reklam

23 Nisan 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

‘Gecekondu Barışı’ geliyor

Vergi Barışı ile 6.6 katrilyon liralık gelir elde etmeyi bekleyen hükümet, şimdi de benzer bir sistemi Hazine arazileri üzerindeki gecekondular için uygulamaya hazırlanıyor.

‘‘Vergi Barışı’’ndan 6.6 katrilyonluk rekor gelir sağlamayı bekleyen hükümet, şimdi de ‘‘Gecekondu Barışı’’ projesi üzerinde çalışmaya başladı. Hükümet, orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışının ardından, işgal altındaki vakıf arazilerinin de satışına ilişkin çalışma başlattı. Uygulamanın, özellikle büyük kentlerin en önemli sorunlarının başında gelen Hazine arazileri üzerindeki gecekondulara da yaygınlaştırılması düşünülüyor.

Hükümetten önemli bir kaynak, Hürriyet'in sorusu üzerine, henüz somutlaştırılmamakla birlikte bu yönde bir çalışma yürütüldüğünü doğruladı. Aynı kaynak, Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği Anayasa değişkliğinin Meclis'ten ikinci kez geçirilip yasalaştırılmasının ardından ilk adımın orman niletiğini kaybetmiş arazilerinde atılacağı bilgisini verdi.

Bu kapsamda, bir çok büyük kentte sorun oluşturan işgal altındaki vakıf arazilerinin de aynı şekilde satılması için çalışma başlatıldığını belirten aynı yetkili, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bu yönde gerekli yasal düzenlemelere ilişkin taslak metinleri hazırladığını da bildirdi.

‘‘Bütün bu çalışmaları somutlaştırıp, hükümetin gündemine getirmek için Ormanla ilgili düzenlemenin gerçekleşmesini bekliyoruz’’ diyen yetkili, ‘‘Gecekondu Barışı’’ adı altında gerçekleştirilecek projede, istismarı önlemek için tıpkı orman arazilerinin satışında olduğu gibi uygulamadan yararlanacak gecekondular için belli bir süre sınırı konulacağı bilgisini de verdi.

AKP kaynakları ise orman ve vakıf arazileriyle ilgil bu uygulamanın hazine arazileri üzerindeki gecekondulara da yaygınlaştırılabileceğini savundular.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da Hürriyet'e, ‘‘Vergi Barışı’’nda olduğu gibi getirilecek bir ‘‘Gecekondu Barışı’’ ile hem sorunların çözülüp devletin vatandaşıyla barışının sağlanacağını, hem de Türkiye'yi ABD ve İMF'ye muhtaç olmaktan kurtaracak kaynağın yaratılmış olacağını söyledi. ‘‘Vergi Barışı'nda görüldü. Devlet vatandaşıyla barışınca 6.5 katrilyon gelir sağlandı. Şimdi gecekondu konusunda da benzer bir yaklaşım gösterilebilir’’ diyen Fırat, şöyle konuştu:

‘‘Bu gecekonduları yıkmaya kalksan yıkamazsın. Kaçak olduğu için imar planı uygulayamazsın. Hizmet de götüremiyorsun. O halde ne yapacaksın? Vergi Barışı'ndaki bir uygulama ile bu sorunun da çözülmesi gerekiyor. Bu araziler, belirlenecek bedeller üzerinden o kişilere satıldığında hem kaynak sağlanacak, hem kentleşme açısından önemli olan gerekli imar planları yapılacak, hem de büyük kentlerde ciddi yekün oluşturan bu vatandaşlara devletin hizmet götürmesi sağlanmış olacaktır.’’
Hürriyet

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

UIA 2005 Uluslarası Logo Tasarımı Yarışması

Son başvuru tarihi:
09.05.2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz