reklam

30 Nisan 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

‘3 bin yıllık uzay modülü’ 25 yıllık alçıymış!

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan ve 3 bin yıllık olduğu iddia edilen ‘Uzay Modülü’nün 25 yıl önce alçıdan yapıldığı ortaya çıktı.

Müzecilerin ‘eşsiz’ diye tanımladığı uzay aracı, Batı basınında da ‘Urartulara ait 3 bin yıllık uzay aracı’ başlığıyla çok sayıda habere konu olmuştu. Ancak Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün yaptırdığı kimyasal ve petrografik analizler sonucu bu görüşlerin tarihî gerçeklerle uyuşmadığı anlaşıldı.

Eserin müzeye nereden geldiği hakkında çelişkili bilgiler var. Bu görüşlerden birine göre modülü bir antika satıcısı müzeye getirdi. 23 cm uzunluğunda ve 9,5 cm yüksekliğindeki uzay modülünün 5 motoru bulunuyor. Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Dr. Alpay Pasinli, eserin 3 bin yıl önce değil, en fazla 25 yıl önce yapılmış olabileceğini söyledi. Batılı bilim adamlarının yazdıkları makale ve yazılarda kendi kamuoylarına uzay modülünü 3 bin yıllık diye tanıttığını hatırlatan Pasinli, “İncelemeler sonucunda bu eserin alçı ve mermer tozundan yapıldığını tespit ettik.” dedi.

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin en popüler eserlerinden biri olan, Batılı bilim adamları ve medyanının görmek için peşinden koştuğu ‘Uzay Modülü’ ile ilgili bugüne kadar Avrupa’da onlarca makale yayımlandı; birçok gazete ve televizyona haber oldu. 1990’ların başında Alman ve İngiliz arkeologların görmek için peşine düştükleri ‘Uzay Modülü’, uzun süre İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin ‘muhafaza bölümü’nde saklı tutuldu. ‘Uzay Modülü’nü ilk görüntülemeyi başaran İngiliz Fortean Times dergisi oldu. 1993 Ekim sayısında heykelin fotoğraflı ile birlikte “Eski Bir Uzay Modülü mü?” başlığı atan dergiyi, 1994 yılında Alman dergisi ‘Magazin 2000’ takip etti. ‘Magazin 2000’in rakip yayın kuruluşu ‘G.A.R.L.’ de bu olaydan sonra İstanbul’a editörünü gönderdi. O da araştırmaları sonucunda ulaştığı bilgileri okurlarıyla paylaştı. Ama hemen hemen her araştırmada ortaya çıkan ve Batı kamuoyuna yansıyan bilgiler şu şekildeydi: “İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde saklanan uzay gemisinin, şimdi Toprakkale olarak bilinen eski Tuspa şehrinde 1975’te yapılan olağan kazılarda bulunduğu doğrulanmaktadır. Burası M.Ö. 830’dan M.Ö. 612’ye kadar Urartu uygarlığının serpildiği Van Gölü’nün kuzeydoğusundadır.” şeklinde bilgiler verildikten sonra “Bu sıradışı nesne, şimdi İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndedir; ancak sergilenmemektedir.” deniliyordu.

Tartışmalı ‘Uzay Modülü’ ilgili en geniş kapsamlı araştırmayı yapan dil uzmanı ve İncil bilgini, ‘12. Gezegen’ kitabının yazarı Zecharia Sitchin’di. 1990’ların başında Türkiye’ye gelen Sitchin, ‘Uzay Modülü’nün 3000 yıllık olduğuna inanan isimlerin başında geliyordu. Sitchin, müzenin ‘muhafaza bölümü’nden çıkarılarak, ‘kadife tepsi içerisinde’ kendisine gösterilen heykel ile ilgili şu tespitleri yapmıştı: “Nesne, tahminen bir volkanik külden oluşan taş olabilecek gözenekli bir madden yapılmıştı. Kıvrımları ve diğer şaşırtıcı uygun detaylar da onun ham bir işçiliğin ürünü olduğu fikrini çürütmektedir. Müzenin resmi açıklamalarındaki gibi plastik bir oyuncaktan çıkartılmış bir alçı kalıp mıydı? Hiç de öyle görünmüyor.”

‘Uzay Modülü’nün İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne nereden geldiği ve nasıl girdiği konusunda çelişkili görüşler bulunuyor. Bilinen en yaygın görüşe göre, heykeli bir antika satıcısı getirmiş ve sahte olmasının anlaşılması üzerine bir daha peşine düşmemiş. 23 cm uzunluğunda, 9,5 cm yüksekliğinde, 8 cm genişliğinde olan ‘Uzay Modülü’’nün 5 motoru bulunuyor. Heykelcikte, ayakları göğsüne doğru kıvrılmış olarak oturan bir de pilot figürü yer alıyor. Pilotun giydiği giysiler ise ‘astronot’ların giydiği uzay elbisesini andırıyor.
Zaman

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Güngör Kaftancı
06 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Güngör Kaftancı hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz