reklam

26 Nisan 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yetti artık bu aflar

Vergi affının ardından imar affını gündeme getiren AKP hükümetine, belediye, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve şimdiye kadar yükümlülüklerini yerine getiren dürüst vatandaşlardan büyük tepki geldi. Kaynak yaratma ya da popülist politikalar uğruna Cumhuriyet tarihinden bu yana hükümlülere yönelik 52 genl af, 36 vergi affı, 5 SSK affı, 15 imar affının gerçekleşmiş olması "Dürüst insanlar neden cezalandırılıyor" sorusunu da beraberinde getirdi. Çıkartılan aflarla sürekli olarak cezalandırılan vatandaşlar son imar affına tepkilerini "Yetti artık" sözleriyle dile getirdi.

36. vergi affının bitmesinden birkaç gün sonra, 16. kez imar affının çıkarılması için hazırlıkların yapılması İzmir kamuoyunu da ayağa kaldırırken, kaynak yaratılması amacıyla böyle bir yasanın çıkartılmak istenmesi "kent katliamı" olarak nitelendirildi.

Büyük felaket
Özellikle birinci derecede deprem kuşağında yer alan İzmir'de imar affı uygulamalarının büyük bir felakete yol açacağını belirten belediye başkanları, hala vakit varken bu projeden vazgeçilmesini gerektiğini belirtti.
Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi imar affını "Kent katliamı" olarak tanımlarken, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da "Kente yapılabilecek en büyük kötülük" dedi.

Dürüst enayi mi?
EBSO Başkanı Salih Esen, yasal yollardan işlemlerini yapan vatandaşın "Ben enayi miyim?" diye sorduğunu belirterek vergi affının son af olmasını dileyerek "Bu son olsun" diye konuştu. Maliye Bakanlığı Başmüffettişi ve İzmir eski Defterdarı Mete Gönenç de imar affını "Adalet duygusunu zedeleyici ve güven sarsıcı" diye açıklanken Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Musa Çeçen ise "Bu dürüst vatandaşların ikinci bir kez cezalandırılmasıdır" dedi.

Kaçak yapıya 15 kez taviz
1948 yılından bu yana oy toplamak ve popülist politikalar uğruna tam 15 kez imar affının çıkartılmasının ardından AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda 16. imar affının çıkartılması için hazırlıklara girişilmesi dürüst vatandaşları sonunda isyan ettirdi. Zamanında vergisini ödeyen, konutunu yasal yollardan yapan, elektriğini zamanında ödeyen vatandaşlar bu aflarla kendilerinin adeta cezalandırıldığı söyleyerek, imar affının yürürlüğe girmesinin önlenmesini istedi. Bugüne kadar tutuklu, imar, vergi, SSK ve elektrik aflarıyla birlikte Cumhuriyet tarihinden bu yana 108 kez af ilan edilmesine rağmen hala yeni afların gündeme gelmesi "Yeter artık" tepkilerine neden oldu.

Vergide 36 kez
T ürkiye'de hükümlüler için çıkarılan genel aftan sonra ikinci sırayı alan vergi aflarının sonuncusunu geçtiğimiz Pazartesi yaşandı.
Vergi konusundaki 36. affı içeren uygulama, en son 1992 yılında çıkarılırken, önceki yıl da af niteliği taşıyabilecek borç ödeme kolaylıkları içeren bir tebliğ yayınlandı. 36. vergi affında geçmiş dönemden kaynaklanan kesinleşmiş borçların faizlerine yönelik önemli miktarda indirim yapılırken, mükelleflere vergi matrahlarını arttırma şansı da verildi. Son aftan İzmir'de 171 bin kişi yararlandı. 9 taksitle tahsil edilecek borç miktarının 524 trilyon 245 milyar 520 milyon olduğu bildirdi.

Elektrikte bu ilk
Elektrikte de bu ay başından itibaren af getirildi. Şimdiye kadar elektrik borçlarına yönelik getirilen af sayısı konusunda net bir açıklama yapılmazken son 10 yılda ilk kez elektrik borcunun faizinin bir miktarının affedilmesi yoluna gidildi. TEDAŞ Bölge Müessese Müdürlüğü 75 trilyon lira alacağının 50 trilyon liralık kısmını afta son süre olan 31 Nisan'a kadar tahsil etmeyi amaçlıyor. Bu afla TEDAŞ'a borçlu olan abonelerin borçlu bulunduğu her yıl için gerçekleşen TEFE oranında yapılacak hesaplama ile gecikme zamlarıyla birlikte oluşan toplam borçları dondurularak taksitlendirilecek. Mesken abonelerinde, TEFE'ye göre hesaplanan gecikme zammının, peşin ödemelerde yüzde 20'si alınmayacak. Mesken abonelerine 6 ay, tarımsal sulama abonelerine 10 ay, diğer abonelere ise 12 aya kadar taksitlendirme yapılacak.

SSK'lılar da rahatlayacak
Hükümet Vergi Barışı'nın ardından şimdi de SSK prim borçlarını Cumhuriyet tarihinde 5. kez yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor. En son SSK pirim borcu affı 1997 yılında gerçekleştirilmişti. Geçtiğimiz günlerde Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda konu gündeme geldi ve bu yönde bir çalışma başlatılması kararlaştırıldı. SSK pirim borcu affının nasıl ve hangi koşullarda uygulanacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak SSK'nın toplam 3.5 katrilyon liralık alacağının 2.5 katrilyon liralık kısmı özel sektörden kaynaklanıyor. 1 trilyon liralık kısım ise kamu borçlarından oluşuyor. SSK pirim borçlarının ana para ve faizlerinin ödenmesi konusunda 1974, 1987 ve 1992 yıllarında da çeşitli düzenlemeler yapıldı.

52 genel af çıktı
Cumhuriyetin ilk affı 1924 yılında çıkarılırken, son af 2001'de oldu. Aradan geçen 77 yılda ise 53 ayrı Genel Af çıkarıldı. 1952'de DP hükümeti bir Genel Af çıkardı. Bülent Ecevit tarafından iktidara geldikten hemen sonra çıkarılan 1974 affı da binlerce kişiyi demir parmaklıklar arasından kurtardı. Son Genel Af ise DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in önerisiyle DSP-MHP-ANAP hükümeti tarafından 2001 yılında çıkarıldı. Affın ardından kap-kaç, gasp, yankesicilik, hırsızlık gibi adli suçlarda rekor artış yaşandı. Öyle ki, bazı bölgelerde cezaevlerinden salıverilenlerin yüzde 40'ının aynı suçlar nedeniyle yeniden hapse girdiği belirlendi.
Yeni Asır

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

UIA 2005 Uluslarası Logo Tasarımı Yarışması

Son başvuru tarihi:
09.05.2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz