reklam

23 Nisan 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Denizleri aştı kurula takıldı!

Muharrem Koç, doğal akvaryum yapmak için proje hazırladı, 6 yılda 20 devlet dairesinden onay aldı, yardım buldu, 600 bin dolar harcadı. Antalya Koruma Kurulu ise, su altındaki akvaryumun silueti bozacağını belirterek Koç'u reddetti

Muharrem Koç'un tek isteği Antalya'da bir doğal akvaryum yapmaktı ancak, başına gelmedik kalmadı. Altı yılda 20 devlet dairesinden, projesi için onay alan Koç'a, Antalya Koruma Kurulu "silueti bozar" gerekçesiyle "Hayır" yanıtını verdi. Bir Amerikan finans kurumu ile Dünya Bankası'ndan proje için 20 milyon dolar kaynak garantisi alan Koç, kurulu bir türlü ikna edemeyince, gurbette biriktirdiği 600 bin doları da tükendi. Şimdi para biriktirmek için İsviçre'ye dönme kararı aldı.

'Fazladan' onay bile aldı...
Antalya Yat Limanı yanında yapılması planlanan doğal akvaryum projesi 1997 yılında başladı. Muharrem Koç, önce Kültür Bakanlığı'na başvurdu. Kendisinden Denizcilik Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Maliye Bakanlığı gibi bir çok kurumun da onayı istendi. Bütün bürokratik engelleri aşan Koç, istenmeyen kurumlardan bile "Ne olur ne olmaz belki sonra isterler" diye onaylar aldı.

Madem reddedecektiniz!
Ulaştırma Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Antalya Murat Paşa Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya İl Çevre Müdürlüğü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Turizm Bakanlığı, Antalya Bayırdırlık İskân Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı gibi kurumlar projeye 'uygun' dedi. Ancak Koruma Kurulu, tüm bu çalışmaları Koç'a tamamlattıktan sonra "Hayır" dedi.

"600 bin dolarım gitti"
Kendisine önce "Yapabilirsin" denildiğini, proje hazırlatıldığını, sonra da "Hayır" denildiğini anlatan Koç ise şöyle konuştu: "Proje suyun altında, kurul, 'Görüntüyü bozar' diyor. Ülkemin turizmine katkıda bulunalım diye çırpındım durdum. 600 bin dolarım gitti. Şimdi yeniden İsviçre'ye dönme kararı aldım."

İşte Doğal Akvaryum Projesi
Karadan girişli, denizin içine uzanan akvaryum, cam bir fanus gibi... Plana göre 80 metre uzunluğunda, 3.5 metre genişliğinde olacak. Denizin 14 metre derinliğinde kurulacak. Yaklaşık 20 milyon dolara mal olacak proje için Amerikan Alied Bankers and Consultans Foudation ile Dünya Bankası'nda finans sağlandı. Akdeniz'de var olan canlılar, özel yöntemlerle beslenecek. Tamamen doğal yaşamlarını sürdürecekler. Nesli tükenmiş balık türleri, slikon modelleri müzede sergilenecek. Çalışanların yüzde 25'i ise özürlülerden oluşacak.
Milliyet

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 01 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz