reklam

28 Nisan 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Urartu Mezarlığı ağır tahrip altında

Doğu Anadolu Bölgesi’nde 200 yıl boyunca varlığını sürdüren Urartu Krallığı’na ait tarihi mezarlık büyük tahrip altında.

Van-Erciş karayolu üzerindeki Altıntepe Mahallesi’nde bulunan ve SİT alanı ilan edilen Urartu Mezarlığı üzerinde çok sayıda kaçak yapı bulunuyor. Herhangi bir koruma altına alınmayan oda mezarlıklardan çalınan bazı eserlerse dünya müzelerini süslüyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Veli Sevin, yaptığı açıklamada, Urartu mezarlarının kayalara oyulmuş odalardan oluştuğunu, ailenin bütün üyelerinin öldükten sonra değerli eşyalarıyla birlikte aynı odaya gömüldüklerini söyledi.

“Bu bölgeye altın çağını yaşatan Urartular’a ait tarihi mezarlık ağır tahrip altında “ diyen Sevin, şehrin ortasında bulunan Altıntepe Mahallesi’ndeki mezarlık üzerinde çok sayıda kaçak yapının bulunduğunu, SİT alanı olmasına rağmen herhangi bir koruma altına alınmamasının ise üzücü bir durum olduğunu kaydetti.
Sevin, mezarlığın define arayıcılarının halen devam eden izinsiz kazıları sonucu daha da yıprandığını bildirdi. Mezarlığın bulunduğu alanda 1998-2000 yılları arasında Özel İdare Müdürlüğü işbirliğiyle kurtarma kazıları yaptıklarını, 30’dan fazla oda mezara ulaşarak temizlediklerini ifade eden Sevin, kurtarma kazılarının devam etmesi için Van’daki bütün kamu kurum ve kuruluşların desteğine ihtiyaç duyduklarını anlattı.

Van Müze Müdürlüğü ile ortak bir çalışma hazırlığında olduklarını dile getiren Sevin, “Biz geçmişimizi aradığımız için mezarlıktan çıkarılacak en küçük parça bile büyük önem taşıyor. Bu çalışmayı yapabilmemiz için Van Valiliği’nin desteğine ihtiyacımız var. Mezarlığın tahripten kurtarılması için her türlü işbirliğine hazırız” dedi.

“Çekiciliğini kaybedecek”
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden biri olan Van’daki kültür miraslarının iyi korunmaması halinde kentin çekicilik özelliğini kaybedeceğine de dikkati çeken Sevin, şöyle devam etti: “Kültür mirasları Van için büyük şanstır. Ancak buradaki birçok tarihi eserin mum gibi eridiğini görüyorum. Çok iyi bir organizasyonla tarihi eserler turizme kazandırılabilir. Destek verilmesi halinde 2 yıl içinde Urartu mezarlığı, turizme hizmet verecek hale getirilebilir. Oda mezarların turizme kazandırılması gerekir.”
NTVMSNBC

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Güngör Kaftancı
06 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Güngör Kaftancı hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz