reklam

30 Nisan 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

İzmir Mimarlar Odası'ndan Kültür ve Turizm Bakanlıklarının birleştirilmesiyle ilgili basın bülteni yayınladı

İzmir Mimarlar Odası Kültür ve Turizm Bakanlıklarının birleştirilmesi ile ilgili "Çevre ile Orman Bakanlığı - Kültür ile Turizm Bakanlığı Birleştirilemez" adlı bir basın bülteni yayınlayarak konuyla ilgili fikirlerini belirtti.

"Son günlerde savaşın gölgesinde yaratılan toz duman ortamında siyasi iktidar tarafından "kamuda kaynak savurganlığının önlenmesi", "devletin küçültülmesi" göstermelik gerekçeleriyle hukuk devletinin dayanakları olan demokratik anayasa ve demokratik yasa hazırlık süreçlerinin dışında, dayatmacı bir anlayışla devletin ekonomik ve sosyal işlevlerinin tasfiyesine yönelinmiştir.

Çevre Bakanlığı ile Orman Bakanlığının birleştirilerek Çevre ve Orman Bakanlığına dönüştürülmesine ilişkin kanun taslağı Kültür ile Turizm Bakanlıklarının birleştirilmesine ilişkin kanun taslakları bu anlayışın son ürünüdür.

Konuya ilişkin TMMOB İl Koordinasyon Kurulunu oluşturan Oda birimlerinin ortaklaştırdığı görüşler aşağıdadır.

Bilindiği üzere Çevre Bakanlığı halen taşra teşkilatları dahil 380'i sözleşmeli olmak üzere toplam 2000 personel istihdam etmekte olan; her geçen gün artan çevre sorunlarına rağmen bütçeden en az pay alan bir bakanlık durumundadır. Ülkemizin çevre politikasının bütünsel olarak oluşturulması, mevzuatın, ulusal gerçeklerimiz dikkate alınarak uluslararası mevzuata göre geliştirilmesi, çevre kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, çevreye etkilerin izlenmesi ve denetimi, çevre envanterinin oluşturulması başta olmak üzere konu ile ilgili her türlü iş ve işlemler Çevre Bakanlığınca yürütülmektedir. Bakanlığın belirtilen yetki ve sorumluluk alanları gözetildiğinde kamusal yapısının daha da geliştirilmesi yönünde önlem alınması gerçeği açıkça ortaya çıkmaktadır.

Çevre Bakanlığı ile Orman Bakanlığının oluşum süreçleri, çalışma alanları ve işlevleri göz önüne alındığında birleştirilmeleri halinde ülkemizde çevre politikaları ve uygulamalarında bütünlük sağlanamayacaktır.

Orman arazilerinin satışına olanak sağlayan Anayasa değişikliğini gündeme taşıyan ve böylelikle tüm toplumun malı olan bu arazilerin talanına ortam yaratan siyasi iktidarın bu birleştirme ile çevrenin korunması ve denetiminde etkinliği daha da azaltma ve yok etme anlayışında olduğu görülmektedir. Oysa sürdürülebilir bir kalkınma ve çevrenin korunarak ve gözetilerek sanayileşmenin sağlanması için yapılması gereken bakanlıkların birleştirilmesi değildir.

Yapılması gereken gelişmiş ülkelerde örneği görüldüğü gibi sanayileşme ve teknolojideki hızlı gelişmelerin gözetilerek kurumlarda çalışma alanlarına göre iş bölümü ve ihtisaslaşmayı sağlamaktır. Ancak çalışma alanları, sorumlulukları ve yetkileri net olarak tanımlanan ve uzmanlaşan kurumların verimli ve üretken olabildiği temel gerçektir. Bu nedenle Çevre ile Orman Bakanlığının birleştirilmesi ile çevre çalışmalarında etkinliğin azaltılmasıyla oluşacak, telafisi mümkün olmayan zararların yanısıra, söylendiği gibi devletin küçültülmesi ile tasarruf değil, işlevsizleşen ve hantallaşan kurumsal yapılar nedeniyle daha büyük israf yaratılacaktır.

Benzer şekilde Kültür ile Turizm Bakanlıklarını birleştirmek de çok önemli sakıncalara neden olabilecektir. Çünkü kültür bir ulusun varlık güvencesidir. Birleşmiş Milletler ve UNESCO kaynaklarında her ülkenin kendi kültür zenginliğini kamusal ve özel kurumlar eliyle koruyup geliştirmek esas alınırken Kültür Bakanlığını Turizm Bakanlığı ile birleştirmek kültürü yalnızca turizm kaynağı ve her şeyi ticari meta olarak gören anlayışın bir başka sonucudur.

Binlerce yıllık uygarlıklara beşiklik eden Anadolu, dünyanın en köklü, zengin kültür mirasına sahiptir. Bu kültürel zenginliği salt turistik öge olarak algılamak mümkün değildir. 1980'lerde yaşanan "Kültür ve Turizm Bakanlığı" deneyimi olumsuzlukla sonuçlanmış ve uygulamadan vazgeçilmiştir. Bu olumsuz uygulamaya geri dönülmesindeki ısrarın haklı gerekçesi görülememektedir.

Tüm bu bilgilendirmeler ve görüşlerimiz ışığında "çevre hakkını" "insan hakkı" olarak görerek, ülkemizde çevrenin korunması ve geliştirilmesi için Çevre Bakanlığı Orman Bakanlığı ile birleştirilmemelidir.

Kültürümüzün bir ulusal varlık güvencesi olduğunu bilerek kültür zenginliğimizin korunması ve geliştirilmesi için Kültür Bakanlığı Turizm Bakanlığı ile birleştirilmemelidir.

Başta milletvekilleri olmak üzere kamuoyunu duyarlı olmaya, Bakanlıkları birleştirme amacına yönelik yasal düzenlemelerin karşısında durmaya çağırıyoruz.
Saygılarımızla."
Arkitera

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Güngör Kaftancı
06 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Güngör Kaftancı hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz