera

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ahmet Gülgönen
22 Nisan 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Ahmet Gülgönen hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz