reklam

25 Nisan 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

5550 Modalı İBB'ye sesleniyor: Moda sahilindeki kavşak inşaatı hemen durdurulmalı

İBB'nin, Moda sahilini otoyola dönüştüren projesinin ilk aşaması olan köprü ve kavşak inşaatının temeli 31 Ocak 2003'te atıldı. Belediyenin projesini temel atma töreniyle öğrenen Modalılar, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları, kısa süre içinde Moda Semt Girişimi'nin çatısı altında örgütlendiler, inşaatın durdurulmasını, sahilin yeniden rekreasyon alanı olarak değerlendirilmesini istediler. 22 Mart'ta, Moda Semt Girişimi'nin inşaat alanında gerçekleştirdiği basın açıklamasına yüzlerce Modalı katıldı, inşaatın durdurulması talebini pankartlarla ifade etti.

İnşaatın başlamasıyla birlikte, Moda sahilinin otoyol olmasına karşı çıkan bir imza kampanyası başladı ve bugüne dek 5550 Modalı imzalarıyla kampanyaya katılarak Moda sahilinin yeniden yeşil alana dönüştürülmesini, otoyol projesinden vazgeçilmesini istedi.

Modalılar'ın bu haklı taleplerine basının kalemleri de katıldı. Yazılı ve görsel basının bütün saygın köşe yazarları İBB'ni sağduyulu davranmaya davet ettiler, Moda sahilinin otoyol olmaması gerektiğini belirttiler ve kavşak inşaatının hemen durdurulmasını istediler.

Bütün bu gelişmeler olurken, ne yazık ki İBB Başkanlığı, Modalılar'ın, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, basının tepkilerine kayıtsız kaldı. Tepkileri anlamayı reddetti ve kamuoyunu yanıltan, gerçekleri saklayan açıklamalar yaptı. Koruma kurulunun izni olmadan, gerekli yasal süreçler yerine gelmeden başlayan inşaatı durdurmak yerine, ne olduğu belirsiz "tünelli çözüm" söylentileri yayarak otoyol inşaatını makul göstermenin yollarını aradı.

Bugün bir kez daha talebimizi dile getirmek için İBB'ndeyiz. 5550 Modalı'nın imzasını İBB Başkanlığına teslim ediyoruz ve o imzaları taşıyan metni yeniden kamuoyuyla paylaşıyoruz:

Moda sahili otoyol olmasın!
Kalamış'ı Moda üzerinden Kadıköy'e bağlayacak bu inşaatla Moda sahili otoyola dönüşüyor. Modalıları, Kadıköylüleri denizle buluşturan, kent trafiğinden arınmış, çocuk parklarıyla, çay bahçeleriyle kent sakinlerinin nefes aldığı bir yeşil alan otomobillere terkediliyor. Ağaçlar sökülüyor, yeşil örtü kaldırılıyor, Kadıköy'ün otomobilsiz kalabilmiş tek sahili otoyol yapılıyor.

Kadıköy'ün denizle ilişkisini koruyabilmiş sakin bir noktası olan Moda, otoyolla denizden koparılıyor, otoyol trafiği altında boğulmaya bırakılıyor! Hem de bir hiç uğruna, Kadıköy trafiğini rahatlatmak bir yana daha da yükleyecek bir yol uğruna... Bu yol hem Kadıköy'ün otomobil yükünü daha artıracak, hem de Moda'ya gereksiz bir trafik yükü taşıyacak...

Modalılara bir emrivakiyle dayatılan bu köprü-kavşak-otoyol inşaatına karşı çıkıyoruz... Moda sahilinde, şehirlerarası karayollarının kavşak ve otoyollarını değil, yalnızca yayalara ayrılmış yeşil alanları istiyoruz...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni, doğal ve tarihi özellikleriyle, Kadıköy'ün korunabilmiş semtlerinden biri olan Moda'yı yok edecek bu projeyi uygulamaktan vazgeçmeye, Moda'nın geleceğini Modalılarla tartışmaya davet ediyoruz...

MODA SEMT GİRİŞİMİ:
· Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Bölge Temsilciliği
· İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Kadıköy Temsilciliği
· Gemi Mühendisleri Odası
· Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
· Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
· İnsan Yerleşimleri Derneği
· Kadıköy Bilim Kültür ve Sanat Dostları Derneği

Önceki basın açıklamalarına, görsel malzemeye, konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye ve Moda Semt Girişimi'nin Basın Odası'na şu adresten ulaşabilirsiniz:
www.arkitera.com/gundem/moda/

MODA SEMT GİRİŞİMİ
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Bölge Temsilciliği
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Kadıköy Temsilciliği
Gemi Mühendisleri Odası
İnsan Yerleşimleri Derneği
Kadıköyü Bilim Kültür ve Sanat Dostları Derneği

Moda sahil yolunun otoyola dönüşmesi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Arkitera

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 01 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz