reklam

26 Nisan 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tarih yeraltında bekliyor

Denizli’de, değişik dönemlere ait 10 antik kentte toprak altında gizlenmiş tarihi eserler, gün ışığına çıkarılmayı bekliyor.

Ege ile Akdeniz bölgeleri arasındaki geçiş noktasında yer alan Denizli, M.Ö 5500 yılından itibaren Hitit, Frig, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar’a ev sahipliği yaptı. Bu nedenle ilde çok sayıda antik kent bulunuyor.

Vali Recep Yazıcıoğlu, yaptığı açıklamada, ilin zengin tarih ve kültürel yapısına işaret ederek, yıllarca sadece Pamukkale ören yerindeki Hierapolis’te kazı yapıldığını, son olarak buna Laodikya’nın eklendiğini, ancak kazı çalışması yapılması gereken birçok yer bulunduğunu söyledi.

Kazı izni almanın çok kolay olmadığına işaret eden Vali Yazıcıoğlu, şöyle konuştu: “Laodikya kazısı için Kültür Bakanlığı bürokratları tam 5 yıl direnmiş. Geçtiğimiz günlerde burası ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu’ndan karar çıktı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) yetkili kılındı. Bu kararın benzerinin, diğer antik kentler için de alınmasını diliyoruz. Darısı kalan 8 yerin başına.”

Denizli'deki antik kentler
Denizli’de kazı yapılarak, turizme kazandırılması istenen antik kentler: Tripolis (Buldan), Colossae (Honaz), Herekleia Salbace, Sebastapolis, Apollania Salbace (Tavas), Attuda (Babadağ), Tabae (Kale) ve Eumenia (Çivril).

Pamukkale’deki Hierapolis’te, 1950’li yıllardan bu yana İtalyanlar kazı yapıyor. Merkez İlçe’ye bağlı Eskihisar Köyü yakınlarındaki Laodikya ve Tavas’ın Vakıf Köyü yakınlarındaki Herekleia Salbace antik kentlerinde ise kazı çalışmalarına geçen yıl başlandı.

Laodikya’da, Bakanlar Kurulu kararının ardından kazı başkanlığına getirilen PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Şimşek ve ekibinin, Temmuz ayında başlayacağı kazı çalışmalarını, Eylül sonunda bitirmeleri bekleniyor. M.Ö. 261 yılında kurulan Laodikya, bugün toprak altında olan çok sayıda anıtsal yapıyı barındırıyor. İncil’de adı geçen ilk 7 kiliseden birinin burada bulunması, Hıristiyan dünyası için antik kentin önemini artırıyor.
NTVMSNBC

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Güngör Kaftancı
06 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Güngör Kaftancı hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz